PhotographyDe studie

Over de studie

Opleiding:
Bachelor of Design
Vorm:
Voltijd
School:
Media
Graad:
Bachelor of Arts
Duur:
4 jaar
ECTS:
240
Type:
Bachelor
Taal:
Nederlands
Croho-Code:
39111

Photography in het kort

 • Studie tot professioneel fotograaf met een eigen verhaal
 • Begeleiding van docenten die actief zijn in het werkveld
 • Samenwerken met filmmakers, tekstschrijvers en grafisch vormgevers
 • Ruime studio’s en unieke werkplaatsen

Wanneer is Photography echt iets voor jou?

De bachelor Photography is iets voor jou als je een fascinatie hebt voor beelden, foto’s en verhalen. Herken jij jezelf in het volgende profiel? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou.

 • Je hebt een passie voor kunst
 • Je zit boordevol artistiek talent
 • Je communicatieve vaardigheden zijn sterk
 • Je hebt doorzettingsvermogen 

Waarom Photography bij HKU?

Je leert van de besten. Zo krijg je bijvoorbeeld les van docenten die werken als zelfstandig fotograaf, kunstenaar of beeldredacteur. Daarnaast werk je samen met filmmakers, tekstschrijvers en grafisch vormgevers. Je maakt op HKU gebruik van ruime, moderne fotostudio’s, waar je alles vindt wat jij nodig hebt. De fotoprinters laten je tot A0 en groter afdrukken. Werken met zwartwit-film? Dan kun je in de donkere kamer terecht.  

Enthousiast? Meld je nu aan!
 

Studie in Cijfers

Weten hoe de Bachelor of Design scoort in vergelijking met andere opleidingen?
Ga naar Studie in Cijfers

PhotographyWat leer je
Photography

Wat leer je bij ons?

Tijdens de studie staat je eigen stijl centraal. Je leert krachtige verhalen te vertellen met beeld. Ook leer je werken met film, installaties en VR. We dagen je uit kritisch te zijn over de werking van beeld. Ook vragen we je om te onderzoeken en te reflecteren op je eigen werk en dat van anderen.

Oriëntatie

In het eerste jaar verken je de wereld van de fotografie. Het studieprogramma bestaat uit projecten, verdiepende thema’s en theorie. Naast de techniek van bijvoorbeeld digitale en analoge camera’s verdiep je je in verhaalstructuren en presentatietechnieken. Ook maak je kennis met cultuur en media in relatie tot beeld.

Oriëntatie

In het tweede jaar bouw je verder aan een stevige basis. Je gaat aan de slag met studiowerk, beeldbewerking, conceptontwikkeling, onderzoeksmethoden en projecten.

Verdieping en stage

In het derde jaar leer je jezelf te positioneren in de fotografiewereld. Je bedenkt eigen initiatieven en werkt in groepsprojecten. Ook ga je op stage. Een buitenlandstage behoort tot de mogelijkheden!

Afstuderen

In het vierde jaar werk je aan je eindexamenproject, eindscriptie en portfolio. Dit presenteer je tijdens de eindexamententoonstelling aan de buitenwereld en professionals.

PhotographyWat maak je
Photography

Wat maak je bij ons?

Je maakt krachtige, onderscheidende foto’s. Helemaal in jouw eigen stijl. 

 [hier komen de exposities]

Aan het werk!

Na je studie kun je aan de slag als freelancer voor bedrijven of studio’s. Of je begint een eigen studio. Je fotografeert bijvoorbeeld voor uitgeverijen, kranten of tijdschriften en presenteert je eigen projecten tijdens tentoonstellingen. Werk van andere studenten zie je tijdens UNSEEN, in het Nederlands Fotomuseum, bij Fotodok en in galeries. 

Verhalen uit de opleiding

Werkplaatsen

Voor de studie Photography heb je de beschikking over ruime, modern uitgeruste studio’s met alles wat de fotograaf van nu nodig heeft. Ontdek van welke faciliteiten jij gebruik kunt maken. 
PhotographyAanmelden en toelating
Photography

Aanmelden en toelating

Is dit iets voor jou?

De studie is echt wat voor jou als je jezelf herkent in de volgende omschrijving. 

 • Je hebt minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma
 • Je hebt een fascinatie voor beelden, foto’s en verhalen

Tijdens de selectie beoordelen we of de studie bij je past.

Toelatingsdata 2021

De data volgen in het najaar.

Is er nog plek?

Bekijk op de pagina Aanmelden en Toelating of je je nog kunt aanmelden.

Vooropleiding 

Je kunt de studie Photography volgen als je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebt.

Beoordelingscriteria 

 • Conceptueel vermogen 
 • Eigenheid en diversiteit
 • Algemeen beeldend vermogen
 • Passende vaardigheden en technisch vermogen
 • Communicatieve en reflectieve vermogens
 • Affiniteit met het vakgebied
 • Culturele en maatschappelijke belangstelling

Meld je aan via Studielink. Daarna ontvang je een vragenlijst en een opdracht van ons.

Je vult een vragenlijst in, maakt de opdracht en creëert een portfolio. Laat divers werk zien: niet alleen fotografie, maar ook andere media waardoor je inzicht geeft in jouw creatieve kunnen.

Voor deze dag neem je een camera mee. In de ochtend voer je twee opdrachten uit. Deze lijken op de lessen die je bij de studie gaat volgen.
In de middag werk je in de studio. Daarna heb je een gesprek met de commissie over je portfolio.

Je ontvangt binnen 10 werkdagen de uitslag. Het is mogelijk dat de  toelatingscommissie jouw talenten ziet, maar niet voor de bacheloropleiding Photography. Ze kunnen je dan toelaten tot de Basisopleiding Media.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
 • Voor het studiejaar 2020-2021 is het wettelijke collegegeld door het Ministerie van OCW vastgesteld op € 2.143. Het wettelijke tarief geldt alleen voor studenten afkomstig uit Nederland, een ander land uit de Europese Economische Ruimte (EER*), Zwitserland of Suriname en studenten die voldoen aan de nationaliteitscriteria van WSF 2000.

  (* EER-landen omvatten de Europese Unie, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein.)
 • Aan de hand van het wettelijke tarief stelt HKU het instellingscollegegeld vast. Studenten die al een opleiding in het hoger onderwijs hebben afgerond en studenten van buiten de EER betalen meestal een hoger tarief. HKU kent verschillende collegegeldtarieven. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld. Raadpleeg de collegegeldwizard om vast te stellen welk bedrag op jou van toepassing is.

  Mede als gevolg van wettelijke veranderingen zal het instellingscollegegeldtarief voor niet-EER studenten de komende jaren fors kunnen stijgen. We informeren je op deze plek wanneer er veranderingen bekend zijn.

  De in de collegegeldwizard genoemde regelingen zijn onder voorbehoud van wettelijke wijzigingen.
 • Lees de informatie op de studiekostenpagina. >>>> Link Updaten

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact