HKU

Afgedankte speelgoedrobots krijgen nieuw leven als kunstenaar

15 juni 2017


Normaal gesproken waren ze al lang in de bak voor e-waste beland, maar tien tot op de koperdraad versleten speelgoedrobots, ter grootte van je voet, wisten de dans te ontspringen. Ze zijn door de organisatie Robot Love ter adoptie aangeboden bij HKU Media om ze een tweede leven te gunnen. Een groep studenten ontfermde zich over de afgedankte batterijenvreters en hebben de robots weten op te voeden tot ware kunstenaars. De e-bende van tien én de studenten exposeerden 15 juni opmerkelijk werk bij HKU Media aan de Oudenoord 700 in Utrecht.

Van speelgoedrobot tot kunstenaar

Kaders
Speelgoedrobots blijken tot veel meer in staat te zijn dan alleen als kinder-entertainment te dienen. ‘Het afgelopen half jaar hebben we onderzoek gedaan naar wat deze versleten robots nog konden’, zegt student Image and Media Technology Sjoerd Martens. ‘En dat bleek verbazingwekkend veel. Sterker nog: de robots hebben ons geleerd nog verder buiten kaders te denken dan we al deden.’ Geheel zonder risico bleek dit niet: ‘Nee, we hebben een aantal robots tijdens het maken van onze gezamenlijke kunstwerken subiet van hun batterijen moeten ontdoen. Ze dreigden het hele pand van HKU Media met houtskool onder te kalken.’

Wat was er te zien bij de de e-xpositie ‘Robot Love’? ‘Pen- en houtskooltekeningen, schilderijen, een documentaire over de ontstane samenwerking tussen de robots en ons. Het geheel werd begeleid door geluidscomposities die we samen met onze kleine vrienden hebben gemaakt. Last but not least kon je kennis met ze maken en ze zelfs nog even aan het werk zien.’ Of de robots een langduriger carriere tegemoet kunnen zien is nog even de vraag. ‘Voor ons zit dit project erop. Maar we hopen van ganser harte dat onze nieuwe kunstvrienden met liefde worden opgenomen door een volgende groep studenten.’

'Robots leerden ons buiten kaders te denken' 'Robots leerden ons buiten kaders te denken'

De organisatie Robot Love, die de speelgoedrobots ter adoptie heeft aangeboden, houdt zich bezig met de veranderende verhoudingen tussen mens en machine. Is de snel toenemende intelligentie van robots een bedreiging of juist een kans? En tot wat voor relaties tussen mensen en robots kan dit leiden? Het HKU-project ‘Robot Love’ toont aan dat zelfs het eenvoudigste speelgoed in staat is een heel andere functie en relatie aan te gaan dan waar het oorspronkelijk voor bedoeld was.

‘Robot Love’ was één van de projecten die op donderdag 15 juni te bekijken waren tijdens de Showcase Intermedia bij HKU Media aan de Oudenoord 700. Derdejaars studenten uit verschillende studierichtingen hebben het afgelopen half jaar samengewerkt aan opdrachten van organisaties in de zorg, media, kunst, onderwijs en duurzaamheid. Veel meer details zijn hier te lezen.