Kunst en EconomieDe studie
Opleiding
Bachelor Kunst en Economie
Vorm
Voltijd
School
Kunst en Economie
Graad
Bachelor of Arts
Duur
4 jaar
ECTS
240
Type
Bachelor
Taal
Nederlands
CROHO-code
34951
E-mail
sz@hku.nl

Kunst en Economie: iets voor jou?

Ben jij creatief én ondernemend? Heb je een passie voor kunst en cultuur, maar wil je ook weten hoe de sector werkt: achter de schermen én de cijfers? Dan is Kunst en Economie iets voor jou!

Als KE-student word je opgeleid tot de professional die ideeën laat groeien, plannen realiseert en bruggen slaat binnen en buiten de sector. Je leert hoe je een goed idee omzet in een sterk plan én hoe je dat plan van de grond krijgt. Zo bouw je aan een toekomst waarin kunst en cultuur niet alleen inspireren, maar ook maatschappelijk en economisch impact hebben.

Een economische studie volgen op een kunstacademie? Dat is best bijzonder en precies wat Kunst en Economie aan de HKU zo uniek maakt. Je zit midden tussen de creatieve makers en krijgt van dichtbij mee hoe kunst tot stand komt en wat daarbij allemaal komt kijken. Zo leer je niet alleen over de kunst- en cultuursector, maar maak je er ook echt deel van uit.

Wil jij werken in de wereld van festivals, exposities, muzieklabels, theatergezelschappen en creatieve start-ups? Of liever je eigen onderneming beginnen? Kunst en Economie biedt je de kennis, ervaring en het netwerk om jouw ambities waar te maken. Benieuwd naar wat je kunt worden met KE?

Volg ons

Benieuwd naar onze studenten? Volg ons op Instagram!

Kunst en Economie in het kort

  • 🎭 Leer hoe de kunst- en cultuursector werkt
    En ontdek welke belangrijke rol jij daarin kunt spelen. Nu én in de toekomst.
  • 💡 Combineer creativiteit met business-skills
    Je ontwikkelt zowel zakelijk inzicht als creatief denkvermogen. Een zeldzame, maar super waardevolle combinatie.
  • 🤝Persoonlijke begeleiding in een fijne sfeer
    Je krijgt les van betrokken docenten, die zelf ook in het werkveld werken. Er is volop ruimte voor jouw ideeën en ontwikkeling.
  • 🧭 Stel je eigen route samen
    Met keuzevakken (werkvelden), stages en minoren geef je je studie de richting die bij jou past.
  • 🚀 Werk aan echte opdrachten voor opdrachtgevers
    Zo doe je al vanaf het begin werkervaring op en bouw je direct aan je netwerk
  • 🎨 Studeren op een kunstacademie = studeren in creativiteit
    Je zit midden in een inspirerende, vernieuwende omgeving vol makers, ideeën en energie.
  • 🌟 Actieve studentengemeenschap
    Er is een hechte community én een levendige studievereniging die zorgt voor toffe activiteiten en verbinding.
  • 📈 Goede baankansen na je studie
    Binnen anderhalf jaar heeft 95 - 100% van de afgestudeerden een passende baan of eigen onderneming.
Kunst en EconomieWat leer je
Kunst en Economie

Wat leer je bij ons

  • Inzicht in de kunst- en cultuursector: Je krijgt brede kennis van de sector, leert over de laatste ontwikkelingen en begrijpt hoe de sector in elkaar zit.

  • Specialisatie in een werkveld (Beeldende kunst en Design, Media, Mode, Muziek, Theater en Dans): Je kiest een specifiek werkveld en leert alles over de relevante spelers, de dynamiek binnen dat veld en hoe je je daar als professional kunt positioneren.

  • Zakelijk inzicht: Je begrijpt businessmodellen en financiën in de kunst- en cultuursector en leert hoe je projecten succesvol kunt managen en leiden.

  • Organisatorische vaardigheden en leiderschap in creatieve projecten: Je ontwikkelt organisatorisch talent door overzicht te houden, structuur aan te brengen en ervoor te zorgen dat doelen behaald worden. Daarnaast leer je hoe je richting geeft aan creatieve projecten en organisaties en hoe je anderen kunt inspireren met jouw visie en ideeën.

  • Creatief ondernemerschap: Je leert hoe je creatieve ideeën omzet in praktische en impactvolle oplossingen die het verschil maken in de kunst- en cultuurwereld.

  • Communicatie en verbinding: Je wordt een sterke communicator die effectief kan schakelen tussen verschillende partijen en samenwerkingen weet aan te gaan die leiden tot mooie resultaten.

  • Zelfreflectie en persoonlijke groei: Je leert jezelf kritisch te bekijken, zodat je jezelf als professional voortdurend kunt verbeteren en ontwikkelen.

Verkennen

In het eerste jaar draait alles om het verkennen van de kunst- en cultuursector. Je maakt kennis met de basisprincipes en belangrijke contexten. Door inleidende vakken en praktische projecten ontwikkel je een breed begrip van het veld, zodat je een solide basis legt voor je verdere studie en carrière.

Deze vakken krijg je in jaar 1

Verdiepen

In het tweede jaar ga je je verder verdiepen in de kunst- en cultuursector. Je kiest een werkveld waarin je je kennis en vaardigheden verder ontwikkelt. Je past alles wat je in het eerste jaar hebt geleerd toe, maar nu specifiek in de context van het werkveld dat jij kiest.

Deze vakken krijg je in jaar 2

Minor en stage

Je ontwikkelt jezelf tijdens een fulltime stage binnen jouw interessegebied. Zo loop je een half jaar mee in een organisatie waar je zelfstandig werkzaamheden uitvoert. De andere helft van het jaar volg je binnen óf buiten HKU een minor, dit kan ook in het buitenland.

Afstuderen

In het laatste jaar ga je afstuderen. Je kiest een expertisegebied, thema, en werkveld dat jij interessant vindt. Uiteindelijk lever je samen met een zelfgekozen externe partij een bruikbaar eindproduct of oplossing voor de praktijk op.

Bekijk afstudeerwerken van studenten

De werkvelden

In het tweede jaar van de opleiding kies je een werkveld waarin je je verder wilt verdiepen. Je kunt kiezen uit: Beeldende Kunst & Design, Media, Mode, Muziek, Theater & Dans (Performing Arts). Elk werkveld heeft zijn eigen unieke mogelijkheden en uitdagingen, zodat je kunt werken aan projecten die het beste bij jou passen.

Werkveld Beeldende Kunst en Design

  • Het werkveld Beeldende Kunst & Design draait om de visuele en materiële wereld om ons heen. In dit vakgebied creëren kunstenaars en ontwerpers werk vanuit hun persoonlijke visie of in opdracht. Ze vertellen verhalen en bieden antwoorden op belangrijke maatschappelijke en identiteit-gerelateerde vraagstukken. Innovatie en creativiteit staan centraal, met trends zoals duurzaamheid, digitale technologieën en maatschappelijke betrokkenheid die steeds belangrijker worden. In dit werkveld kom je veel verschillende spelers tegen, zoals musea, galerieën, designstudio’s en zelfstandige kunstenaars en ontwerpers.

    Wat je leert binnen dit werkveld

    In de opleiding Kunst en Economie ligt de focus op de actuele trends en ontwikkelingen binnen beeldende kunst en design. Je leert hoe je een zakelijke en innovatieve mindset kunt toepassen om de waarde van kunst en design te vergroten. Je verdiept je in onderwerpen zoals:
    • Het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van zelfstandige kunstenaars
    • Het ontwikkelen van nieuwe organisatievormen en verdienmodellen
    • Het bedenken van innovatieve marketingstrategieën voor musea en kunstpodia

    Daarnaast krijg je inzicht in projectmanagement, financiën en de juridische aspecten van de kunstwereld, zodat je goed voorbereid bent om de kunstsector te versterken. In elk werkveld leer je hoe je evenementen succesvol organiseert, financiert en promoot. Je ontdekt hoe je een goed concept bedenkt, de juiste voorbereidingen treft, de logistiek op orde krijgt en zorgt voor een goede nazorg. Of het nu gaat om festivals, tentoonstellingen of shows, in elk werkveld komen live producties aan bod.

Werkveld Media

  • Het werkveld Media draait om het communiceren van verhalen via platforms zoals televisie, film, radio, print en interactieve media. De media-industrie speelt een cruciale rol in kennisoverdracht, gedragsverandering en entertainment, en heeft een groot economisch belang. Belangrijke trends zoals digitalisering, sociale media en crossmediale contentcreatie bepalen de richting van de sector. Grote spelers zijn mediabedrijven, productiehuizen en digitale platforms die zich voortdurend aanpassen aan de veranderende wensen van het publiek.

    Wat je leert binnen dit werkveld

    In de opleiding Kunst en Economie ligt de focus op zowel de zakelijke als creatieve aspecten van mediaprojecten. Je leert over nieuwe verdienmodellen, auteursrechtelijke vraagstukken en de invloed van digitalisering op de sector. Je ontwikkelt vaardigheden in het bedenken, ontwikkelen en op de markt zetten van mediaprojecten, zowel voor artistieke als commerciële doeleinden. Daarnaast krijg je een diepgaand inzicht in de creatieve processen en productievereisten die media-projecten succesvol maken.

    In elk werkveld leer je hoe je evenementen succesvol organiseert, financiert en promoot. Je ontdekt hoe je een goed concept bedenkt, de juiste voorbereidingen treft, de logistiek op orde krijgt en zorgt voor een goede nazorg. Of het nu gaat om festivals, tentoonstellingen of shows, in elk werkveld komen live producties aan bod.

Werkveld Mode

  • De mode-industrie is een van de grootste en meest invloedrijke sectoren ter wereld en is elke dag zichtbaar in ons leven. Dit werkveld omvat de hele waardeketen: van ontwerp en ontwikkeling, productie en distributie, tot marketing en verkoop. Belangrijke trends zoals duurzaamheid, technologische innovaties en culturele diversiteit spelen een steeds grotere rol in de ontwikkelingen van de modewereld. Grote spelers in deze sector zijn modehuizen, ontwerpers, producenten en retailbedrijven, die samen de mode-industrie vormgeven.

    Wat je leert binnen dit werkveld

    In de opleiding Kunst en Economie ligt de focus op het management van creatieve ontwerpprocessen binnen de modebranche. Je leert hoe je consumentengedrag beïnvloedt, hoe je producties efficiënt managet, en hoe je trends analyseert. Ook ontdek je alles over financiering en de nieuwste ontwikkelingen in de mode-industrie, zoals duurzame productiemethoden, het gebruik van nieuwe materialen en innovatieve verdienmodellen. De opleiding helpt je mode-innovaties te begeleiden en waarde te creëren in de sector, met aandacht voor zowel de artistieke als commerciële kant van mode.

    In elk werkveld leer je hoe je evenementen succesvol organiseert, financiert en promoot. Je ontdekt hoe je een goed concept bedenkt, de juiste voorbereidingen treft, de logistiek op orde krijgt en zorgt voor een goede nazorg. Of het nu gaat om festivals, tentoonstellingen of shows, in elk werkveld komen live producties aan bod.

Werkveld Muziek

  • De muziekindustrie is dynamisch en bestaat uit zowel de live sector als de business van opgenomen muziek. Innovaties zoals streamingdiensten en sociale media hebben de industrie drastisch veranderd, wat nieuwe kansen en uitdagingen met zich meebrengt. De sector combineert steeds vaker muziek met andere kunst- en entertainmentvormen, waardoor een multidisciplinaire aanpak steeds belangrijker wordt. Grote spelers in de muziekindustrie zijn muziekproducenten, platenmaatschappijen, artiesten en evenementenorganisatoren, die samen de muziekcultuur vormgeven.

