Carillon SummerschoolDe cursus
Cursus
Carillon Summerschool
School
Utrechts Conservatorium
E-mail
sz@hku.nl

Op 21, 22 en 23 augustus 2023

Drie intensieve cursussen: bewerken van populaire/lichte muziek, ambachtelijk vorm- en stijlgetrouw improviseren en uitvoeringspraktijk oude muziek. Schrijf je nu in!

Deze zomer biedt de HKU/Nederlandse Beiaardschool voorafgaand aan het Beiaard Wereldcongres in Utrecht drie intensieve zomercursussen aan.

Cursussen

  • Vanouds wordt op de beiaard veel geïmproviseerd aan de hand van bekende melodieën. In de Lage Landen, waar de beiaard bij het vanzelfsprekende stadsgeluid hoort, is die traditie altijd levend gebleven. Met populaire en bekende muziek kan de beiaardier inspelen op de actualiteit. Niet alle populaire muziek lijkt geschikt om te worden uitgevoerd op beiaard. Toch is er meer mogelijk dan vaak gedacht wordt. In deze cursus wordt aan de hand van leadsheets en songbooks de muziek voor beiaard geschikt gemaakt. Voor deze cursus dient men van akkoordsymbolen te kunnen spelen en een goede speelvaardigheid te bezitten. Studiemateriaal wordt tijdig toegezonden. Cursisten kunnen hun wensen kenbaar maken.

    Tommy van Doorn (*1990) is beiaardier van Boxtel, Geldrop, Schijndel, Son en Valkenswaard en hoofdorganist van de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Hij studeerde orgel aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Masterclasses en interpretatielessen volgde hij bij o.a. Ben van Oosten, Kees van Houten, Joris Verdin (B), Wolfgang Baumgratz (D) en Luca Scandali (It). In 2020 behaalde hij zijn masterdiploma beiaard aan de HKU/Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort en zijn masterdiploma Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Tommy van Doorn werkt als gastdocent aan de HKU/Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Hij treedt op als concerterend organist, beiaardier, harmoniumspeler en als koorbegeleider. In 2018 was hij prijswinnaar op het internationale beiaardconcours in Zwolle en Kampen. In 2021 was zijn beiaardspel een jaar lang wekelijks te horen op NPO Radio 3FM. Hij is redactielid van het Jaarboek Beiaard- en Klokkencultuur in de Lage Landen.
  • Er is maar weinig beiaardliteratuur van vóór 1900. In de daaraan voorafgaande periode werd veel geïmproviseerde muziek op de beiaard gespeeld, aan sluitend bij de muziekstijl en vormentaal van de tijd. In deze cursus wordt aan de hand van voorbeelden uit de muziekliteratuur geïmproviseerd in diverse stijlen en vormen. Voor deze cursus zijn een grondige kennis van de harmonie- en vormleer, kunnen spelen van continuobecijfering en een goede speelvaardigheid vereist. Studiemateriaal wordt tijdig toegezonden. Cursisten kunnen hun wensen kenbaar maken.

    Christiaan Winter (*1967) is stadsbeiaardier van Alkmaar, dorpsklokkenist van De Rijp, docent aan de HKU/Nederlandse Beiaardschool, voorzitter van Beiaardcentrum Nederland en de Koninklijke Nederlandse Klokkenspelvereniging, redactielid van het Jaarboek Beiaard- en Klokkencultuur in de Lage Landen. Hij studeerde aan de verschillende beroepsopleidingen voor muziek van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht kerkmuziek, orgel, koordirectie en beiaard en was eerder programmamaker bij de NCRV-radio en kerkmusicus van de Oude Kerk in Amsterdam. Momenteel is hij – naast beiaardier – dirigent van vocaal ensemble Duodektet in Amsterdam en freelance organist, zanger en componist. In mei 2023 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een studie over het werk van kerkmusicus en componist Willem Vogel.
  • Nederland heeft een sterke traditie als het gaat om historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. De beiaardcultuur wordt daarbij geholpen door een lange traditie en de aanwezigheid van een relatief groot aantal zeventiende-eeuwse instrumenten in middentoonstemming. Desondanks lijkt de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk niet altijd deel uit te maken van de vanzelfsprekende bagage van de beiaardier. In deze cursus gaat Rien Donkersloot aan de hand van voor beiaard bewerkte muziek uit de zeventiende en achttiende eeuw in aspecten als frasering, articulatie, tempo en natuurlijk ornamentering. Op aanvraag is een lijst met repertoiresuggesties beschikbaar. Uiteraard worden cursisten ook uitgenodigd zelf repertoire aan te dragen.

    Rien Donkersloot (*1985) is stadsbeiaardier van Brielle, Haarlem, Goes en Ridderkerk en organist van de St. Joriskerk in Amersfoort. Hij studeerde orgel en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium bij Bas de Vroome en Ben van Oosten en rondde die studie summa cum laude af. Daarnaast studeerde hij aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Frans Haagen, waarvoor hij in 2011 cum laude afstudeerde. Hij won diverse prijzen op beiaard- en orgel(improvisatie)concoursen in binnen- en buitenland. Verder heeft hij een uitgebreide concertpraktijk op orgel en beiaard met speciale interesse en aandacht voor improvisatie. Voor meer info zie: www.riendonkersloot.nl.

Locatie

HKU/Nederlandse Beiaardschool, Grote Spui 11 Amersfoort

Kosten

  • Cursist: € 300,- p.p. inclusief koffie, thee, 1 x diner en 2 x lunch
  • Toehoorder: € 200,- p.p. inclusief koffie, thee, 1 x diner en 2 x lunch
Er wordt gewerkt in groepjes van maximaal vijf cursisten. Er kan gebruik gemaakt worden van de studiefaciliteiten van de Nederlandse Beiaardschool:
  • Studieklavieren Leskamer begane grond (Noord-Europese standaard en Hemonymodel)
  • Studieklavier Zijkamer begane grond (Keyboard 2000)
  • Studieklavier Kantoor begane grond
  • Studieklavier Leskamer etage
  • Studieklavier Zolder
  • Beiaard Belgenmonument

Aanmelden

Meld je aan door een mailtje te sturen naar Christiaan Winter: christiaan.winter@hku.nl. Er wordt vervolgens contact met je opgenomen over de betaling en praktische organisatie.