Minister en staatssecretaris bezoeken samen HKU

  • 12 mei 2022
Minister Robbert Dijkgraaf (OCW) en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zijn gezamenlijk op bezoek geweest bij HKU (locatie IBB-laan). Ze spraken op 11 mei met studenten, docenten en alumni die hun werk toonden en vervolgens in gesprek gingen met de twee bewindslieden.
Minister en staatssecretaris bezoeken samen HKU
Bij het bezoek werd de impact van het makerschap in de kunsten op mens en maatschappij getoond. Minister Dijkgraaf: "Ik vind het kunstvakonderwijs een voorbeeld voor al het onderwijs, omdat het zich zo nadrukkelijk richt op de processen waarmee je tot een kunstwerk of project komt. Dat is de kern van duurzaam onderwijs waar je ook de rest van je leven verder mee kan komen." Er werd dan ook grondig stilgestaan bij een van de kernpunten waar HKU zich, als de grootste kunsthogeschool van Nederland, sterk voor maakt: de bijdrage die kunst kan leveren bij oplossingen voor maatschappelijke problemen zoals bij zorg en welzijn. Tegelijkertijd onderstreept HKU ook het belang en noodzaak van artistieke kwaliteit en verdieping.
Collegevoorzitter Heleen Jumelet brak een lans voor het kunst-hbo en de positie van afgestudeerden op de arbeidsmarkt: “Het valt op dat er weinig beleidsaandacht is voor het hbo en we vertrouwen er na dit bezoek op dat dit samen met de benodigde middelen gaat toenemen." Voor het kunstvakonderwijs gaat het specifiek om praktijkgericht onderzoek en praktijkervaringsplekken. Jumelet: "Onze afgestudeerden in de kunst- en cultuursector hebben enorm veel veerkracht en creëren mede de toekomst. Zij verdienen meer structurele aandacht en inzet van de overheid." Een van de studenten die na het presenteren van haar werk in gesprek ging met het bezoek was Tessel de Zwart: “Ik vond het bijzonder om te mogen vertellen over mijn werk en dat ze naar ons kwamen luisteren. Ik heb hen gezegd dat het zo fijn is aan de HKU, dat we niet een richting ingeduwd worden, maar zoveel vrijheid krijgen om ons op onze eigen manier te ontwikkelen.”
Voorstelling door studenten van HKU Theater. Beeld: Aldo Allessie

Inspiratiereis

Naast gesprekken was er ook de ruimte voor het opdoen van inspiratie met behulp van het werk van studenten en alumni. Zo vertelden alumni Kick Veldman en Jonne Verheij over hun werk dat te zien is bij de exposite Nature Talks in museum de Fundatie. Daarnaast beleefden de bestuurders het effect dat makers van de opleiding HKU Muziek en Technologie met een installatie kunnen oproepen. De gewaarwording dat de perceptie van de omvang van een ruimte met geluid is aan te passen prikkelt de verbeelding. De veelzijdigheid van creatieve mogelijkheden werd verder gedemonstreerd door studenten Fashion Design die hun werk toonden. Door studenten Theater die een korte performance gaven gebaseerd op verhalen van de gebroeders Grimm.

Robbert Dijkgraaf en Gunay Uslu in gesprek met alumni Antal van Nie en Thijs Muijs. ​Beeld: Aldo Allessie