PhotographyDe studie

Over de studie

Opleiding:
Bachelor of Design
Vorm:
Voltijd
School:
Media
Graad:
Bachelor of Arts
Duur:
4 jaar
ECTS:
240
Type:
Bachelor
Taal:
Nederlands
CROHO-code:
39111

Photography in het kort

 • Studie tot professioneel fotograaf met een eigen verhaal
 • Begeleiding van docenten die actief zijn in het werkveld
 • Samenwerken met filmmakers, tekstschrijvers en grafisch vormgevers
 • Ruime studio’s en unieke werkplaatsen

Wanneer is Photography echt iets voor jou?

De bachelor Photography is iets voor jou als je een fascinatie hebt voor beelden, foto’s en verhalen. Herken jij jezelf in het volgende profiel? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou.

 • Je hebt een passie voor kunst
 • Je zit boordevol artistiek talent
 • Je communicatieve vaardigheden zijn sterk
 • Je hebt doorzettingsvermogen 

Waarom Photography bij HKU?

Je leert van de besten. Zo krijg je bijvoorbeeld les van docenten die werken als zelfstandig fotograaf, kunstenaar of beeldredacteur. Daarnaast werk je samen met filmmakers, tekstschrijvers en grafisch vormgevers. Je maakt op HKU gebruik van ruime, moderne fotostudio’s, waar je alles vindt wat jij nodig hebt. De fotoprinters laten je tot A0 en groter afdrukken. Werken met zwartwit-film? Dan kun je in de donkere kamer terecht.  

Enthousiast? Meld je nu aan!
 

Studie in Cijfers

Weten hoe de Bachelor of Design scoort in vergelijking met andere opleidingen?
Ga naar Studie in Cijfers

PhotographyWat leer je
Photography

Wat leer je bij ons?

Tijdens de studie staat je eigen stijl centraal. Je leert krachtige verhalen te vertellen met beeld. Ook leer je werken met film, installaties en VR. We dagen je uit kritisch te zijn over de werking van beeld. Ook vragen we je om te onderzoeken en te reflecteren op je eigen werk en dat van anderen.

Oriëntatie

In het eerste jaar verken je de wereld van de fotografie. Het studieprogramma bestaat uit projecten, verdiepende thema’s en theorie. Naast de techniek van bijvoorbeeld digitale en analoge camera’s verdiep je je in verhaalstructuren en presentatietechnieken. Ook maak je kennis met cultuur en media in relatie tot beeld.

Oriëntatie

In het tweede jaar bouw je verder aan een stevige basis. Je gaat aan de slag met studiowerk, beeldbewerking, conceptontwikkeling, onderzoeksmethoden en projecten.

Verdieping en stage

In het derde jaar leer je jezelf te positioneren in de fotografiewereld. Je bedenkt eigen initiatieven en werkt in groepsprojecten. Ook ga je op stage. Een buitenlandstage behoort tot de mogelijkheden!

Afstuderen

In het vierde jaar werk je aan je eindexamenproject, eindscriptie en portfolio. Dit presenteer je tijdens de eindexamententoonstelling aan de buitenwereld en professionals.

PhotographyWat maak je
Photography

Wat maak je bij ons?

Je maakt krachtige, onderscheidende foto’s. Helemaal in jouw eigen stijl. 

 [hier komen de exposities]

Aan het werk!

Na je studie kun je aan de slag als freelancer voor bedrijven of studio’s. Of je begint een eigen studio. Je fotografeert bijvoorbeeld voor uitgeverijen, kranten of tijdschriften en presenteert je eigen projecten tijdens tentoonstellingen. Werk van andere studenten zie je tijdens UNSEEN, in het Nederlands Fotomuseum, bij Fotodok en in galeries. 

Verhalen uit de opleiding

Werkplaatsen

Voor de studie Photography heb je de beschikking over ruime, modern uitgeruste studio’s met alles wat de fotograaf van nu nodig heeft. Ontdek van welke faciliteiten jij gebruik kunt maken. 
PhotographyAanmelden en toelating
Photography

Aanmelden en toelating

Is dit iets voor jou?

De studie is echt wat voor jou als je jezelf herkent in de volgende omschrijving. 

 • Je hebt minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma
 • Je hebt een fascinatie voor beelden, foto’s en verhalen

Tijdens de selectie beoordelen we of de studie bij je past.

Toelatingsdata 2021

19-02-2021
26-03-2021
30-04-2021
04-06-2021

Is er nog plek?

Bekijk op de pagina Aanmelden en Toelating of je je nog kunt aanmelden.

Vooropleiding 

Je kunt de studie Photography volgen als je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebt.

