Minor Reframe MediaDe minor

Minor Reframe Media

Over de minor

Minor
Minor Reframe Media
Vorm
Voltijd
School
Media
Duur
5 maanden
ECTS
30
Type
Minor
Taal
Nederlands
E-mail
sz@hku.nl
Steeds vaker vervagen de disciplinegrenzen in het creatieve vakgebied. Kunstenaars ontwerpen gebouwen, regisseurs gaan onderzoeken en architecten maken kunst, filmmakers regiseren games en muziekmakers produceren podcasts. Als creatieve makers betekenisvol willen zijn, moeten ze intensief artistiek onderzoek kunnen uitvoeren, projecten initiëren, samenwerken met uiteenlopende disciplines, over grenzen kijken van het eigen vakgebied, verbindingen leggen tussen verschillende perspectieven en leren reflecteren.

Bij deze minor ontwikkel je kennis en vaardigheden die passen bij de dynamiek van het veranderende creatieve werkveld en medialandschap. Je leert media op een nieuwe manier benaderen en inzetten tijdens je ontwerpproces.

Meld je nu aan voor de minor

Wanneer is de minor Reframe Media echt iets voor jou?

Wil jij leren om verschillende maakprocessen en mediadisciplines te combineren? Jezelf uitdagen om verder te kijken dan je eigen specialisme? Dan is deze minor echt iets voor jou! De minor Reframe Media biedt beeldmakers de mogelijkheid om hun eigen rol als ontwerper of regisseur te herdefiniëren en daarmee een eigen werkwijze te ontwikkelen en tot relevant en innovatief werk te komen. Vanuit persoonlijke ambitie pak je de regie over je eigen maakproces. Doordat je in mulitidisciplinaire teams werkt, leer je ook van elkaars werkwijze.

Minor Reframe Media in het kort

 • Deze minor is voor studenten die zichzelf als maker breder willen ontwikkelen
 • Je leert verschillende maakprocessen en mediadisciplines te combineren
 • Door 'af te kijken' ontwikkelen studenten een bredere kijk: zowel op eigen rol als op het werk
 • Je werkt samen in interdisciplinaire teams en leert van elkaars maakprocessen

Waarom zou je deze minor juist bij HKU moeten volgen?

Bij deze minor krijg je les van een diversiteit aan docenten uit het mediavak. Je krijgt de kans om in multidisciplinaire teams met studenten van verschillende maakdisciplines samen aan een project te werken. Bovendien kun je gebruikmaken van alle faciliteiten in onze veelzijdige werkplaatsen.

Praktische informatie

 • Semester 1: september t/m januari (voltijd)
 • Voertaal: Nederlands
 • Aantal contacturen per week: 12
 • Aantal uren zelfstudie per week: 24
 • Toetsing: visuele documentatie van je onderzoek, een afsluitende publieke presentatie en een afrondend gesprek (in groepsverband) over zelfreflectie, documentatie en presentatie
Minor Reframe MediaWat leer je?
Minor Reframe Media

Wat leer je?

Tijdens deze minor leer je van voor jou bekende én onbekende maakprocessen en werkwijzes. Door elementen 'af te kijken', te experimenteren en samen te werken ontwikkel je een bredere kijk: zowel op de eigen rol als op het werk.

Vanuit eigen ambities initieer je een samenwerkingsproject, resulterend in bijvoorbeeld een product, dienst of interventie. Je werkt hier samen naartoe, waarbij studenten elkaars maakprocessen implementeren in hun eigen maakproces. Het project wordt altijd in samenwerking met peers of een externe partij gerealiseerd.

Opzet minor

De minor heeft een opzet waarin zelfstandig werken, begeleiding en uitwisseling van feedback worden afgewisseld. Grofweg ziet de opbouw van de minor als volgt uit:
 • We beginnen met kennismaking met elkaar en leren ook elkaars manier van werken beter kennen. We leggen hier de focus op maakprocessen, oriëntatie van vraagstukken en jouw persoonlijke ambities; wat zou ik willen maken of willen ontwikkelen?
 • We bepalen de onderwerpkeuzes en maken een start met de methodieken en aanpak van het (maak)onderzoek.

  Je gaat langs bij de verschillende werkplaatsen, verkent podia en samenwerkingsverbanden. We gaan ook op expeditie naar praktijken van verschillende makers, musea en de Dutch Design Week. Je ontdekt wat makerschap is en welke verschillende disciplines er zijn.
 • Op verschillende momenten wordt er feedback gegeven aan de had van verschillende methodes. Denk hierbij aan feedbackmethodes als Das Arts en Critical Respons. Hierdoor kun je je onderzoek blijven aanscherpen en de puntjes op de i gaan zetten.

  Er is binnen deze minor ook veel ruimte voor coaching op het onderzoek richting ontwerpkeuzes.
 • Uitwerking en realisatie en contact met externen. Uiteraard aangevuld met coachingsessies op de uitvoering van jouw project. Na de kerstvakantie ga je jouw project uploaden en je voorbereiden op de eindpresentatie tijdens een afrondende expositie.

Concreet heb jij na afloop:

 • Interdisciplinair samengewerkt en geleerd van elkaars makerschap
 • Op professionele manier een eigen project opgezet en uitgevoerd
 • Verschillende onderzoeksmethodieken ingezet ter verdieping van je project en beeldmakerschap
 • Onderling feedback en expertise opgezocht en tijdens het ontwerpproces ingezet
 • Gereflecteerd op je eigen professionele rol en groei als maker/ontwerper
 • Een passende uitdrukkingsvorm gevonden om jouw project en onderzoek te presenteren

Toetsing

Binnen deze minor is er op een aantal momenten een formatieve beoordeling. Aan het einde van de module geef je een presentatie over jouw project. Je werkt in disciplinaire teams toe naar een publiekelijk eindproduct, dienst, strategie, boodschap, onderzoek, of narratief. Hierin laat je zien welke invloed het maakproces van een ander heeft gehad, bijvoorbeeld door gebruik te maken van verschillende (media)vormen.
Minor Reframe MediaAanmelden en toelating
Minor Reframe Media

Aanmelden en toelating

Aanmelding en toelating

De minor is echt iets voor jou als je:
 • Een fascinatie hebt om verhalen in beeld en taal vorm te geven binnen een mediacontext.
 • Je eigen maakproces wilt verdiepen, jezelf wilt ontwikkelen, maar ook verbreden aan de hand van andere disciplines.

Ingangseisen

Deze minor kun je volgen als:
 • je een bachelor volgt in het creatieve domein
 • je een propedeuse hebt behaald
 • jij jezelf definieert als maker, zodat ook anderen van jouw discipline kunnen leren

Meld je vanaf nu aan voor de minor, let op: vol = vol!

Ben je een HKU-student? Kijk dan op de studentportal.

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling? Meld je dan aan via Kies op Maat.

Ben je geen HKU-student?
Studenten afkomstig van andere hogescholen worden geselecteerd op basis van:
 • Een korte motivatiebrief en inzicht in portfolio.
Ben je HKU-student?
Afhankelijk van aan welke school je een opleiding volgt, heb je al dan niet toestemming nodig van je examencommissie. Kijk op de studentenportal of dit voor jou geldt.

Er is een doorlopende selectie tot begin juni. Let op: Vol = vol!

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact