PhotographyDe studie

Photography

Over de studie

Opleiding
Bachelor Design
Vorm
Voltijd
School
Media
Graad
Bachelor of Arts
Duur
4 jaar
ECTS
240
Type
Bachelor
Taal
Nederlands
CROHO-code
39111
Locatie(s)
Oudenoord
E-mail
sz@hku.nl

Welkom bij de bachelor Photography!

Fotografie studeren? Ontdek de bachelor Photography van HKU! Meld je aan voor deze studie en ga op zoek naar de creatieve beeldmaker in jou.

Photography in het kort

 • Je wordt opgeleid tot een veelzijdige, kritische beeldmaker met expertise binnen fotografie
 • ​Je leert van de besten, je docenten zijn bekende en ervaren fotografen en kunstenaars
 • Je combineert praktische skills met theoretische onderzoeksvaardigheden.

Wanneer is Photography echt iets voor jou?

De bachelor Photography is iets voor jou als je een fascinatie hebt voor beelden, foto’s en verhalen. Herken jij jezelf in het volgende profiel? Dan zijn wij benieuwd naar jou.

 • Je bent nieuwsgierig naar de wereld
 • Je drukt je uit in (fotografisch) beeld
 • Je hebt een passie voor kunst
 • Je denkt analytisch
 • Je kunt goed reflecteren: op jezelf, je perspectief en je projecten
 • Je communiceert goed
 • Je hebt doorzettingsvermogen
 • Je werkt zelfstandig

Waarom Photography bij HKU?

3 redenen om de studie Photography bij HKU te volgen:

 1. Brede, onderzoekgerichte kunstopleiding met fotografie als expertise
 2. Een veilige leeromgeving
 3. Samenwerking met verschillende disciplines

Fotografie is een veelzijdig medium. Daarom leer je bij ons van docenten die fotografie op verschillende manieren inzetten. Je docenten onderscheiden zich binnen fotografie als beeldend kunstenaar, curator, onderzoeker of beeldredacteur op internationaal niveau.

Praktijk- en theorievakken combineren we zoveel mogelijk om je op het werkveld voor te bereiden. Onderzoek en kritische reflectie komen in al je opdrachten aan bod. We bieden je een veilige omgeving, waar je in alle openheid aan je eigen makerschap werkt.

Je werkt samen met mensen uit verschillende disciplines zoals filmmakers, tekstschrijvers en grafisch vormgevers. Als studiegenoten leer je ook veel van elkaars perspectieven en skills. Je leert opbouwende feedback te geven en te ontvangen.

Seminars en Medialabs

We vinden het belangrijk dat je een brede blik op je vakgebied ontwikkelt. Daarom bieden we de eerste twee jaar van je studie seminars en Medialabs aan. Seminars zijn workshops van twee weken. In deze periode werk je samen met studenten van andere opleidingen binnen HKU.

Enthousiast? Meld je nu aan via Studielink!

PhotographyWat leer je
Photography

Wat leer je bij ons?

Vanuit je eigen nieuwsgierigheid leer je krachtige verhalen te vertellen met beeld. Maken en onderzoek gaan hand in hand. Tijdens de studie ontwikkel je jouw eigen beeldtaal. Ook leer je werken met bewegend beeld, installaties en nieuwe technologieën. We dagen je uit kritisch te zijn over de werking van beeld. Ook vragen we je om te reflecteren op je eigen werk en dat van anderen.

Oriëntatie

In het eerste jaar verken je de wereld van de fotografie. Het studieprogramma bestaat uit korte opdrachten waarin je veel experimenteert en de samenhang tussen verschillende vakken leert ontdekken. Je leert jezelf op die manier als maker kennen. Naast analoge en digitale fotografietechnieken verdiep je je in verhaalstructuren en presentatietechnieken. Je doet onderzoek naar licht in de fotostudio en op locatie. Middels fototheorie verdiep je je in de hedendaagse en historische context van fotografie en leer je beelden te analyseren. Ook maak je kennis met cultuur en media in relatie tot beeld.

