HKU

HKU Fashion Graduation Show 2017: veel meer dan mode alleen

5 juli 2017


De Fashion Graduation Show 2017 laat zien hoe veelzijdig de opleiding Fashion Design van HKU is. De eindexamenshow die woensdag 21 juni werd gepresenteerd, was een verrassende mix van collecties, installaties, video, performance en dans. De standaard catwalk maakte plaats voor een multimediaal podium met bewegende schermen. De titel van de show: ‘Is this Fashion? This is Fashion!’


HKU Graduation Show 2017 from Astrorama Film on Vimeo.

-------

Mode is veel meer dan kleding alleen. De twintig afstudeerders van HKU Fashion Design hebben dan ook allemaal een brede sociaal-maatschappelijke interesse die ze integreren in hun werk. Ze onderzoeken hoe ze zich als maker verhouden tot de wereld en het vakgebied. Tijdens hun vierjarige studie werkten ze aan een unieke stijl als ontwerper. Ze lieten tijdens de show zien zich met zeer divers werk in het vakgebied te kunnen profileren.

Bobbine Berden opende de eindexamenshow met het stilleven ‘Afwezige Aanwezigheid’: een scène die een ongemakkelijk beeld geeft van hoe wij steeds vaker alleen of eenzaam in gezelschap verkeren. Ze gebruikt haar ontwerpen om karakters te schetsen, zodat haar publiek zich in haar verhaal kan herkennen.

Nina Gerritsen – ‘Spheres Inside Spheres’ Nina Gerritsen – ‘Spheres Inside Spheres’

De collectie van Teun Seuren, ‘Schwalbe!’, is geïnspireerd door hooligans en als geheel een subtiel protest: print, vorm en styling geven de collectie een intimiderende elegantie. Nina Gerritsen heeft een aantal outfits ontworpen die een heel eigen leven gaan leiden door beweging. Dansers geven haar kleding een uniek karakter.

Ook Sophie Roumans, Nina Leeuwenkamp en Shivra van Baast toonden collecties waarin de vormgeving is ingezet om een verhaal te vertellen. Shivra riep de nostalgie van opgroeien op door middel van wijde vormen en speelse accessoires. Ze moedigt de kijker aan om zichzelf niet te verliezen: laat de maatschappij niet bepalen wat je doet!

Bobbine Berden, ‘Afwezige Aanwezigheid’ Bobbine Berden, ‘Afwezige Aanwezigheid’

Hedwig Vervoort toonde haar film ‘Indifferent Nudity’ om haar visie op een wereld te ondersteunen waarin we aannames en vooroordelen achter ons hebben gelaten. De doorzichtige kleding die haar modellen dragen, brengen tot uiting dat je door alle maatschappelijk opgelegde lagen heen kan kijken en de mens achter de persoon ziet. Ook Lucia van den Hoven, Lizzy van Megen en Emma Mulder gebruikten de grote videoschermen in de ruimte om het verhaal van hun collectie compleet te maken.

Rosalie Boom en Luka Cappetti studeerden samen af en creëerden met hun fictieve app Check Mate al een klein mediacircus vóór de show. Ze toonden tijdens het event een film die het hele hoax-project nog eens uitlicht. Ze zien zichzelf als sociaal-maatschappelijke communicators en influencers: ‘Met onze projecten willen we uitdragen dat fashion óók belangrijke maatschappelijke thema’s adresseert die nu relevant zijn.’

Teun Seuren – ‘Schwalbe!’ Teun Seuren – ‘Schwalbe!’

Foto's: Team Peter Stigter