‘Kunstorgaan’ siert onderwijsgebouw UMC Utrecht

  • 29 september 2021
In het UMC Utrecht is een kunstwerk van alumna Fine Art Sarah McLacken onthuld. ‘Looking Into Connections’ kwam tot stand via het K.F. Hein Kunstparticipatieproject en bestaat uit op organen lijkende sculpturen gemaakt van stof en metaaldraad, die de complexe relaties tussen arts en patiënt verbeelden.
‘Kunstorgaan’ siert onderwijsgebouw UMC Utrecht
McLacken voerde gesprekken met medisch professionals en studenten over de complexe relaties tussen arts en patiënt. ‘Mensen gaan er vaak vanuit dat dokters van staal zijn en hun patiënten van glas. Ik heb ervoor gekozen om met metaaldraad en medische weefsels te werken om kracht en breekbaarheid te verbeelden. In mijn werk werken deze materialen samen. Ze zijn beide even belangrijk en afhankelijk van elkaar, net zoals een dokter net zo breekbaar kan zijn als een patiënt.’

‘Looking Into Connections’

Voor de vorm van haar sculpturen liet de alumna Fine Art zich ook inspireren door de plek waar ze staan: het A.A. Hijmans van den Bergh gebouw, waar UMC Utrecht onderwijs geeft. Het gebouw refereert aan aspecten van het menselijk lichaam: de rode trappen zijn als slagaders en de enorme glazen wanden als de longen. Mclacken: ‘Aan dit architectonische lichaam wilde ik nog een orgaan toevoegen. De afgelopen maanden heb ik gespeeld met de vraag hoe dit eruit zou moeten zien, hoe het moest staan en hoe het zich moest verhouden tot de ruimte eromheen.’

Het resultaat siert nu de binnenplaats van het gebouw en nodigt met zijn kronkels en ruimtes uit om het van dichtbij te bestuderen, maar ook om het vanaf de bovengelegen verdiepingen te bekijken.

K.F. Hein Kunstparticipatieproject

De kunstcommissie van het K.F. Hein Fonds selecteert ieder jaar een eindexamenkandidaat van HKU voor het kunstparticipatieproject. Hierin wordt een pas afgestudeerde kunstenaar gekoppeld aan een Utrechtse instelling om met een kunstwerk te realiseren.