Deze minor in het kort:
- Ervaar de kracht van makend onderzoek voor complexe vraagstukken
- Voor studenten die een onderzoek willen verbinden aan een maatschappelijk vraagstuk
- Krijg een kijkje in de keuken van ontwerpers, kunstenaars en kwalitatieve onderzoekers
Verbind je onderzoek aan maatschappelijke vraagstukken
De geur van je eigen huis als je terugkomt van vakantie, de zachte dekens van je bed, je favoriete plek in je tuin. Je thuis reduceren tot een adres vertelt iemand veel minder over wat dat huis voor jou betekent dan een persoonlijke beleving daarvan. Het zijn vaak zintuigelijke ervaringen die ons helpen om betekenis te geven aan het leven en de wereld om ons heen. Want de complexiteit en rijkdom van het leven zijn niet uit te drukken in taal of cijfers.Toch kijken we bij complexe vraagstukken meestal naar meetbare, kwantificeerbare zaken. De klimaatcrisis duiden we aan de hand van CO2 uitstoot en het aantal graden dat de aarde kan opwarmen. We managen de toenemende migratie door aantallen vluchtelingen per land te verdelen. Natuurlijk helpen deze cijfermatige benaderingen ons op een technische manier problemen het hoofd te bieden, maar ze volstaan niet om onze blik op de wereld te veranderen. Juist daar ligt een kans voor ontwerpers en kunstenaars.
Wanneer is deze minor echt iets voor jou?
Ontwerpers en kunstenaars kunnen als geen ander uitdrukking geven aan ervaringen. En juist in het onderzoekende gedeelte van een maakpraktijk - in makend onderzoek - werken ze met vormen van kennis die niet in cijfers of soms zelfs woorden zijn te vatten: ervaringskennis, belichaamde kennis, intuïtie. Hierdoor worden deze ervaringen niet alleen beter zichtbaar en deelbaar, ze krijgen in het onderzoek zelf ook (nieuwe) vorm. Zo zet een makend onderzoeksproces altijd aan tot verandering en transformatie. Het verandert onze kijk op de kwestie die onderzocht wordt en stelt ons in staat ons begrip van de wereld, onderlinge relaties en onze verbinding met elkaar en de wereld om ons heen opnieuw te duiden.Wil jij verschillende creatieve onderzoeksvormen leren beheersen? Doelgroepen beter leren kennen? En jouw kritische denkvermogen vergroten? Dan is deze minor echt iets voor jou.
Waarom zou je deze minor juist bij HKU moeten volgen?
Bij deze minor ga je een halfjaar echt de diepte in met een breed scala aan (creatieve) onderzoeksmethodieken en tools. Bij HKU ligt een sterke nadruk op makersonderzoek. Bovendien ontdek je hier hoe makers, kunstenaars en ontwerpers hun onderzoek in de praktijk brengen.Praktische informatie
- Semester 1: september 2023 tot februari 2024
- Voertaal: Nederlands
- Aantal contacturen per week: 16
- Aantal uren zelfstudie per week: 24 (grotendeels individueel)
- Toetsing: eindvisie op jouw vraagstuk middels een presentatie