    Wat je leert binnen dit werkveld

    In de opleiding Kunst en Economie krijg je een uitgebreide kennis over de muziekindustrie, met aandacht voor marketing, artiestenbranding, promotietools en muziekrecht. Je leert hoe je gemeenschappen opbouwt en direct in contact komt met het publiek, wat essentieel is voor succes in de muzieksector. Daarnaast ontdek je alles over de productie en distributie van muziek, en de zakelijke aspecten zoals contractonderhandelingen en auteursrechten.

    In elk werkveld leer je hoe je evenementen succesvol organiseert, financiert en promoot. Je ontdekt hoe je een goed concept bedenkt, de juiste voorbereidingen treft, de logistiek op orde krijgt en zorgt voor een goede nazorg. Of het nu gaat om festivals, tentoonstellingen of shows, in elk werkveld komen live producties aan bod.

Werkveld Theater & Dans

  • Het werkveld Theater & Dans (Performing Arts) omvat een breed scala aan voorstellingen, optredens en festivals die essentieel zijn voor artistieke expressie. In een tijd van snelle digitale ontwikkelingen is het verbinden met nieuwe doelgroepen en het opbouwen van fanbases belangrijker dan ooit voor een succesvolle carrière. Trends zoals interdisciplinaire samenwerkingen, technologie-integratie en maatschappelijke betrokkenheid spelen een steeds grotere rol. Grote spelers in dit werkveld zijn theater- en dansgezelschappen, podia, schouwburgen en festivals die actuele en vernieuwende producties presenteren.

    Wat je leert binnen dit werkveld

    In de opleiding Kunst en Economie ligt de focus op creatief leiderschap, projectmanagement en cross-overs binnen de podiumkunsten. Je leert hoe je artistieke, maatschappelijke en technologische vernieuwingen kunt aanjagen en effectief managen. De opleiding besteedt veel aandacht aan de zakelijke en organisatorische kant van het produceren en presenteren van voorstellingen, en behandelt ook marketing en het verspreiden van podiumkunsten. Je leert hoe je strategische partnerschappen kunt ontwikkelen en hoe je het publiek betrokken houdt.

    In elk werkveld leer je hoe je evenementen succesvol organiseert, financiert en promoot. Je ontdekt hoe je een goed concept bedenkt, de juiste voorbereidingen treft, de logistiek op orde krijgt en zorgt voor een goede nazorg. Of het nu gaat om festivals, tentoonstellingen of shows, in elk werkveld komen live producties aan bod.
Kunst en EconomieWat kun je worden?
Kunst en Economie

Wat kun je worden?

Na je afstuderen aan Kunst en Economie ontvang je de titel Bachelor of Arts (BA). Maar belangrijker nog: je staat stevig in de startblokken van een veelzijdige en creatieve carrière. Of je nu je eigen bedrijf wilt starten, aan de slag wilt in de culturele sector of juist richting het bedrijfsleven trekt – met jouw combinatie van creativiteit, zakelijk inzicht en organisatievermogen maak je het verschil. En met succes: 95% van de afgestudeerden heeft binnen zes maanden een baan op niveau of een eigen onderneming.

Benieuwd naar de functies die afgestudeerde KE'ers nu doen?

Aan de slag!

In de richting Beeldende Kunst & Design kun je aan de slag als bijvoorbeeld organisator van kunstexposities, Hoofd Marketing bij een museum, of zelfs doorgroeien tot directeur van musea en galerieën. Als KE-professional denk je na over creatieve concepten, organiseer je evenementen en promoot je kunst op innovatieve manieren.


In de mediawereld kun je bijvoorbeeld aan de slag als redacteur of contentmanager bij mediaplatforms, producent bij televisieprogramma’s, of je kunt zelfs een eigen startup beginnen die zich richt op nieuwe media.

Heb je interesse in mode? Dan kun je je eigen circulaire modemerk starten, werken als marketing- of brandmanager bij een modeketen, of doorgroeien tot creative director bij een modehuis.

Ook binnen de muzieksector liggen er veel mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een eigen muzieklabel starten, werken als manager van bands, als programmeur bij poppodia, of doorgroeien tot festivaldirecteur.

Binnen Theater & Dans (Performing Arts) kun je aan de slag als marketeer, productieleider, creative producer of fondsenwerver. Ook kun je doorgroeien naar functies zoals relatiemanager, zakelijk leider, programmeur of programmamaker.

Kunst en EconomieActueel
Kunst en Economie

Wat speelt er

Kunst en EconomieAanmelden en toelating
Kunst en Economie

Aanmelden en toelating

Hoe meld ik mij aan voor Kunst en Economie?

  1. Meld je met je DigiD aan via Studielink
  2. Registreer je voor Kunst en Economie
  3. Neem deel aan de matching
  4. Past de studie bij jou en jij bij de studie? Dan schrijf je je in via Studielink
Kom je er niet uit? Neem dan contact op met een van onze studievoorlichters via Servicebalie Studentenzaken.

Aanmelddeadline

Aanmelden voor het studiejaar 2026-2027 kan vanaf 1 oktober 2025 tot 1 mei 2026.

Matchingsgesprekken

Voorheen was Kunst en Economie een Numerus Fixus opleiding, maar per komend studiejaar niet meer. Wat er dan gaat veranderen? Niet zoveel. We blijven een kleinschalige opleiding met veel persoonlijke aandacht voor iedere student, maar door de Numerus Fixus te schrappen verhogen we de toegankelijkheid tot de studie.

Wat we wél doen is matching: we bekijken of de studie bij jou past, maar ook of jij bij de studie past. Dit bestaat uit drie onderdelen:

  1. Motivatiebrief (maximaal 500 woorden) of een video van 1 minuut
  2. Cv
  3. Matchingsgesprek

Nadat je je hebt aangemeld, en je jouw cv en motivatie hebt geüpload, word je ingedeeld voor een gesprek. Hierover ontvang je per mail bericht en krijg je ook meer informatie over wat er van je wordt verwacht tijdens het gesprek. Aan de hand van je motivatie, cv en het gesprek beoordelen we of je een negatief of een positief advies krijgt om Kunst en Economie te gaan studeren.

Ben je verhinderd of verblijf je in het buitenland, geen probleem!
Neem zo snel mogelijk contact op met Servicebalie Studentenzaken via sz@hku.nl of 030 - 209 15 40.

Benodigde vooropleiding

Je hebt minimaal één van de volgende diploma’s:

Beoordelingscriteria

  • Je hebt een goed beeld van de opleiding
  • Je hebt interesse in economie, kunst, cultuur en creativiteit
  • Je bent nieuwsgierig
  • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden en kunt jezelf goed presenteren
  • Je kunt je keuze voor Kunst en Economie onderbouwen

Studielink

Meld je uiterlijk 1 mei aan via Studielink voor Kunst en Economie. Let op, hiervoor heb je een DigiD nodig.

Uitnodiging

Na het inleveren van jouw motivatiebrief/video en cv ontvang je een uitnodiging waarin staat op welke datum jij bent ingedeeld voor het matchingsgesprek.

Het matchingsgesprek vindt plaats op locatie Oudenoord en het gesprek duurt ongeveer 15 minuten. Tijdens het gesprek zijn we vooral benieuwd naar wie jij bent en wat jouw motivatie is. Jij krijgt uiteraard ook de ruimte om vragen te stellen. Doel van het gesprek is te onderzoeken of jij en de opleiding Kunst en Economie een goede match zijn.

Advies

Aan de hand van je motivatie, cv en het matchingsgesprek krijg je een positief of negatief advies om Kunst en Economie te gaan volgen.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
  • Bij de opleiding Kunst en Economie bedragen de studiekosten naast het collegegeld ongeveer € 500,- voor boeken en ongeveer € 150,- voor excursies per jaar.

    Daarnaast is een laptop essentieel. Software kun je als student met korting aanschaffen via surfspot.nl.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken via sz@hku.nl of 030 - 209 15 40. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact