Kevin Osepa wint Amsterdamprijs voor de Kunst

  • 17 October 2023
Alumnus Kevin Osepa ontvangt Amsterdamprijs voor de Kunst 2023. De fotograaf en filmmaker ontvangt de Stimuleringsprijs, erkend aan vernieuwende makers of organisaties.
Kevin Osepa wint Amsterdamprijs voor de Kunst

HKU-alumnus Kevin Osepa, Waterworks of Money van Carlijn Kingma en kunstenaar Brian Elstak zijn de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2023. Dit maakte het Amsterdams Fonds voor de Kunst op 16 oktober bekend vanuit Theater Meervaart. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars of organisaties die een bijzondere bijdrage leveren aan het culturele leven in de hoofdstad. De prijs werd uitgereikt in aanwezigheid van wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani en AFK-directeur Laurien Saraber.

Uit het juryrapport:
'Op basis van gedegen onderzoek creëert Kevin Osepa werk dat rijk is aan betekenissen en inmiddels een duidelijke eigen signatuur heeft. Zijn zoektocht naar de cultuur van Curaçao en haar turbulente geschiedenis behandelt grote thema's zoals religie, familiebanden en natuur op persoonlijke, intieme en poëtische wijze, die onder zijn handen tot grote schoonheid geraken.'

'Osepa laat doordacht en gedetailleerd een grote verscheidenheid aan verwijzingen samenkomen, in heldere en zinrijke beelden. Hij springt binnen één werk van popcultuur naar spiritualiteit, weet het publiek mee te nemen in die sprongen, en gaat daarbij spannend en beweeglijk met zijn onderwerpen om.'

De jury van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2023 bestaat uit Conservator Manique Hendricks, beeldend kunstenaar Heleen Blanken, presentatrice Tirsa With, componist, dichter en onderzoeker Micha Hamel (voorzitter) en artist manager Nigel van Ommeren.

v.l.n.r. Laurien Saraber, Kevin Osepa, Carlijn Kingma, Thomas Bollen, Brian Elstak, Touria Meliani. Foto: Eva Plevier