Kunstwerk van Cecilia Rebergen onthuld

  • 24 september 2021
Op de kop van Beeldenpark Croeselaan in Utrecht nam cultuurwethouder Anke Klein op 24 september ‘Script of the City’ van alumna Cecilia Rebergen symbolisch in ontvangst. Het kunstwerk zal hier zo’n twee jaar te bewonderen zijn en is onderdeel van een project om jong talent in Utrecht een podium te geven.
Kunstwerk van Cecilia Rebergen onthuld

Script of the City is een kunstwerk gemaakt van een 100 meter lange, beschilderde transportband met woorden van geschriften over de hele wereld. Rebergen gebruikt onder meer woorden die ‘knoop’, ‘draaikolk’, of ‘kruispunt’ betekenen. Die woorden verwijzen naar de locatie van het kunstwerk. Rebergen: “De Croeselaan ervaar ik als een soort druk knooppunt, zo naast de Jaarbeurs: er zijn mensen aan het fietsen, lopen of opweg naar hun trein. Ik begreep dat Utrecht 170 verschillende culturen heeft. Dat verbaasde mij en ik vind het een mooi idee dat allerlei soorten mensen van over de hele wereld hier samenkomen. Zo ontstond het ontwerp van een grote open knoop, beschilderd met alle schriften van de wereld."

Jong talent
Het kunstwerk staat op een wisselplek voor kunst om zo jong talent een podium te geven. Op deze plek komt iedere paar jaar een nieuw werk van een jonge kunstenaar, gebaseerd op hun kijk op de wereld van dat moment. De opdrachtgever is de Gemeente Utrecht, in samenwerking met HKU en het Centraal Museum.

Wethouder Anke Klein kan zich geen betere plek bedenken voor Script of the City: "Het kunstwerk is hier thuis, precies op de plek waar allerlei mensen elkaar kruisen." Dat is voor Klein ook het belang van kunst in de openbare ruimte: "Ik vind het belangrijk dat heel veel verschillende mensen op momenten dat ze het niet plannen, met kunst in aanraking komen. Ik ben erg benieuwd naar de reacties van voorbijgangers en zou ook willen zien hoe kinderen erop reageren. Het werk nodigt heel erg uit om dichterbij te komen, het aan te raken en misschien zelfs om in te spelen."

Script of the City van Cecilia Rebergen zal tenminste twee jaar op deze plek te zien zijn. Daarna krijgt weer een ander jong talent een kans.