Tentoonstelling maakt missie van overleden Caro Jacobs waar

  • 12 maart 2024
Onzichtbaar Verlies is een tentoonstelling over kunst en epilepsie met werken van studenten en alumni van HKU, naar het idee van alumna Cora Jacobs.
Tentoonstelling maakt missie van overleden Caro Jacobs waar
Acht jonge kunstenaars lieten zich inspireren door verhalen en ervaringen van mensen met epilepsie. Met deze tentoonstelling wordt het project ‘Onzichtbaar verlies bij epilepsie’ van de aan epilepsie overleden Caro Jacobs voortgezet.

Caro studeerde in 2021 af in de richting Fine Art and Design in Education aan HKU. Een jaar later overleed ze aan SUDEP (Sudden Unexpected Death in Epilepsy). Vanaf jonge leeftijd leed zij aan epilepsie. Met haar tentoonstelling hoopte ze het taboe rondom het onzichtbare verlies bij epilepsie bespreekbaar te maken en ervoor te zorgen dat mensen die zich anders voelen op meer begrip vanuit de samenleving kunnen rekenen.

Op Linkedin schreef ze: ‘In mijn eigen werk onderzoek ik het kunstenaarschap in relatie tot hersenaandoeningen. Veel kunstenaars die invloed hadden op de kunst(geschiedenis) hadden een hersenaandoening. Dat daar zo weinig over bekend is, vind ik verbazingwekkend. In de toekomst wil ik het taboe dat hier nog steeds over bestaat openbreken. Ik wil bijdragen aan het opbouwen van kennis en begrip binnen de kunstwereld, om zo te komen tot meer inclusie.’

Caro ontving in juli 2022 ondersteuning van HKU en gemeente Utrecht om haar project ‘Onzichtbaar verlies bij epilepsie’ verder vorm te geven. Een jaar later overleed ze onverwachts aan epilepsie. Haar moeder Anja Jacobs en tentoonstellingsmaker Cathelijne Brouwer besloten Caro’s initiatief voort te zetten.

De kunstenaars

De kunstenaars, studenten en alumni van HKU, Charlotte Claessen, Myrthe van der Leij, Max Lutters, Rheanne Bruijn, Caro Jacobs, Annemiek Vera, Daan Cornelisse en Zoë van den Berg zijn op zoek gegaan naar het onzichtbare verlies bij epilepsie. Ze hebben zich laten inspireren door hun eigen ervaringen, het lezen van persoonlijke verhalen van EpilepsieNL en door ontmoetingen met mensen die zelf epilepsie hebben of met andere ervaringsdeskundigen. Al deze ervaringen zijn vertaald in acht kunstwerken.

Beautiful Distress

De tentoonstelling is van 9 maart tot 26 mei 2024 te zien in
Beautiful Distress House
 op het NDSM
-terrein in Amsterdam-Noord. Stichting Beautiful Distress zet kunst in om begrip en medeleven met mensen die te maken hebben met mentale kwetsbaarheden te vergroten.

Meer informatie