Verdieping

In het tweede jaar bouw je verder aan een stevige basis. Je verdiept je in zowel techniek als onderzoek en krijgt een duidelijker beeld van jezelf als maker. De opdrachten helpen je je skills te verbeteren en je inhoudelijke visie aan te scherpen. De opdrachten gaan over een heel blok en aan het einde van jaar 2 over een heel semester. Beeldbewerking, filmische beeldanalyse en onderzoek naar andere perspectieven spelen gedurende jaar 2 een aanvullende rol. Je sluit het jaar af met een gezamenlijke expositie.

Professionalisering

In het derde jaar leer je jezelf te spiegelen aan de fotografiewereld. Je werkt aan een langlopend project dat je professioneel aan de buitenwereld presenteert. Er wordt veel nadruk gelegd op een professionele presentatie zowel in beeld als tekst en het geven van een presentatie of houden van een pitch. Ook kun je stage lopen. Een buitenlandstage of exchange behoren tot de mogelijkheden!

Afstuderen

In het vierde jaar werk je aan de start van je carrière na HKU. Je ontwikkelt een strategie om je te verhouden tot het werkveld en de plek die je wilt innemen na je studie. Je sluit de studie af met een eindexamenproject waarin jouw visie en handschrift als maker duidelijk naar voren komen. Dit presenteer je aan de buitenwereld tijdens de eindexamententoonstelling.

PhotographyWat maak je
Photography

Wat maak je bij ons?

Je maakt krachtige, onderscheidende beelden. Helemaal in jouw eigen stijl.

Aan het werk!

De grenzen van fotografie vervagen. Daarom word je breed opgeleid als onderzoekende, autonome maker die zich kritisch tot verschillende contexten kan verhouden in beeld en tekst. Als freelance fotograaf of autonoom beeldend kunstenaar ben je expert in het maken en duiden van fotografisch beeld. Maar je denkt ook in beeldstrategieën en zet deze kennis in tal van werkvelden in.

Werk van alumni zie je tijdens UNSEEN, in het Nederlands Fotomuseum, bij Fotodok, in galeries en op festivals. Onze alumni werken ook als beeldredacteur voor de Volkskrant en NRC, als curator bij FOAM en als creatief in verschillende kunstenaarscollectieven.

Verhalen uit de opleiding

Werkplaatsen

Voor de studie Photography heb je de beschikking over ruime, modern uitgeruste studio’s met alles wat de fotograaf van nu nodig heeft. Ontdek van welke faciliteiten jij gebruik kunt maken.
PhotographyActueel
Photography

Wat speelt er

PhotographyAanmelden en toelating
Photography

Aanmelden en toelating

Toelatingsdata

Er zijn verschillende toelatingsdata gepland. Na je aanmelding ontvang je de toelatingsopdrachten. De toelatingsopdrachten moet je binnen 4 weken na aanmelden (of korter als het de laatste toelatingsronde is) aanleveren. Nadat je de toelatingsopdrachten hebt ingeleverd, word je ingedeeld op de eerstvolgende beschikbare toelatingsdatum.

Is er nog plek?

Je kunt je vanaf 1 oktober aanmelden voor de opleiding Photography voor het studiejaar 2024-2025. Houd er rekening mee dat aanmeldingen die na 15 januari binnenkomen alleen een plek kunnen krijgen op basis van beschikbaarheid. Het kan dus gebeuren dat de opleiding toch opeens vol zit.

Vooropleiding

Je kunt de studie Photography volgen als je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebt.

Beoordelingscriteria

 • Conceptueel vermogen
 • Eigenheid en diversiteit
 • Algemeen beeldend vermogen
 • Passende vaardigheden en technisch vermogen
 • Communicatieve en reflectieve vermogens
 • Affiniteit met het vakgebied
 • Culturele en maatschappelijke belangstelling

Meld je aan via Studielink.

Je ontvangt van ons informatie over de toelatingsselectie en de thuisopdrachten.

