Werk van Kevin Osepa krijgt thuisbasis op HKU Oudenoord

  • 13 oktober 2022
In Grounding leiden drie fotografen je naar de plekken die hun binding met de Utrecht hebben bepaald. Het initiatief van FOTODOK is feestelijk geopend op HKU Oudenoord, waar HKU-alumnus Kevin Osepa met zijn werk de primeur had.
Werk van Kevin Osepa krijgt thuisbasis op HKU Oudenoord
Grounding. Oftewel: jezelf ergens thuis (gaan) voelen. Wat is daar voor nodig? Hoe raak je verbonden met een bepaalde plek? Fotografen Giya Makondo-Wills, Hanna Hrabarska en Kevin Osepa exposeren werk op de Utrechtse plekken die bepalend waren voor hun 'grounding' in de Domstad. Door de locaties te verankeren in Google Maps creëerden de kunstenaars een samenspel van tekst, beeld en audio.

HKU-alumnus Kevin Osepa (1994) maakte de afgelopen jaren onder meer furore als filmmaker. Hij is geboren op Curaçao en kwam in 2012 naar Utrecht voor zijn studie aan HKU. Recent won hij een Gouden Kalf (Beste Korte Film) voor La Ultima Ascensión. Kevin is echter afgestudeerd bij Photography, met het project 'Mester Blousé'.
Van links naar rechts: Hanna Hrabarska, Kevin Osepa, Heleen Jumelet, Giya Makondo-Wills en Femke Rotteveel.
Sinds zijn afstuderen geeft Osepa bij voorkeur met bewegend beeld een steeds diepere betekenis aan zijn zoektocht naar identiteit en spiritualiteit, vertelde hij bij de opening. Het beeld dat een plek kreeg op de zijgevel van HKU Oudenoord is ontleend aan ‘Kloof’ (2020), waarin een met mysteries omgeven weg op Curaçao centraal staat. De presentatie van dit beeld op de hoge muur van de HKU-locatie maakt de cirkel rond voor Osepa: ‘Hier op Oudenoord is het tien jaar geleden allemaal begonnen, de plek waar ik ging studeren en ik nu zelf lesgeef.’ Constant op zoek zijn naar thuis en dat nooit hebben, zo omschreef hij zijn werk eerder in een interview voor HKU. Als thema is 'grounding' Osepa dus op het lijf geschreven.

HKU-collegevoorzitter Heleen Jumelet opende samen met Femke Rotteveel van FOTODOK de expositie op de locatie Oudenoord. Jumelet benadrukte de betekenis van het werk voor de stad Utrecht en de plek die HKU aan alle studenten wil bieden: een thuisbasis waar ze zowel hun opleiding als zichzelf stap voor stap kunnen vormgeven.
Grounding is een programma-onderdeel van Utrecht 900 jaar