Winnaars uitreiking Keep an Eye Photography Stipendium 2021

  • 13 september 2021

Op vrijdag 10 september werden de drie winnaars van het Keep an Eye Photography Stipendium op feestelijke wijze bekendgemaakt. HKU-alumni Angel-Rose Oedit Doubé, Teune Derks en Rens de Vries ontvingen de prijs uit de handen van de Keep an Eye Foundation.

Winnaars uitreiking Keep an Eye Photography Stipendium 2021

Winnaars stipendium 2021

Ieder jaar ontvangen drie afgestudeerden, die met het medium fotografie werken, een geldbedrag en coaching om hen ondersteuning en een financiële stimulans te geven. Studenten van de richtingen Photography en Fine Art maken kans op het stipendium, met als criterium dat fotografie een wezenlijk onderdeel uitmaakt van het eindexamenwerk.

Winnaars van dit jaar zijn Angel-Rose Oedit Doubé (Fine Art 2021), Teune Derks en Rens de Vries (Photography 2021).

Jury lovend over winnaars

De jury, bestaande uit Roy Cremers (oprichter crowdfundingplatform Voordekunst), Mariama Attah (curator bij Open Eye Gallery) en Semâ Bekirović (kunstenaar), sprak lovende woorden over de winnaars.

Zij is enthousiast over het werk van Angel-Rose Oedit Doebe: ‘Met het vocabulaire van camp en activisme, brengt Angel-Rose dominante culturen in verwarring. Met haar visuele stijl van popcultuur, felroze esthetiek en bijtende humor roept ze moeilijke vragen op door middel van individuele en maatschappelijke reflectie.’

Teune Derks maakte indruk met ‘het innovatief vermogen dat hij in zijn werk tentoonspreidt’, aldus de jury. ‘Zijn werk verbindt de geschiedenis van de fotografie (glasplaten) met objecten die lijken op een soort hedendaagse archeologie. We willen Teune aanmoedigen zijn onderzoek voort te zetten en zijn projecten verder te ontwikkelen.’

Over de derde winnaar, Rens de Vries, schrijft de jury: ‘Met zijn werk viert Rens de alomtegenwoordige doe-het-zelf cultuur op het internet. Met zichtbaar plezier in het maakproces bouwt Rens digitale camera's uit goedkope consumententechnologie, die beelden produceren die vervorming en imperfectie omarmen in plaats van de zogenaamde objectieve realiteit weer te geven. We denken dat hij met zijn gevoel voor humor en de originaliteit van zijn concept en werkwijzen veel te bieden zal hebben.’

Foto v.l.n.r.: Catherine Clavaux, Angel-Rose Oudit Doubé, Teune Derks en Rens de Vries.

De prijs

Het Keep an Eye Photography stipendium bestaat uit een geldbedrag van € 10.000,-, waarvan € 2500,- gereserveerd is voor coaching. De prijs geeft beginnende makers de kans zich verder te ontwikkelen en zich te vestigen in een bij hen passend werkveld. Studenten van de opleidingen Photography en Fine Art van de HKU maken kans op het stipendium, met als criterium dat fotografie een wezenlijk onderdeel is van het eindexamenwerk. Het is de tweede keer dat het Keep an Eye Photography stipendium wordt uitgereikt.

Bekijk meer over de samenwerking tussen HKU & Keep an Eye

Keep an Eye Foundation

De Keep an Eye Foundation ondersteunt startende kunstenaars, musici, designers en andere artistiekelingen. In samenwerking met toonaangevende opleidingen en festivals zet Keep an Eye deze makers op de kaart. Door de meerjarige samenwerking met HKU kan de foundation talent bijstaan en zo de kwaliteit van het beroepenveld uitbreiden.

Lees meer over Keep An Eye Foundation.

Het werk van de winnaars van vorig jaar en de genomineerden van deze editie was in aanloop naar de uitreiking te zien in Fotodok in Utrecht.