Toelatingsopdrachten

Schrijf een motivatiebrief, maak de thuisopdracht en creëer een portfolio. Laat divers werk zien: niet alleen fotografie, maar ook andere media (tekeningen, ontwerp website, schilderijen) waardoor je inzicht geeft in jouw creatieve kunnen.
Zorg ervoor dat je een overzichtelijke presentatie maakt, die de commissie snel inzicht geeft in je werk. Selecteer niet meer dan 30 foto’s en sla deze op in een pdf.

Toelatingsdag

Als de commissie op basis van het geüploade portfolio en de gemaakte opdracht een match ziet word je uitgenodigd voor een toelatingsdag.

In de ochtend krijg je twee opdrachten die lijken op wat er in de lessen bij HKU Photography gebeurt. Docenten en studenten van de afdeling begeleiden je hierin.

In de middag werk je in de studio of de doka. Ook voer je een kort gesprek met de commissie, waarbij je je portfolio mag laten zien. Denk hier alvast over na: Waarom wil je graag fotografie studeren? Waarom op de HKU? Wat is volgens jou een goed verhaal?

​​Portfoliotips

Laat in je portfolio divers werk zien, maar selecteer wel! Ook is het belangrijk dat je niet alleen fotografie laat zien, maar ook andere media (website-ontwerp, tekeningen, schilderijen, graffiti). Hierdoor geef je ons inzicht in je creatieve kunnen. Maak er een foto van en laat het zien!

Uitslag


De uitslag wordt binnen 2 weken na de toelatingsdag per mail bekend gemaakt. Je wordt toegelaten tot de opleiding, of we zien geen match tussen de inhoud van de opleiding en wat je ons hebt laten zien. In dat geval ben je niet toegelaten. Het kan ook zijn dat we je adviseren om de Brede Basisopleiding of Basisopleiding Media te volgen.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
 • Bij Photography kun je rekenen op kosten van ongeveer € 1.400,- per jaar naast je collegegeld. Dit bepaal je voor een deel ook zelf. Kies je voor buitenlandse excursies en duurdere materialen, dan werkt dat uiteraard verhogend.

  Onderdeel hiervan is het introductiekamp in jaar 1 waarbij wij de lessen op locatie verzorgen. Het doel hiervan is dat studenten elkaar en de docenten op een ongedwongen manier kunnen leren kennen binnen een veilige setting. Het is goed om hiervoor €90,- te reserveren.

  In jaar 2 gaan studenten in het kader van beroepsoriëntatie een aantal dagen op reis naar het buitenland. Hier worden studiovisits, artist talks en museumvisites georganiseerd.
  Het is goed om hiervoor ca. €250,- te reserveren.
 • Bij aanvang van je studie dien je een digitale camera te hebben. Dat mag een SLR-camera zijn, maar ook een systeemcamera kan. Het is wel belangrijk dat je objectieven kunt verwisselen. Kies in ieder geval een betrouwbaar merk. Wij adviseren Canon, Nikon, Sony of Fujifilm. Kies voor een zoomlens van 24-70 mm (of vergelijkbaar 35 mm equivalent voor kleinere sensors), of voor vaste lenzen in dit bereik. Later dien je je apparatuur uit te breiden met een externe flitser, statief en andere benodigdheden.

  Een laptop hoort bij het fotografische gereedschap. Op de Academie werken wij met Apple, maar het is zeker geen vereiste om een laptop van Apple aan te schaffen. Software kun je als student met korting aanschaffen via surfspot.nl. Ook adviseren we een externe harde schijf, die je mee kunt nemen naar lessen.

  Binnen de lessen word je gevraagd om analoge films en fotopapier aan te schaffen. Dat kun je bij ons in de werkplaats aanschaffen. Doordat wij dit aanschaffen wordt het voor iedereen goedkoper.

  Mocht je op het punt staan om nieuwe apparatuur aan te schaffen, wacht dan tot het begin van het studiejaar om met je docenten en werkplaatsbegeleider te overleggen. Zij kunnen je optimaal adviseren. Het duurste blijkt niet altijd het beste.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact