HKU is ruim vertegenwoordigd op het Prague Quadrennial festival

  • 15 June 2023
Eerstejaars studenten van het HKU Master Scenography programma en studenten HKU Theatre Design staan dit jaar met hun werk op het prestigieuze Prague Quadrennial.
HKU is ruim vertegenwoordigd op het Prague Quadrennial festival
Samen met studenten van Toneelacademie Maastricht hebben ze als collectief een prominente plek weten te bemachtigen in het student-exhibition onderdeel van het festivalprogramma.

Met tientallen installaties van over de hele wereld keert het vierjaarlijkse festival terug om de Tsjechische hoofdstad een extravaganza van performance design te serveren en HKU staat dit jaar er met meerdere projecten.

Ensemble of Elements

Wat gebeurt er met het theaterpraktijk als we het podium proberen te geven aan de omgeving, aan collectieven die meer omvatten dan menselijke acteurs en verhalen?
Welke esthetiek, verhalen en manieren om verhalen te vertellen ontstaan wanneer we besluiten om met elkaar te co-creëren, met de plekken, elementen en dingen die ons omringen?
En welk potentieel hebben deze praktijken in het huidige klimaat? De drie studentengroepen onderzochten wat het betekent om een podium te geven aan zulke collectieve processen, vanuit hun eigen, verschillende lokale en educatieve perspectieven.
Het resultaat van dit onderzoek presenteren ze van 8 tot en met 18 juni als ‘Ensemble of Elements’ in een leegstaand gebouw dat de studenten geheel tot hun beschikking hebben gekregen als expositieruimte op het Prague Quadrennial.

Ariane Trümper

Ook studieleider, kunstenaar en scenograaf Ariane Trümper toont dit jaar werk op het Prague Quadrennial, als onderdeel van de Performance Space-tentoonstelling.
Het werk ‘What We Want To Hear’ wil het potentieel van auditieve ruimtes verkennen. Het project is geïnspireerd door verhalen over blind worden.

Ariane: “In 2019 ben ik begonnen met het verkennen van de potentie en mogelijkheid van een hoorbaar podium. Een podium waar niet de visuele perceptie centraal staat, maar de auditieve. Vanuit een benadering die nieuwsgierig is naar handicaps, niet puur gezien al verlies van een bepaald vermogen, maar juist meer als een vermogen om de wereld op een andere, ruimere manier waar te nemen.
Tijdens PQ'23 zal Ariane ook een talk geven in het panel 'Repositioning Scenography'. Dit panel bespreekt kritische heroverwegingen van hedendaagse scenografie in verschillende vormen.

Over Prague Quadrennial

Sinds 1967 toont de Prague Quadrennial of Performance Design and Space de beste werken op het snijvlak tussen scenografie en theaterontwerp. De 15e editie vindt plaats van 8 t/m 18 juni 2023. De hoofdlocatie is de Holešovice-markt en tal van onderdelen zullen ook worden gehost in de National Gallery en The Academy of Performing Arts. PQ opereert niet alleen als een festival, maar is geleidelijk geëvolueerd naar een platform dat vooruitstrevende benaderingen, nieuwe media, virtuele ruimtes en interdisciplinaire relaties onderzoekt. PQ2023 toont kunstwerken van honderden kunstenaars uit tientallen landen, gecureerd door een internationaal team van scenaristen, ontwerpers en designers uit het theater- en performance-vak.

Klik hier voor meer informatie