HKU'er eerste vrouwelijke muzikaal leider musical

  • 24 November 2021
HKU-alumna Rosite van der Woude is de eerste vrouwelijke muzikaal leider van een grote Nederlandse musical.
HKU'er eerste vrouwelijke muzikaal leider musical

Sinds dit seizoen geeft Rosite leiding aan de muzikanten van ‘Come From Away’: een musical over het waargebeurde verhaal dat zich afspeelde in een klein Canadees stadje, de week volgend op 11 september 2001. Hier landden toen noodgedwongen 38 vliegtuigen en nam de gemeenschap vervolgens de gestrande passagiers onder hun hoede.

“Ik werk nu dertig jaar in deze business en ik heb nog niet eerder een vrouwelijke Musical Director meegemaakt”, vertelt Rosite. “Maar het begint nu eindelijk te komen; ook bij het Radio Filharmonisch orkest staat sinds een paar jaar een vrouw aan het roer. Ik weet wel dat het bedrijf waar ik nu voor werk, MediaLane, bewust inzet op diversiteit. Voor mij is deze functie een lot uit de loterij. Dat ik het kón wist ik zelf al jaren, maar nu kan ik het eindelijk laten zien! Afgelopen donderdag was de première van de voorstelling en de recensies zijn goed; de muziek wordt vaak in het bijzonder lovend genoemd, dus ik ben heel trots!”

Rosite aan het werk. Foto: Yvonne Verburg


Het geheim van goed leiderschap zit hem volgens Rosite niet alleen in de goede coördinatie en zorgen dat de muzikanten op het juiste moment inzetten. “Ik denk dat het ook belangrijk is een goede middenweg te vinden in directief zijn en openstaan voor input van anderen. Ik heb ook vaak meegemaakt dat de dirigent helemaal niet luisterde, omdat hij het alleen op zijn eigen manier wilde. Daar hou ik niet van. Ik ben gefixeerd op de inhoud en ga voor het resultaat. Als iemand anders daar iets goeds over kan zeggen vind ik dat alleen maar fijn en inspirerend. Daarmee geef je het team ook het gevoel dat je het met z’n allen doet en houd je de werksfeer prettig.”

Al tijdens haar opleiding aan het Utrechts Conservatorium richtte Rosite zich op samenspel met anderen: “Ik studeerde klassiek piano, met bijvak fagot. Ik heb veel kamermuziek gespeeld en ook andere muzikanten begeleid. Ik denk dat die veelzijdigheid belangrijk is en ook een van de redenen dat ik zo aardig terecht gekomen ben. Dat ik uiteindelijk ben gaan werken in de musicalwereld is toeval, het had ook de opera kunnen zijn. Maar dat ik met zangers zou gaan werken zat er altijd al wel in.”Rosite en haar team zelf in actie zien? De musical ‘Come From Away’ is donderdag 25 november t/m zondag 27 november te zien in de Stadsschouwburg Utrecht. De gehele speellijst vind je hier.

Foto header: Diana Vellema