Bekijk het volledige cursusaanbod
Voor wie?
Of je nu een professionele of een amateurdirigent bent, of een zanger die zich wil oriënteren op het dirigeren of een week lang intensief wilt zingen: kies het niveau dat bij je past, kies het repertoire en de docent van je voorkeur en kies de workshops die je interessant en leuk vindt. Ook kun je zelf bepalen hoe intensief je deelneemt: je kunt inschrijven voor de hele week, je kunt inschrijven voor losse onderdelen en je kunt inschrijven voor een enkele dag; als actieve deelnemer, als hospitant of als koorzanger! Kortom: je stelt je eigen Kurt Thomas Cursus samen.
Hoe en wat ga je leren?
Onder begeleiding van een enthousiast team van docenten met veel expertise en ervaring verdiep je je op heel verschillende manieren in de verschillende aspecten van het dirigeren en het koorzingen. Je doet nieuwe ideeën en inzichten op en je krijgt praktische tips en tools over repetitietechniek, slagtechniek en koorvorming. De cursus bestaat uit verschillende onderdelen die allemaal een eigen insteek hebben, waarbij je steeds op een andere manier actief bent en ondertussen breid je je netwerk enorm uit.
Workshop: elke dag begint met een workshop voor alle deelnemers over steeds een ander onderwerp: nieuw repertoire, groepsdynamica, ritmiek etc. Al zingend, bewegend, dirigerend en luisterend start je dag.
Reveille: tijdens de dagelijkse reveille doe je samen met alle deelnemers dirigeeroefeningen, warm je je stem op en zing je Gregoriaans.
Atelier: het atelier vormt de kern van de cursus; je krijgt er individuele beurten over de repertoirestukken en met je mede-cursisten en gastzangers vorm je het koor. Elke dag kent drie lessen van elk 5 kwartier met één van de docenten van je atelier. Ook krijg je er les van de docent stem- en koorvorming en de docent dirigeertechniek.
Schola: in de gregoriaanse Schola maak je zingend kennis met de geheimen van éénstemmige muziek
Grootkoor: alle deelnemers zingen mee in het Kurt Thomas Grootkoor. Daar werk je onder leiding van de cursisten van atelier 2 en onder begeleiding van de docenten aan het repertoire voor koor en orkest.
De docenten
De docenten van de Kurt Thomascursus staan allemaal midden in de praktijk en brengen een schat aan ervaring en kennis mee. Ze zijn deskundig, bereidwillig en staan open voor het gesprek over het vak en alles wat daar mee te maken heeft!
Naast vaste docenten als Louis Buskens, Rob Vermeulen, Adrián van der Spoel, Hans Noijens en Fokko Oldenhuis zijn er een aantal nieuwe docenten. Die stellen we graag even aan je voor:
Gastdocent Mathieu Romano (F) is een veelgevraagd dirigent en heeft met zijn eigen ensemble Aedes diverse fraaie CD - opnames gerealiseerd. Mathieu geeft les in atelier 1 en 2.
Lieke Geraats studeerde zang in Zwolle en volgde daarna de Applicatieopleiding Koordirectie in Utrecht. Ze zong als soliste o.a. verschillende Telemann cantates, en de Requiems van Duruflé en Mozart. Ze zong in ensembles als Consensus Vocalis en Studium Chorale en in haar ‘eigen’ ensemble Eva. Lieke geeft les in alle ateliers.
Rachel Munneke volgde de opleiding Docent Muziek in Groningen de Koordirectie aan het Utrechts Conservatorium. Momenteel is ze actief bij verschillende ensembles, koren en orkesten in en rondom Zwolle.
Daarnaast is zij werkzaam als docent muziek op de cultuurprofielschool Stad & Esch te Meppel.
Boudewijn Jansen is een dirigent met een breed repertoire met focus op opera en oratorium. Boudewijn werkt onder meer bij de Nederlandse Reisopera en de Stichting Kameropera Nederland. Hij leidt Toonkunstkoor Amsterdam en dirigeerde daarnaast o.a. het Nederlands Kamerkoor, het Nederlands Concertkoor en het VU-Kamerkoor.
Als dirigent, componist, docent en spreker ontwikkelt Imre Ploeg kunst- en muziekprojecten rondom maatschappelijke en filosofische vraagstukken, met een bijzondere interesse in de verbinding tussen kunst en ecologie. Hij is dirigent van Kamerkoor JIP en Kamerkoor Ilmatar. Bij het Nederlands Kamerkoor is hij werkzaam als educatie manager en artistiek leider van NKK NXT. Imre componeert regelmatig voor koren en andere gezelschappen.
Dagschema
Afhankelijk van het atelier dat je volgt, ziet een Kurt Thomas Cursusdag er als volgt uit:
Ateliers 1, 2 en 5
10.30-11.45 Workshop
10.30-11.45 Schola voor koorzangers
12.00-13.00 Reveille
13.00-13.30 Pauze
13.30-14.45 Schola
14.45-16.00 Les 1
16.30-18.00 Kurt Thomas Grootkoor
18.00-19.00 Pauze
19.00-20.15 Les 2
20.30-21.45 Les 3
Ateliers 3, 4, 6 en 8
10.30-11.45 Workshop
10.30-11.45 Schola voor koorzangers
12.00-13.00 Reveille
13.00-13.30 Pauze
13.30-14.45 Les 1
14.45-16.00 Les 2
16.30-18.00 Kurt Thomas Grootkoor
18.00-19.00 Pauze
19.00-20.15 Les 3
20.30-21.45 Schola
Op zaterdag 15 juli ziet het schema er als volgt uit:
11.30-13.00 Evaluaties (alleen voor deelnemende dirigenten ateliers 3 t/m 8)
14.00-17.00 Voor alle deelnemers: generale repetitie (Nicolaïkerk)
19.00-22.00 Voor alle deelnemers: slotconcert (Nicolaïkerk)
Bladmuziek
De bladmuziek van alle onderdelen (ateliers, workshops, schola en Kurt Thomas Grootkoor) wordt na inschrijving (ook voor dagkaarten) beschikbaar gesteld via een link. Via deze link kun je Pdf-bestanden downloaden of word je verwezen naar de uitgever waar je bladmuziek zelf kunt bestellen. Het is je eigen verantwoordelijkheid dat je tijdens de cursus(dagen) over de juiste bladmuziek beschikt.
Inschrijving en deadline – 30 juni 2023
Op het inschrijfformulier staan alle onderdelen, ateliers, workshops en schola aangegeven. Geef aan waar je aan mee wilt doen en check goed op overlappingen. Na inschrijving krijg je een bevestiging met daarin informatie over de betaling en de link naar de bladmuziek. Na ontvangst van je betaling ben je officieel ingeschreven.
Contact
Vragen? Stuur een e-mail naar ktc.muziek@hku.nl.