Toiletvondsten in boek alumna Marin Hondebrink

  • 01 december 2020
Een ogenschijnlijk bloedbad of vergeten groente op de wc: voor kunstenares Marin Hondebrink is het een inspiratie voor haar werk en reden voor het samenstellen van haar boek ‘Artist as a Toilet Attendant, Facebook Memoires from a Public Toilet’.
Toiletvondsten in boek alumna Marin Hondebrink

Een ogenschijnlijk bloedbad of vergeten groente op de wc: voor kunstenares Marin Hondebrink is het een inspiratie voor haar werk en reden voor het samenstellen van haar boek ‘Artist as a Toilet Attendant, Facebook Memoires from a Public Toilet’, een verzameling van vondsten uit haar dagelijks leven als kunstenares en toiletjuffrouw.

Tijdens haar opleiding Fine Art krijgt de inmiddels afgestudeerde Marin een bijbaan als servicemedewerker bij een openbaar toilet. De soms gekke situaties of voorwerpen die ze aantreft, bekijkt ze met een kunstenaarsoog. “Wat ik interessant vind is dat je er een verhaal bij kan bedenken, maar ook het contrast tussen mooi en lelijk.” Taferelen die ze aantreft lopen uiteen van een vergeten kind, een verloren courgette of een ogenschijnlijk bloedbad van rode wijn.

Marin deelt de foto’s op social media, waaruit samen met HKU-docent Bas Fontein het idee ontstaat om de beelden te bundelen in een boek. Na het verschijnen van een artikel in De Twentsche Courant Tubantia over het boek, werd het nieuws onverwacht opgepikt door de landelijke media. Zo mocht Marin haar verhaal onder meer doen bij 3FM.

Kunst van de bouwmarkt
Ook eigen werk van Marin is in het boek te vinden. Ze laat ruimte over voor eigen invulling en speelt hierbij met materialen. “Dat het iets líjkt, maar het niet ís. Ik kreeg eens de vraag of mijn werk van keramiek gemaakt was, terwijl de materialen gewoon van de bouwmarkt kwamen. Ik vind het fijn als mensen de intentie van mijn werk voelen, maar hun eigen verhaal eraan koppelen.”

Mag ik voor je bidden?
Soms brengt een gevonden voorwerp ook een mooie ervaring met zich mee. “Toen er eens een straatjochie zijn vergeten telefoon kwam ophalen was hij niet alleen boven verwachting blij, maar vroeg hij ook of hij voor mij mocht bidden.”

Het boek bestel je hier en meer werk van Marin is te zien op haar Instagram-pagina @ikbenmarin.