Kunst en EconomieDe studie
Opleiding
Bachelor of Art and Economics
Vorm
Voltijd
School
Kunst en Economie
Graad
Bachelor of Arts
Duur
4 jaar
ECTS
240
Type
Bachelor
Taal
Nederlands
CROHO-code
34951
E-mail
sz@hku.nl

Welkom bij Kunst en Economie!

Studenten Kunst en Economie zijn de toekomst. Zij zijn namelijk zakelijk én creatief. Je denkt als een kunstenaar, maar weet vervolgens ook hoe je een project moet organiseren en realiseren. Bovendien weet je alles van één of meerdere werkvelden binnen de culturele of creatieve sector.

Volg ons

Benieuwd naar onze studenten? Volg ons op Instagram en Facebook!

Kunst en Economie in het kort

  • Leer zakelijk ondernemen en creatief denken, een unieke combinatie in één studie
  • Studeren in een open en prettige sfeer met persoonlijke aandacht van docenten
  • Geef je eigen studie vorm met de keuze van werkvelden, minoren en stages
  • Werk voor echte opdrachtgevers tijdens je studie en bouw een enorm netwerk op binnen de culturele en creatieve industrie
  • Anderhalf jaar na het afstuderen geeft 95-100% aan betaald werk te hebben (een baan of eigen bedrijf).
  • Ga voor kwaliteit; Kunst en Economie is in de Keuzegids hbo 2023 uitgeroepen tot topopleiding.

Wanneer is Kunst en Economie echt iets voor jou?

Je bruist van de goede ideeën, bent ondernemend en een echte doorzetter. Daar wil je later graag iets mee doen. Bijvoorbeeld een nieuw festivalconcept bedenken, een duurzaam kledingmerk starten of marketingcampagnes opzetten voor grote muziekmaatschappij. Je nieuwsgierigheid en drang om steeds weer iets tofs te verzinnen, komt goed van pas. Je loopt niet weg voor een moeilijk project en zoekt naar passende creatieve oplossingen. Daarnaast durf je ook andere keuzes te maken. Dit doe je alleen, maar vaak ook samen met je medestudenten. Een open houding, lef en goede communicatieve vaardigheden helpen je hierbij.

Waarom Kunst en Economie bij HKU?

Een economische en managementstudie binnen de muren van een kunstacademie is uniek. Je leert denken als een kunstenaar en creatieve professional. Zo gebruik jij ontwerpprocessen uit de kunsten om met je zakelijke en organisatorische vaardigheden het beste resultaat te halen. Je vergaart kennis en bouwt een netwerk op in één of meer creatieve werkvelden. We onderscheiden ons doordat een studie Kunst en Economie zich richt op de hele culturele en creatieve industrie. Terwijl bij andere creatieve business studies de focus vaak ligt op marketing en (social) media.

Daarnaast biedt de hogeschool je een uitgebreid netwerk van creatieve professionals en kunstenaars, zowel binnen als buiten haar muren. Ook staan onze docenten vaak direct in verbinding met het werkveld. Uiteindelijk waarderen studenten de studie enorm door haar kleinschaligheid, de kwaliteit van haar docenten en de sfeer die passie en vertrouwen ademt.

Kortom:

  • De studie is actueel en toekomstgericht
  • Bijna alle docenten werken ook in het werkveld
  • Bijna al het onderwijs geven we vorm samen met het werkveld
  • Je bevind je in een creatieve omgeving
  • De opleiding is kleinschalig en er is veel persoonlijke aandacht
  • Er is een actieve studievereniging en levende community onder studenten
Kunst en EconomieWat leer je
Kunst en Economie

Wat leer je bij ons

Je leert hoe jij creativiteit op een zakelijke en maatschappelijk betrokken manier kunt inzetten. Hiermee word je opgeleid tot creatief ondernemer en voor managementfuncties in de culturele en creatieve sector. Na een brede basis op creatief als zakelijk gebied in de eerste anderhalf jaar, kies je in het tweede jaar je eigen specialisme. Je hebt de keuze uit maar liefst zes werkvelden: Beeldende kunst en design, Events, Media, Mode, Muziek en Theater.

Je ontwikkelt je breed, maar je kiest ook een richting waar je passie ligt. Zo word je allround en specialist tegelijk. Hoe? Door te doen. Vanaf het eerste jaar ga je samen met je medestudenten aan de slag met projecten voor echte opdrachtgevers. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om tijdens je studie je eigen bedrijf op te zetten. Per project, dat gaat over een management- of ondernemersvraagstuk, kies je een creatieve invalshoek. Dit zie je ook terug in de afstudeerprojecten. Vernieuwend, gedurfd, uniek en relevant voor mens, maatschappij of bedrijfsleven.

Vakken jaar 1

Organisatiekunde
Cultureel Ondernemerschap
Marketing
Bedrijfseconomie
Financieel Management
Creatieve Economie & Cultuurbeleid
Creatieve Denkprocessen
Creatieve Maakprocessen
Cultuurfilosofie
Creatieve Industrie
Werkveldverkenning
Groepsdynamica
Visieontwikkeling

Vakken jaar 2

Kunstgeschiedenis
Impact van Kunst
Storytelling
Design Thinking
Interdisciplinair Samenwerken
Recht
Werkveldverkenning
Werkveldverdieping
Strategievorming & Financiering
Incubate Project
Visieontwikkeling

Propedeuse

Je leert alle benodigde basiskennis op zowel creatief als zakelijk gebied. Je volgt vakken over managen en ondernemen. Je leert denken als een kunstenaar en ontdekt hoe je een eigen bedrijf opzet.

Verdiepen

Je werkt met medestudenten, kunstenaars en externe opdrachtgevers aan projecten. Twee thema’s staan daarbij centraal: verbinden en incubate. In het tweede semester kies je definitief één van de zes werkvelden en je verdiept je hier verder in.

Minor en stage

Je ontwikkelt jezelf tijdens een fulltime stage binnen jouw interessegebied. Zo loop je een half jaar mee in een organisatie waar je zelfstandig werkzaamheden uitvoert. De andere helft van het jaar volg je binnen óf buiten HKU een minor, dit kan ook in het buitenland.

Afstuderen

In het laatste jaar ga je afstuderen aan de hand van design thinking. Je kiest een expertisegebied, thema en werkveld dat jij interessant vindt. Uiteindelijk lever je een bruikbaar eindproduct of oplossing voor de praktijk op.

Bekijk afstudeerwerken van studenten

Werkvelden

In het tweede semester van het tweede studiejaar kies je een werkveld. Je specialiseert je in één werkveld waar je interesse en passie ligt. Binnen dit werkveld ga je stagelopen en afstuderen. Je hebt de keuze uit zes werkvelden.
  • Het werkveld Beeldende Kunst en Design gaat over creatie, ontwerpen, onderzoeken, identiteit en imago. Waarom bestaat beeldende kunst en design? Voor wie maak of ontwerp je iets? Wat is de functie van het ontwerp? Welk gevoel moet het oproepen? Welke materialen gebruik je en wat wil je daarmee zeggen?

    Wat leer je?

    Bij het werkveld Beeldende Kunst en Design verdiep je je in allerlei vormen van maken en ontwerpen. Wat zijn de keuzes van de makers? Wat roepen die keuzes op en hoe zorgen ze daarvoor? Aan de hand van historische ontwikkelingen en recente trends krijg je inzicht in het werkveld van beeldende kunst en design. Je leert wat de kracht en waarde zijn van beeldende kunst en design en welke rol (toegepaste) kunst speelt in allerlei domeinen van de maatschappij. Dat is nodig, want bijna alles in de samenleving is ontworpen: kleding, verpakkingen, de binnen- en buitenkant van gebouwen, het internet, gereedschap, het pleintje waar je elke dag langs fietst. Zelfs jouw mening wordt 'vormgegeven' door de vorm van het nieuws dat je langs ziet komen.

    Kunstenaars interpreteren de wereld op een bijzondere manier. Ze kijken daarbij veel naar ‘binnen’: Wat is voor mij de kern van dit onderwerp of dit probleem? En hoe vertaal ik dat in een kunstwerk? De uitkomst is vaak iets onverwachts: iets waar je nooit op zou komen door 'gewoon' over hetzelfde onderwerp of probleem na te denken. Dit maakt de kunstenaarsblik uniek en is precies waarom kunst zo belangrijk is voor de maatschappij. Jij leert heel goed begrijpen hoe bijvoorbeeld een modeontwerper of binnenhuisarchitect denkt. Je hebt inzicht in welke nieuwe ontwikkelingen of trends belangrijk zijn en welke niet.

    Wat levert het jou op?

    Je ontwikkelt een 'kunstenaarsblik' en die geeft je het gereedschap om met vernieuwende, onverwachte oplossingen te komen voor allerlei zakelijke en maatschappelijke vraagstukken. Binnen bedrijven en organisaties is deze blik heel zeldzaam. Zeker als je die combineert met een zakelijke mindset. Jouw ideeën zijn onmisbaar om tot oplossingen te komen voor de wereld van morgen. Je kunt je ondernemerschap inzetten om kunstenaars te laten samenwerken of nieuwe inkomstenbronnen te laten vinden, zodat ze hun autonome werk en experimenten kunnen blijven doen.

    Meer weten?

  • Voor het werkveld Event leer je om in concepten te denken bij het organiseren van voornamelijk zakelijk evenementen. Wat is het doel van het evenement? Hoe draag je dat doel in ieder detail uit?

    Wat leer je?

    Je leert een evenement succesvol te organiseren, financieren en promoten. Daarbij zorg je voor een goed concept, de juiste voorbereiding, logistieke uitvoering en goede nazorg. Ondernemerszin en gedrevenheid zijn vanzelfsprekend voor je.

    Creatieve blik

    Bij een 'zakelijk evenement' denk je misschien niet zo snel aan creativiteit, maar dat is juist heel belangrijk! Een creatieve blik kan een 'saai' evenement omtoveren tot een avontuur waarbij je de gasten op een leuke manier verrast. Bijvoorbeeld door interactieve attracties. Als deze een duidelijke link met het doel van het evenement hebben, zorgt dit ervoor dat het evenement een (zakelijk) succes wordt.

    Je verdiepen in het werkveld event betekent dat je deze creatieve blik – hoe zet ik mijn zakelijke doel om in een creatief concept? – tot in de puntjes leert beheersen. Bovendien leer je die blik combineren met de meer concrete, zakelijke kant van evenementen. Hoe organiseer je evenementen, hoe krijg je de financiering rond of hoe zorg je dat het juiste publiek komt opdagen?

    Wat levert het jou op?

    Je studeert af als specialist met flink wat organisatie-ervaring en een netwerk waarmee je gelijk aan de slag kunt. Weet je nog niet waarin je je wilt specialiseren? Ook dan heb je veel aan de kennis die je opdoet bij dit werkveld. Je weet hoe je overzicht houdt en hoe je goed moet plannen. Je leert onderhandelen met zakelijke partners en je hoofd koel houdt tijdens een crisis. Daarnaast kun je een creatief concept bedenken bij een zakelijk doel, én steeds schakelen tussen hoofd- en bijzaken. Of het nu binnen een bedrijf is of toch voor je eigen onderneming – met deze kennis en vaardigheden maak jij ieder project tot een succes!

    Meer weten?

  • Het werkveld Media gaat over communiceren met verhalen (storytelling). Of het nu via televisie, film, radio of interactieve media gaat, er wordt altijd een (beeld)verhaal neergezet. Dat verhaal laat een indruk achter bij de kijker of luisteraar.

    Wat leer je?

    Je ontwikkelt jezelf als moderne media-expert. Je begrijpt precies hoe storytelling werkt en hoe je ermee communiceert wat je wilt communiceren. Dat niet alleen: je kunt ook creatieve teams hierin begeleiden. Deze combinatie maakt jou uniek en gewild, zowel in de mediawereld als bij bedrijven.

    Verhalen vertellen

    Als je erover nadenkt, kun je eigenlijk niet communiceren zónder een 'verhaal' eromheen (met verhalen bedoelen we ook beelden). Stel, een gamebedrijf wil reclame maken voor een toffe nieuwe game. Maar dat doen ze in een saaie krant, in een tekst met heel kleine lettertjes en zonder foto. Wat zou jij dan denken van die game? Misschien zegt de tekst wel dat de game vernieuwend is, maar de vorm, het 'verhaal', zegt 'saai en ouderwets'. Natuurlijk is dit een extreem voorbeeld, maar het laat wel zien hoe belangrijk het is om je boodschap te verpakken in het goede verhaal.

    Je verdiepen in het werkveld Media betekent dat jij hier een expert in wordt. Je weet wat een bepaald (beeld)verhaal communiceert en hoe je dat kunt sturen. Daarnaast leer je hoe je creatieve teams hierin begeleidt, terwijl je ook de meer zakelijke dingen zoals planningen en budget in de gaten houdt.

    Wat levert het jou op?

    Als jij je richt op dit werkgebied, kun je zo in de mediawereld aan de slag. Denk aan film, tv of radio, maar ook moderne interactieve media. Al tijdens je studie bouw je een sterk netwerk op en werk je samen met de mediaprofessionals van de toekomst.

    Weet je nog niet waarin je je wilt specialiseren? Ook dan heb je heel veel aan deze kennis. Storytelling is de manier waarop moderne bedrijven communiceren. Wat voor gevoel krijg je bij een bedrijf? Wat voor sfeer straalt het uit? En hoe kun je dat 'verhaal' zo beïnvloeden dat meer klanten voor het bedrijf kiezen? Als je deze principes snapt, en ze ook nog zakelijk kunt toepassen, maak jij jezelf natuurlijk onmisbaar.

    Meer weten?

  • Mode is een gloednieuw werkveld bij HKU Kunst en Economie. Bij dit werkveld krijg je antwoord op vragen als: wie bepaalt wat er in de mode komt? Hoe ontstaan er trends in de samenleving? En welke rol spelen grote modeketens, modeshows van topdesigners en de media hierin? En niet onbelangrijk: hoe en vooral aan wie verkopen we mode? Je ontdekt het tijdens het werkveld mode.

    Wat leer je?

    Bij het werkveld Mode leer je het creatieve ontwerpproces van modeontwerpers te managen. Denk aan het vormgeven van nieuwe productie- en ontwerpprocessen, maar ook het begeleiden van innovatie in materiaalontwikkeling en het vinden van nieuwe verdienmodellen. Je krijgt inzicht in de principes van gedragsbeïnvloeding, voert trendanalyses uit en ontdekt hoe je financieringen regelt. Verder ontwikkel je met alle kennis die je opdoet een toekomstvisie op het gebied van ontwerpbureaus, modellen, pr, ontwerp, materiaal en (duurzame) productie.

    Wat levert het jou op?

    Richt je je op het werkveld Mode, dan kun je na je studie aan de slag in de modewereld of je eigen bedrijf starten in de mode-industrie. Mode en de maatschappij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De mode-industrie is de op twee na grootste industrie ter wereld en we hebben er allemaal mee te maken. Iedereen draagt kleding, koopt het en wordt dagelijks geconfronteerd met mode-keuzes. Een creatieve en uitdagende sector om dagelijks werkzaam in te zijn!

    Meer weten?

  • Muziek is het ultieme voorbeeld van een breed vakgebied. Van klassiek tot indie en rock, van hiphop of dance tot individuele audio-performers. Ook de toepassingen zijn breed van de componist voor de filmmuziek tot de gelicentieerde tracks voor reclame of games.

    Wat leer je?

    Muziek en geluid zijn overal: van een wachtmuziekje, tot de spring- en rengeluidjes uit je favoriete game. Je verdiepen in dit werkveld betekent dat je leert op welke manieren muziek en geluid autonoom of in interdisciplinaire processen gemanaged kunnen worden. Je leert het hele veld overzien en op welke manieren jij daar als muziekmanager een rol in kunt spelen.

    Om tot haar recht te komen, moet muziek gehoord worden. Dat betekent: aan de man gebracht. Je leert in dit vakgebied dan ook veel over marketing: van statistiek over doelgroepen tot het in de markt zetten van een merk. Denk aan nieuwe vormen van storytelling en het gebruik van social media. Maar ook het opbouwen van een community door directe interactie met het publiek.

    Wat levert het jou op?

    Richt je je helemaal op dit werkgebied, dan duik je onder in de muziekwereld. Zo ga je al tijdens je studie samenwerken met muziekprofessionals. Je leert de praktische kant van het produceren, distribueren en verkopen van muziek en wordt een smaakmaker in de muziekindustrie.

    Maar ook als je nog niet weet waarin je je wilt specialiseren, heb je heel veel aan deze kennis. De commerciële tools die je aanleert voor muziekdistributie en -verkoop, kun je ook gebruiken bij het in de markt zetten van andere producten. Doordat je de kracht van muziek en geluid begrijpt, kun je deze op allerlei (onverwachte) plekken inzetten. Door jouw combinatie van creatief en commercieel inzicht ben jij de ultieme verbinder van muziek en het bedrijfsleven.

    Meer weten?

  • Het werkveld theater gaat over uitbeelden. Wat zijn manieren om een bepaalde inhoud zo goed mogelijk over te brengen? Welke beelden, geluiden en hoofdpersonen passen daarbij?

    Wat leer je?

    Het moderne theater maakt niet alleen meer gebruik van 'de theaterzaal'. Het gaat ook spannende cross-overs aan met onder andere film en interactieve media. Of er wordt bewust gekozen voor een bijzondere locatie. Je leert hoe je op een indringende manier een verhaal overbrengt. En hoe je met theater een wijk of gemeenschap dichterbij elkaar brengt. Wil je leren om dit alles ook nog eens vertalen naar organisatie en cultureel ondernemerschap? Dan ben je hier op de goede plek.

    Wat levert het jou op?

    Richt je je op het werkveld Theater, dan word je manager in de theatersector. Je hebt een neus voor nieuwe en belangrijke ontwikkelingen in de theaterwereld. En de juiste zakelijke instincten om nieuwe markten en financiële kansen aan te boren. Na je afstuderen heb je een groot netwerk en kun je zo aan de slag. Jij bent de onmisbare organisator achter de schermen bij gezelschappen, theaters, schouwburgen en festivals. Je wordt zakelijk leider van een theatergezelschap. Of productieleider van een theaterfestival. Of zelfs marketeer bij een schouwburg.

    Theatrale blik

    Maar ook als je nog niet weet waarin je je wilt specialiseren, heb je heel veel aan deze kennis. Kijken met een theatrale blik betekent zien wat het concrete verhaal is in een ogenschijnlijk 'abstracte' situatie. Stel, een bedrijf in sportartikelen wil reorganiseren: dat is nog geen verhaal. De medewerkers zijn waarschijnlijk niet enthousiast. Door het verhaal concreet te maken kun je ze wel motiveren: 'Wij willen het sportmerk worden dat iederéén aanspreekt, niet alleen mensen met een killer body. Daarvoor moeten we vriendelijker worden'. Kijken met een theatrale blik en het goede verhaal vertellen, zorgt er dus voor dat je mensen én klanten meekrijgt.

    Meer weten?

Studieleiding

  • Agnes Willenborg (directeur)
  • Danique Kamp (studieleider)
  • Janneke Brouwers (studieleider)
  • Lies Wijnterp (studieleider)
Kunst en EconomieWat maak je
Kunst en Economie

Wat maak je bij ons

Afgestudeerde studenten staan bekend om hun creativiteit en zakelijk inzicht.

Tijdens de opleiding creëer je onder andere:

  • Organisatieadviezen voor echte opdrachtgevers in de culturele en/of creatieve industrie
  • Oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken samen met kunstenaars
  • Een levensvatbaar bedrijf in de culturele en/of creatieve industrie

Dit creëren lukt je omdat je door het volgen van de studie:

  • De taal en codes van het door jouw gekozen werkveld beheerst en zoekt naar onverwachte oplossingen
  • Je weet hoe je reflecteert en daardoor jezelf goed positioneert
  • Je weet hoe je waarde creëert en keuzes financieel verantwoordt
  • Je onderzoek volgens de Design Thinking methode kunt uitvoeren

Aan het werk!

Mensen die open en creatief denken zijn hard nodig, vooral als ze dat ook kunnen omzetten in nieuwe oplossingen en zakelijke kansen. Ben je afgestudeerd aan de studie HKU Kunst en Economie? Dan heb je een titel Bachelor of Arts (BA) op zak, maar ook een brede studie met relevante stage-ervaring. Hiermee kun je alle kanten op. Van je eigen bedrijf tot een baan binnen de culturele en creatieve sector of in het bedrijfsleven. Uiteindelijk heb je met een studie Kunst en Economie een hoge baangarantie. 95% van de afstudeerders vindt binnen een half jaar een baan of heeft een eigen onderneming.

Beroepen

Jij kiest voor een groot deel zelf welke kant je op wilt. Er zijn na je studie oneindig veel mogelijkheden om de vaardigheden die je hebt geleerd toe te passen in de praktijk. Wat kun je ‘later’ allemaal worden? Een lijst met concrete voorbeelden:
  • Na de studie Kunst en Economie kun werken binnen de culturele en creatieve sector als:

    • Projectmanager bij een gamestudio
    • Eventmanager of organisator van een festival
    • Manager van een artiest, band, zaal of (pop)podium
    • Zakelijk leider (of assistent) van een theatergezelschap
    • Marketing- of projectmedewerker bij een museum of galerie
  • Je kunt ook aan de slag in het bedrijfsleven als:
    • Manager van een creatieve denktank
    • Manager van een projectteam ‘klantervaring en klantcontact’ of ‘duurzaamheid’
    • Manager van de afdeling op het gebied van ‘het nieuwe werken’
    • Conceptontwikkelaar
    • Creatief strateeg of consultant
  • Na de studie Kunst en Economie kun je een eigen bedrijf starten:
    • Eventmanagement
    • Artiestmanagement
    • Zakelijk adviseur voor kleine creatieve bedrijven
    • Ontwikkelen van creatieve projecten en concepten voor maatschappelijke organisaties
    • ‘Spin in het web’: verbinder van kunstenaars en bedrijfsleven
  • Afgestudeerden werken als:
    • Bedrijfsleider bij De Helling
    • Eventmanager bij NRC Media
    • Social Media Manager bij Endemol
    • Marketeer bij Festival Tweetakt
    • Innovatie Officer bij de Nederlandse Ambassade in Frankrijk
Kunst en EconomieActueel
Kunst en Economie

Wat speelt er

Kunst en EconomieAanmelden en toelating
Kunst en Economie

Aanmelden en toelating

Ben je al enthousiast?

Kom dan langs bij een van onze open dagen. Bovendien zijn er ook online informatiesessies en fysieke meeloopdagen waarop je meer te weten kunt komen over Kunst en Economie:

  • 20 september - Online infosessie - 19:00 - 20:00 uur
  • 29 september - Fysieke meeloopdag - 11:00 - 13:00 uur
  • 6 oktober - Online infosessie - 10:00 - 11:00 uur
  • 11 oktober - Fysieke meeloopdag - 11:00 - 13:00 uur
  • 1 november - Online infosessie - 19:00 - 20:00 uur
  • 10 november - Fysieke meeloopdag - 15:00 - 17:00 uur
  • 1 december - Fysieke meeloopdag - 15:00 - 17:00 uur
  • 13 december - Fysieke meeloopdag - 15:00 - 17:00 uur
  • 11 januari - Fysieke meeloopdag - 15:00 - 17:00 uur [VOL]
  • 11 mei - Online infosessie - 19:00 - 20:00 uur
  • 23 mei - Fysieke meeloopdag - 11:00 - 13:00 uur
  • 8 juni - Fysieke meeloopdag - 15:00 - 17:00 uur

Meer informatie vind je onder ‘Actueel’.

Hoe meld ik mij aan voor Kunst en Economie?

  1. Meld je met je DigiD aan via Studielink
  2. Registreer je voor de numerus fixus van Kunst en Economie
  3. Neem deel aan de toelating
  4. Ben je toegelaten, dan schrijf je je in voor de opleiding via Studielink
Kom je er niet uit? Neem dan contact op met een van onze studievoorlichters via Servicebalie Studentenzaken.

Aanmelddeadline

Aanmelden voor het studiejaar 2023-2024 kan van 1 oktober 2022 tot en met 15 januari 2023.

Toelating (Decentrale Selectie)

Kunst en Economie heeft plek voor maximaal 180 nieuwe studenten. We willen namelijk een kleinschalige opleiding blijven. Bovendien vinden we persoonlijk contact met onze studenten het allerbelangrijkste. Dit betekent dat we een fixusopleiding zijn, oftewel we hanteren een numerus fixus. Bij een numerus fixus hoort een decentrale selectie als toelating. Onze toelating bestaat uit drie onderdelen. Aan de hand van deze onderdelen beoordelen we of de studie bij je past, maar ook of jij bij de studie past.

  1. Motivatiebrief (maximaal 500 woorden)
  2. Cv
  3. Toelatingsgesprek (15 minuten)
Per studiejaar mag je je voor maximaal 2 fixusopleidingen aanmelden. Dit mag dezelfde opleiding zijn op 2 verschillende onderwijsinstellingen. Voor de studies geneeskunde, tandheelkunde, fysiotherapie, verloskunde en mondzorgkunde geldt een uitzondering. Hier mag je maar voor 1 onderwijsinstelling kiezen.
Daarnaast mag je je maximaal 3 keer aanmelden voor een bepaalde fixusopleiding. Dat betekent bijvoorbeeld dat je je voor de opleiding Kunst en Economie (een fixusopleiding) over alle jaren en over alle instellingen maximaal 3 keer mag aanmelden. Op Studielink staat hoeveel pogingen je hebt gedaan.

Toelatingsdata

De toelatingsdata zijn gepland op:
19 januari 2023
26 januari 2023
16 februari 2023
9 maart 2023

Nadat je je hebt aangemeld, en je jouw cv en motivatiebrief hebt geüpload, word je ingedeeld op een toelatingsdatum. Hierover ontvang je per mail bericht.

Ben je verhinderd of verblijf je in het buitenland, geen probleem! Neem zo snel mogelijk contact op met Servicebalie Studentenzaken via sz@hku.nl of 030 - 209 15 40.

Benodigde vooropleiding

Je hebt minimaal één van de volgende diploma’s:

  • havo of vwo
  • mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma

Beoordelingscriteria

  • Je hebt een goed beeld van de opleiding
  • Je hebt interesse in economie, kunst, cultuur en creativiteit
  • Je voelt je betrokken bij actuele maatschappelijke vraagstukken
  • Je bent nieuwsgierig en gericht op verbetering
  • Je wilt graag experimenteren, reflecteren en onderzoeken
  • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden
  • Je haalt plezier uit samenwerken
  • Je bent zelfstandig en initiatiefrijk

Studielink

Meld je uiterlijk 15 januari aan via Studielink voor Kunst en Economie. Let op, hiervoor heb je een DigiD nodig.

Uitnodiging

Na het inleveren van jouw motivatiebrief en cv ontvang je een uitnodiging waarin staat op welke datum jij bent ingedeeld voor het toelatingsgesprek.

Het toelatingsgesprek vindt plaats op locatie Oudenoord en het gesprek duurt ongeveer 15 minuten. Tijdens het gesprek zijn we vooral benieuwd naar wie jij bent en wat jouw motivatie is. Jij krijgt uiteraard ook de ruimte om vragen te stellen. Doel van het gesprek is te onderzoeken of jij en de opleiding Kunst en Economie een goede match zijn.

Uitslag

Op 15 april ontvang je bericht of je bent toegelaten. Heb je nummer 1-175, dan ben je direct toegelaten. Is jouw nummer hoger, geef de hoop niet op. Je krijgt automatisch een plek op de wachtlijst. Hoe werkt dit? Als iemand met nummer 1-175 de plek niet accepteert, dan wordt de eerstvolgende op de wachtlijst toegelaten. Dit komt best veel voor!

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
  • Bij de opleiding Kunst en Economie bedragen de studiekosten naast het collegegeld ongeveer € 500,- voor boeken en ongeveer € 150,- voor excursies per jaar.

    Daarnaast is een laptop essentieel. Software kun je als student met korting aanschaffen via surfspot.nl.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. om je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken via sz@hku.nl of 030 - 209 15 40. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact