Minor Extended RealityDe minor

Minor Extended Reality

Over de minor

Minor
Minor Extended Reality
Vorm
Voltijd
School
Media
Duur
5 maanden
ECTS
30
Type
Minor
Taal
Nederlands
E-mail
sz@hku.nl

Minor Extended Reality het kort

  • Je ontwikkelt jezelf in het kritisch denken over en werken met extended realities
  • Je ontwerpt in interdisciplinaire teams innovatieve toepassingen voor de echte én virtuele wereld
  • Je werkt met 3D-applicaties, animatie- en beeldbewerkingssoftware, programmeren en game-engines. Gedurende de minor krijg je een VR-headset vanuit HKU.
  • Je ontwikkelt zowel kennis over bestaande technologie als over technologie die nog in ontwikkeling is of op het punt staat om door te breken
  • Je maakt gebruik van de kennisvelden uit interactieve media, media, games en theater.

AANMELDING GESLOTEN

Over de studie

De digitalisering kruipt steeds verder onze werkelijkheid in. Door middel van VR en AR kunnen we nieuwe ervaringswerelden introduceren of aan de huidige fysieke wereld nieuwe ervaringslagen toevoegen. Maar hoe wenselijk zijn deze nieuwe of 'extended' realities? Door gebruik te maken van 3D-software, game engines, beeldbewerking, motion graphics en 360°-video, onderzoek je de toegevoegde waarde van al deze nieuwe werkelijkheden. Door ervaringen te ontwikkelen voor VR- en AR-sets, games, mobiele toepassingen en installaties, zoek je de impact en relevantie op voor ons allemaal. Hoe gaat dit alles bijdragen aan een verbetering van jouw of onze wereld? 'How extended do you want your reality to be?'
In de minor Extended Reality (XR) ontwerp je in groepsverband en individueel op onderzoekende en kritische wijze, nieuwe esthetische ervaringen, innovatieve toepassingen en concepten voor de echte en de virtuele wereld. De Minor XR is een oriënterend interdisciplinair programma in de HKU, dat zich richt op tijd gebaseerde ervaringen, die de fysieke en virtuele ruimte, objecten en lichamen live combineren met behulp van real-time 3D technologie. Daarom maak je in deze minor gebruik van de kennisvelden uit interactieve media, games, en theater. Dit betekent dat je zal samenwerken in een team waarin deze kennisvelden zijn vertegenwoordigd aangevuld met de kennis en contexten van alle deelnemers.

Door gebruik te maken van 3D software, game engines, tracking, motion- en performance capture, beeldbewerking, motion graphics en 360 video, onderzoek je de toegevoegde waarde van al deze nieuwe werkelijkheden in de virtuele en fysieke ruimte. Daarnaast ontwikkel je kennis hoe je interactieve ervaringen kan creëren voor live participanten in deze gemixte ruimtes. Ruimtes waar deelnemers performatief worden, of een andere rol krijgen, in de ogen van de ander. Door het ontwikkelen van ervaringen voor VR en AR headsets, mobiele toepassingen, interactieve installaties, en theatrale ruimtes, bevraag je de impact en relevantie van deze technologische ontwikkelingen op ons dagelijks leven in een gemixte realiteit.

Praktische informatie

  • Van september 2023 tot januari 2024 (semester 1)
  • Aantal contacturen: variërend tussen 10 en 15 uur
  • Aantal uren zelfstudie en projectwerk: variërend tussen 20 tot 30 uur
  • Toetsing: (individule) refelcties op het maakproces en een projectpresentatie
Minor Extended RealityWat leer je
Minor Extended Reality

Wat leer je?

Jezelf te ontwikkelen in het denken over en werken met extended realities. Door gebruik te maken van 3D software, game engines, tracking, motion- en performance capture, beeldbewerking, motion graphics en 360 video, onderzoek je de toegevoegde waarde van al deze nieuwe werkelijkheden in de virtuele en fysieke ruimte.

Door het ontwikkelen van ervaringen voor VR en AR headsets, mobiele toepassingen, interactieve installaties, en theatrale ruimtes, bevraag je de impact en relevantie van deze technologische ontwikkelingen op ons dagelijks leven in een gemixte realiteit. Hiermee krijg je een belangrijke extra tool om je verhaal mee te kunnen vertellen. Na deze minor ben je in staat om zelf een virtuele omgeving te creëren.

Bij deze minor maak je gebruik van de kennisvelden uit interactieve media, games, en theater. Dit betekent dat je zal samenwerken in een team waarin deze kennisvelden vertegenwoordigd zijn en aangevuld met de kennis plus contexten van alle deelnemers.

Opzet minor

Het onderwijs heeft de vorm van maakonderwijs, waarin de eigen nieuwsgierigheid van de individuele student de belangrijkste drijfveer is.