Beoordelingscriteria 

 • Conceptueel vermogen 
 • Eigenheid en diversiteit
 • Algemeen beeldend vermogen
 • Passende vaardigheden en technisch vermogen
 • Communicatieve en reflectieve vermogens
 • Affiniteit met het vakgebied
 • Culturele en maatschappelijke belangstelling

Meld je aan via Studielink. Daarna ontvang je een vragenlijst en een opdracht van ons.

 • Je vult een vragenlijst in, maakt de opdracht en creëert een portfolio. Laat divers werk zien: niet alleen fotografie, maar ook andere media (tekeningen, ontwerp website, schilderijen) waardoor je inzicht geeft in jouw creatieve kunnen.
 
 • Zodra je je hebt ingeschreven via Studielink, ontvang je een vragenlijst en een opdracht. Deze ga je samen met je portfolio uploaden. Aan de hand hiervan maakt de toelatingscommissie een selectie en nodigt je uit voor de toelatingsdag.

 • Zorg ervoor dat je een overzichtelijke presentatie maakt, die de commissie snel inzicht geeft in je werk. Selecteer niet meer dan 30 foto’s en sla deze op in een pdf.

 • Bereid je voor op dit soort vragen: Waarom wil je graag fotografie studeren? En waarom op de HKU? Wat vind je belangrijk in de wereld om je heen? Wat is volgens jou een goed verhaal?

De toelatingsdag zelf:
 • Je wordt uitgenodigd aan de hand van een geüpload portfolio en gemaakte opdracht. Neem je camera mee, genoeg opgeladen batterijen en een kabel om de foto’s in te lezen.

 • In de ochtend krijg je twee opdrachten die lijken op wat er in de lessen bij HKU Photography gebeurt. Docenten en studenten van de afdeling begeleiden je hierin.

 • In de middag werk je in de studio of de doka. Ook voer je een kort gesprek met de commissie, waarbij je je portfolio mag laten zien. Denk hier alvast over na: Waarom wil je graag fotografie studeren? Waarom op de HKU? Wat is volgens jou een goed verhaal?

 • Neem voor dit gesprek je uitgeprinte portfolio, je thuisopdracht, eventuele inspiratiebronnen en je vragenlijst mee.
​​Portfoliotips
 • Laat in je portfolio divers werk zien, maar selecteer wel! Ook is het belangrijk dat je niet alleen fotografie laat zien, maar ook andere media (website-ontwerp, tekeningen, schilderijen, graffiti). Hierdoor geef je ons inzicht in je creatieve kunnen. Maak er een foto van en laat het zien!

Je ontvangt binnen 10 werkdagen per mail de uitslag. Het is mogelijk dat de toelatingscommissie wel jouw talenten ziet, maar niet voor de bacheloropleiding Photography. Ze kunnen je dan toelaten tot de Basisopleiding Media.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld. Voor het studiejaar 2021-2022 is het wettelijke collegegeld door het Ministerie van OCW vastgesteld op € 2.168.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
 • Bij Photography kun je rekenen op kosten van ongeveer € 1.400,- per jaar naast je collegegeld. Dit bepaal je voor een deel ook zelf. Kies je voor buitenlandse excursies en duurdere materialen, dan werkt dat uiteraard verhogend.  
 • Bij aanvang van je studie dien je een digitale camera te hebben. De voorkeur gaat uit naar een SLR-camera. Deze hoeft niet full frame te zijn, al merken we dat deze behoefte vaak in de loop van de studie wel ontstaat. Kies in ieder geval een betrouwbaar merk. Wij adviseren Canon of Nikon. Kies voor een zoomlens van 24-70 mm (of vergelijkbaar 35 mm equivalent voor kleinere sensors), of voor vaste lenzen in dit bereik. Later dien je je apparatuur uit te breiden met een externe flitser, statief en andere benodigdheden.

  Een laptop hoort bij het fotografische gereedschap. Wij adviseren Apple, omdat we op HKU ook met Apple werken. Software kun je als student met korting aanschaffen via surfspot.nl.

  Binnen de lessen word je gevraagd om analoge films en fotopapier aan te schaffen. Dat gaat de desbetreffende docent aan het begin van het schooljaar met studenten doorspreken. Doordat studenten dit als groep aanschaffen wordt het voor iedereen goedkoper.

  Mocht je op het punt staan om nieuwe apparatuur aan te schaffen, wacht dan tot het begin van het studiejaar om met je docenten en werkplaatsbegeleider te overleggen. Zij kunnen je optimaal adviseren. Het duurste blijkt niet altijd het beste.

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact