Muziekprojecten met ouderen tijdens corona

  • 15 maart 2021

Alumni Kunst en Economie Pleuni Seegers en Eva Sierksma houden met Fratsen Producties mooie muziekprojecten in Rotterdamse wijken. Ook in tijden van corona: “Er zijn al veel ouderen eenzaam, maar nu al helemaal”.

Muziekprojecten met ouderen tijdens corona

Balkon Sjanson

Seegers en Sierksma organiseren de muziekprojecten om de ouderen te verbinden door middel van muziek. Sommige zijn heel erg wijkgericht – bijvoorbeeld ouderen in Rotterdam die heel erg snakken naar gezelligheid, maar amper hun huis uitkomen. Daarvoor worden concerten georganiseerd voor op hen onbekende plekken in de wijk.

Corona maakt alles ingewikkelder, toch wilden Seegers en Sierksma iets betekenen voor de ouderen en zo bedachten ze ‘Balkon Sjanson’: 18 ouderen, een muzikant en een producer hebben samen een nummer gemaakt, geheel volgens coronavoorschriften, met een microfoon aan een stok en op afstand langs de balkons.

Sierksma: “Het was aan de ene kant heel heftig omdat veel ouderen emotioneel en eenzaam waren. Maar het was ook heel mooi om te zien dat zo’n nummer verbindt. Iedereen zat mee te swingen! We wisten al dat muziek laten horen veel teweegbrengt, maar zelf maken doet dat nog veel meer.”

Eenzaamheid

Dat er door corona nog meer behoefte is aan verbinding, blijkt nadrukkelijk. Seegers: “Je hebt eenzaam en je hebt eenzaam. Je kunt je alleen voelen, maar toch nog mogelijkheden hebben. Maar ook die zijn nu gewoon helemaal weg.”

De dames bellen nu dan ook nog regelmatig met de ouderen om te vragen hoe het met ze gaat, maar ook door ze op de hoogte te houden van de ontwikkelingen en activiteiten. Sierksma: “Zodra alles weer mag, zijn zij de eerste die het horen!”

Memory Lane

In april beginnen Seegers en Sierksma weer met nieuwe muziekprojecten, waaronder Memory Lane: concerten op verrassende plekken in Rotterdam.

Maar hoe ziet de toekomst er verder uit met Fratsen Producties? Sierksma: “Wie weet breiden we uit naar andere steden met meer personeel. Dat zijn wel mooie toekomstplannen.”

Seegers: “Je kunt dingen plannen en willen, maar het gaat toch zoals het ze gaat. Wij hadden een jaar geleden niet voorspeld dat we stiekem toch best wel veel hebben gedaan en mensen ons echt al weten te vinden. “Het is nu nog ons baby’tje en het moet nog ontwikkelen en groeien. Maar we gaan het heel goed verzorgen en dan kan het een hele mooie organisatie worden.”

Dat de projecten grotendeels tijdens de pandemie zijn georganiseerd, biedt veel perspectief voor wanneer straks alles weer mogelijk is. Sierksma: “Het is een gek jaar om een stichting te beginnen, maar het ergste hebben we in ieder geval al gehad en dan begint het eigenlijk pas.”

Wij kunnen in ieder geval niet wachten om meer te horen en zien van Fratsen Producties!