HKU

Alumna Dianne Verdonk ontvangt Installatie-prijs

25 mei 2017


Alumna Dianne Verdonk (HKU Muziek en Technologie) ontving op de NIME-Conferentie in Kopenhagen de Installatie-prijs. De conferentie, geheel gewijd aan nieuwe interfaces voor muzikale expressie, vond dit jaar plaats in Kopenhagen van 15 t/m 19 mei.

Daarnaast was de Bellyhorn ook als installatie opgenomen in het programma van de NIME, toegankelijk voor publiek om te bespelen. De Bellyhorn stond in de lichte, ruime entreehal van de Aalborg University in Kopenhagen. Om de Bellyhorn uit te proberen moesten de bezoekers wel uit hun comfortzone stappen, want je weet niet meteen hoe je het instrument moet bespelen. Moet je op de grond knielen? Je hoofd ergens in steken? Mag je er wel op zitten? Dianne: "De Bellyhorn werd zeer goed ontvangen door vakgenoten; het was ontzettend gaaf om te zien hoe mensen met het instrument omgingen."

De Bellyhorn is een groot, organisch, tastbaar en haast beestachtig instrument, bestaande uit een hoorn, een slurf en een ‘buik’. Als je in de hoorn zingt, ontstaan er sub-bastonen in het instrument. Hoe verder je je hoofd in de hoorn steekt, hoe luider je het instrument bespeelt. Als je de hoorn optilt, til je ook de toonhoogte op. Als je op de Bellyhorn ligt of zit (als luisteraar of als speler), kun je de bastonen enorm goed voelen in je lijf.

Dianne maakte de Bellyhorn tijdens haar residentie bij Gaudeamus Muziekweek samen met vier ontwerpers in de creatieve broedplaats Vechtclub XL in Utrecht (David Menting, Daniëlle van Lunteren, Toon Welling en Quinten Swagerman) en was onder andere te horen en te bespelen tijdens de Dutch Design Week, Gaudeamus Muziekweek, Le Guess Who en diverse Culturele Zondagen.

Foto's: Agata Zelechowska en <L CODE="C01">NIME</L> Foto's: Agata Zelechowska en NIME