HKU

Emil Landman over Eurosonic Noorderslag 2015

27 januari 2015


Emil Landman studeert Musician 3.0 aan HKU Utrechts Conservatorium. Hij speelde afgelopen maand op hèt showcase festival van Nederland: Eurosonic Noorderslag.

bus: Eurosonic Noorderslag 2015

Eurosonic Noorderslag 2015

Een keer per jaar reist de hele Nederlandse muziekindustrie af naar het bijna noordelijkste puntje van ons land en al ver voordat je in Groningen aankomt, merk je dat al. Voor ons staan er vier shows, drie interviews en een live sessie met NPO1 op de planning, maar het begint met het inladen van de bus op vrijdagochtend om 09.00 uur.

Zodra we Utrecht uitrijden, komen we de eerste andere act van het weekend al tegen. Audio Adam wordt met een kleine twee kilometer per uur door “Becky” onze trouwe stalen ros met inmiddels weer vier wielen en vier ton op teller ingehaald en een half uurtje later komen we bij een korte plaspauze ook Kovacs tegen. Van alle busjes die worden ingehaald of ons passeren lijkt het meer en deel vol gepakt te zijn met allerhande herkenbare voorwerken, een haastig weggepropte keyboardstand die samen met de achterklep uitstekend een gitaarversterker stabiel houdt, een eigen kussen dat de komende dagen ergens op een vloer in Grunn toch nog voor dat kleine beetje “thuisgevoel" gaat zorgen. Ook de grotere tourbussen passeren onze witte prinses regelmatig en geluiden als, “ooit op een dag hopen wij ook eens in…” worden door Becky met het zelfde geknor als altijd ontvangen.

Eurosonic Noorderslag 2015

De eerste show: For The Time Being

Om 14.00 uur hebben we na een korte linecheck ons debuut op Eurosonic Noorderslag. De plek waar we speelden was een pop-up store waarbij een leuke mix van platen, platenspelers, koffie en zeefdrukkunst werden gecombineerd met een podium voor de bands. Al voor dat we beginnen stroomde het aardig vol en we hebben een fijne show gespeeld.

Met de hoeveelheid bands die tijdens ESNS op de zelfde plekken spelen, worden change overs en soundchecks beperkt tot een minimum, dus je kan meteen spreken van een goed lesje, “Opbouwen en afbreken voor dummies, maar dan snel”. Nadat alles weer in de bus zit, word ik door KX Radio meegenomen naar de Gele Kanarie voor een interview waarbij de eerste vraag van de barvrouw kwam, of ik ook wietjes bij mijn spa rood wilde. Het interview kon beginnen.

De tweede show: Rock And Roll Highschool

Een showcase van het boekingskantoor waarmee ik samenwerk en waar we samen met The Indian, The Deaf en John Coffey spelen. Ik weet nog heel goed dat ik vroeger met mijn vrienden meezong met Adrenaline van Di-rect, dus om Spike een hand te schudden en een backstage mee te delen vond ik erg leuk. Overigens was het heel tof om na onze show even vrij te hebben en te zien hoe zowel The Deaf als John Coffee er echt een feestje van maakten!

Eurosonic Noorderslag 2015

Show Nr. 3: Coffee Company

Na een heerlijke nacht in mijn slaapzak op de vloer met vier andere muzikanten en twee koppen koffie, is het tijd om de bus weer in te laden, althans het meeste zat er nog in van de nacht ervoor en ondanks dat het natuurlijk verstandiger is om alles eruit te halen lijken er om 03.00 uur toch net wat andere regels te gelden… Enfin, de gitaren en slaapzakken worden weer ingeladen en we rijden naar de Coffee Company. Voor ons speelt Sunday Sun, vrienden en labelgenoten van ons. De geur van koffie draagt tot wat verderop in de straat waar goed hoorbaar Broke Neck (De nieuwe singel) van John Coffee uit de Plato galmt. Lekker. We hadden al gehoord dat het tijdens Noorderslag altijd druk is tijdens de showcases in de CC, maar dat er een portier met een teller het aantal bezoekers in toom hield hadden we ook weer niet verwacht. Via de kleine ruimte achter de bar kruipen we met drums en al langs de baristas. Tijd voor cappuccino.

Eurosonic Noorderslag 2015

De grand finale: Noorderslag

Na het eten, het uitzoeken van een paar nieuwe Converse, een Noorderslag groepsfoto met alle acts die op het festival spelen, rijd ik los van de rest van jongens met een shuttlebusje naar de Oosterpoort waar over een paar uur uit elke kiertje de klanken van neerlands nieuwste bandje komt gekropen. Ik moet samen kennis maken met de regisseur van de live-uitzending van Noorderslag op NPO1. Om 01.15 uur werd ik verwacht voor een live sessie op de rooie bank en een interview met Herman Van Der Zandt. Na een kort bezoek in de lokale 3FM studio om met Annemieke de plannen voor volgend jaar door te nemen, kunnen we ons even terug trekken. Nadat we in de drie shows hiervoor redelijk kennis hadden gemaakt met het “Opbouwen en afbreken voor dummies, maar dan snel” handboek waren we ruim op tijd op gebouwd, gesoundcheckt en konden we met zijn alle nog even een momentje nemen voor de show. Iedereen bij elkaar in een cirkel en altijd neemt iemand automatisch wel het woord.

We worden aangekondigd en vanaf dat moment is alles voor mij een beetje vaag. Ik weet nog dat ik na het spelen van de slide intro naar mijn gitaar liep, hem pakte en voor het eerst de zaal ik keek. Hij was vol. Ergens weet je dat dit een moment is waar het helemaal niet meer belangrijk is wat je hebt geleerd, wat je hebt gerepeteerd, wat je gisteren hebt gedaan of wat je morgen gaat doen. Nu moet gewoon even alles kloppen en vooral ook even worden genoten van het feit dat je muziek mag maken voor mensen met je vrienden. Ik kijk naar Paul (Drums) en zoals ik hem het afgelopen half jaar heb leren kennen, ziet zijn gezicht eruit of hij er helemaal inzit. Er is oogcontact met Michael (Bas) en hij knipoogt. Marlon (tweede gitaar) valt in en ik laat alles los. Morgen is morgen. Nu is het Noorderslag.

Overzicht Muziekblog

Grooving with Gerry Brown.
Grooving with Gerry Brown.
20 november 2017

Grooving with Gerry Brown, a report of the Gerry Brown (drummer who played with Stevie Wonder, Chick Corea, Stanley Clarke amongst many others) masterclass by William Smith.

Meedoen met het Nederlands Blazers Ensemble
Meedoen met het Nederlands Blazers Ensemble
10 januari 2017

Klassiek saxofonist Deborah Witteveen deed mee aan het nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazersensemble: 'Het meespelen in een professioneel ensemble vraagt toch iets anders van je dan de normale werkwijze op het conservatorium.'

Christian Palmieri participated in Morgenland festival
Christian Palmieri participated in Morgenland festival
13 oktober 2016

In a world of culture diversity where values often clash, music hops over across language barriers and unites us no matter our backgrounds. And so, through music, we can come together to make the world a more harmonious place.

Het project van... Manuel Wouthuysen
Het project van... Manuel Wouthuysen
11 mei 2016

Binnenkort studeert Manuel Wouthuysen af aan HKU Utrechts Conservatorium als klassiek- en jazzpianist; een combinatie waarvoor hij twee studies tegelijk heeft gevolgd.

Verslag introductiecursus Historische Instrumenten
Verslag introductiecursus Historische Instrumenten
7 maart 2016

Op 29 februari begon bij de afdeling Historische Instrumenten een introductiecursus voor aanstaande studenten en belangstellende jonge musici,

Wilmar de Visser over Muziekcentrum Splendor
16 februari 2016

Alumnus en initiatiefnemer Wilmar de Visser deelt zijn ervaringen.

Jazz & Pop uitwisseling
25 januari 2016

Jazz & Pop student Daan Quittner beschrijft zijn ervaringen in Duitsland.

Het prototype van Musician 3.0
Het prototype van Musician 3.0
30 november 2015

In september 2011 ging op HKU Utrechts Conservatorium een nieuwe studie van start: Musician 3.0. Creëren, performen én communiceren. Studieleider Tet Koffeman legt uit waarom Musician 3.0 zo bewust inzet op die combinatie.