De module is opgebouwd uit vier blokken waarin steeds een mix van onderwijsvormen wordt gebruik.
  • In dit eerste blok wordt de globale scope van XR geïntroduceerd en een start gemaakt met een groepsproject die zich richt op het bedenken, ontwerpen, opnemen, en presenteren van een 360 graden video-ervaring waarin het narratief zich manifesteert in de ruimte rondom de ‘kijker’. Hiernaast wordt een begin gemaakt met het ontwerpen van individuele real-time 3D Virtual Reality omgevingen in het Social VR platfom NEOS VR om snel tot ervaarbare concepten te komen mbv. Spatial prototpying technieken. Tevens wordt een start gemaakt met het onderzoeken van het XR-werkveld, met name in de kunsten, en hoe deze gebruikt maakt van 360 graden video en spatiele narratieven.
  • Dit tweede blok richt zich op interactiviteit tussen meerdere gebruikers, waarin de ‘kijker’ ook een ‘speler’ wordt en mogelijk een ‘perfomer’ in de ogen van medespelers. Hierbij zal er worden gekeken naar het live aansturen van elementen in de fysieke en virtuele ruimte als een soort ‘poppenspelers’ en het verbinden van deze ruimtes via het internet. Hiermee kunnen ‘spelers’, ‘performers’, en ‘poppenspelers’ dus in meerdere ruimtes op verschillende manieren aanwezig zijn. Deze methode van live aansturen wordt gebruikt tijdens het ontwerpproces en ook als omgeving voor een location-based multi-user XR-ervaring. Ook wordt hier een start gemaakt met de technische instructielessen van Unity 3D. Daarnaast verbreedt het onderzoek naar het XR-werkveld zich naar interactieve en performatieve XR-ervaringen.
  • In dit blok wordt wederom de virtuele ruimte nadrukkelijk verbonden aan de fysieke ruimte die beiden gelijktijdig bestaan in de XR-ervaring. Echter zal er nu meer nadruk liggen op het onderzoeken van Augmented Reality door middel van zgn. passthrough-VRtechnieken, waarbij de gebruiker de echte wereld kan zien gecombineerd met real-time 3D digitaal beeld, als een soort hologram. In dit blok worden ook diverse technieken onderzocht waaronder motion-capture en streaming 3D video. Dit stelt de ontwerper in staat om vooropgenomen of live 3D video beeld van performers te integreren in de mixed-reality omgeving. Deze experimenten zullen met name in Unity 3D worden uitgevoerd. Hiernaast zal het onderzoek naar het XR-werkveld toewerken naar het formuleren van een eigen visie.
  • In het vierde en laatste blok start met een bezoek aan de VRDays Immersive Tech week en het presenteren van het eigen onderzoek en visie. Hiernaast is er de mogelijkheid om alle vaardigheden, ideeën en visie die gedurende de eerste drie blokken is ontwikkeld om te zetten naar een eigen groepsproject. Dit groepsproject wordt samen met het eerder gemaakte werk aan het einde van het blok gepresenteerd in een expositie die ook open zal zijn voor andere bezoekers.

Werkplaatsen

Minor Extended RealityAanmelden en toelating
Minor Extended Reality

Aanmelden en toelating

Herken jij jezelf in de volgende punten?

  • Je bent geïnteresseerd in de mogelijkheden die VR biedt om je verhaal te vertellen.
  • Je wilt met een kritische blik onderzoeken wat VR voor jou kan betekenen en je wilt graag leren hoe je zelf een virtuele omgeving kunt ontwikkelen.

Voor wie?

Deze onderzoekende minor is met name geschikt voor studenten van de ontwerp opleidingen Media, Games & interaction en de Theateropleiding, die zich interesseren in het gebruik van technologie als onderdeel van de interactieve ervaring in een gemixte virtuele en fysieke ruimte (zowel in het ontwerpproces als in het eindresultaat).

Ingangseisen

Om deze minor te volgen moet je comfortabel zijn met het gebruik van computer voor ontwerpprocessen en/of een basale kennis hebben van het ontwerpen van interactieve ervaringen met live participanten. Je moet ook in het bezit zijn van een computer die geschikt is voor gevorderd grafisch werk.

Motivatiebrief
Om deze minor te kunnen volgen, zul je een motivatiebrief moeten schrijven. In de motivatiebrief kijken wij naast interesse en fascinatie voor onderzoek en experiment binnen dit domein, ook naar een beschrijving van aantoonbare ervaring in Interactieve narratieven, performatieve ervaringen en/of XR technologie (denk hierbij onder andere aan 3d engines en motioncapture).

HBO opleidingen buiten HKU;
Kom je van een opleiding buiten HKU? Dan schrijf je eenzelfde motivatiebrief en geef je ons inzicht in jouw portfolio. Daarnaast is het van belang dat je beschrijft op wat voor manier jij, binnen een teamverband, een bijdrage denkt te kunnen leveren.

Aanmelding voor komend studiejaar is inmiddels gesloten.

Ben je een HKU-student? Kijk dan op de studentportal.

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling? Meld je dan aan via Kies op Maat.

Alle studenten worden geselecteerd op basis van:
  • Een korte motivatiebrief (max. 1 A4) waarin je jouw interesse voor XR-ervaringen beschrijft en aangeeft waarom dit relevant kan zijn/worden voor de eigen praktijk of werkveld. HIn de motivatiebrief kijken wij naast interesse en fascinatie voor onderzoek en experiment binnen dit domein, ook naar een beschrijving van aantoonbare ervaring in Interactieve narratieven, performatieve ervaringen en/of XR technologie (denk hierbij onder andere aan 3d engines en motioncapture).
  • Portfolio (in de vorm van online bereikbare materialen)
Volg je een HBO-opleiding buiten HKU?
Kom je van een opleiding buiten HKU? Dan schrijf je eenzelfde motivatiebrief (max. 1 a4) en geef je ons inzicht in jouw portfolio. Daarnaast is het van belang dat je beschrijft op wat voor manier jij, binnen een teamverband, een bijdrage denkt te kunnen leveren.

Er is een doorlopende selectie tot begin juni. Let op: Vol = vol!

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact