HKU'ers in finale Grachtenfestival Conservatorium Concours

  • 11 February 2021

Op zondagmiddag 14 februari vindt de finale plaats van het 19e Grachtenfestival Conservatorium Concours in de NedPhO-koepel in Amsterdam. Het Aberria strijkkwartet, bestaande uit vier studenten HKU Utrechts Conservatorium, is een van de kanshebbers.

HKU'ers in finale Grachtenfestival Conservatorium Concours

Op zondagmiddag 14 februari strijden vier solisten en twee ensembles voor een eerste plek tijdens het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Kanshebbers zijn studenten Violetta Adamova, María Rodríguez Estévez, Louise van Tuijl en Héctor Hervás Veredas (HKU Utrechts Conservatorium). Zij vormden begin dit studiejaar het Aberria strijkkwartet.

De jonge talenten krijgen een kwartier om zichzelf van hun beste kant te laten zien en horen. Ook hun podiumpresentatie telt mee bij de beoordeling. Een deskundige jury, bestaande uit vooraanstaande musici en muziekkenners, bepaalt wie er met de prijs naar huis gaat. Hoewel de winnaars onder meer mogen spelen bij Podium Witteman op NPO2, ligt de focus voor het Aberria strijkkwartet niet op het prijzenpakket. “We hebben ons niet echt verdiept in de prijzen. Als je weet wat er te winnen valt speel je met meer stress. We spelen voor de muziek, niet omdat we iets willen winnen. Überhaupt om nu voor publiek te spelen is al erg leuk.” zo vertelt altvioliste Louise van Tuijl.

De presentatie van de finale is in handen van NPO Radio4 presentator Ab Nieuwdorp. Kijk mee tussen 13:30 en 17:00 uur, live vanuit de NedPhO-koepel op YouTube en via Facebook.

Het strijkkwartet bestaat uit muzikanten vanuit heel Europa: Bulgarije, Luxemburg, Nederland, Rusland en Spanje (Andalusië en Galicië). De verschillende culturen wekte de interesse voor het verkennen van verschillende onconventionele stijlen van klassieke muziek, variërend van Farruca en Tango tot traditionele volksmuziek. Het woord 'aberria' is Baskisch en betekent 'thuisland'. Het doel is om muziek uit zoveel mogelijk culturen en thuislanden aan mensen te presenteren, om hen te herinneren aan de vreugde, warmte en herinneringen aan hun eigen thuis.

Het repoirtoire van Aberria tijdens de finale:

  • Tres Morillas m'enamoran en Jaén - Traditionele Spaanse muziek, gearrangeerd door het Aberria Quartet.
  • Devoiko, mari, hubava en Ergen deda - Traditionele Bulgaarse muziek, gearrangeerd door het Aberria Quartet.
  • O son do ar - Luar na Lubre, gearrangeerd door het Aberria Quartet, geïnspireerd door traditionele muziek uit Galicië, Spanje.

Het Aberria strijkkwartet
Violetta Adamova - viool I
María Rodríguez Estévez - viool II
Louise van Tuijl - altviool
Héctor Hervás Veredas - cello

Bekijk meer op Instagram