Masterclass Muzische Gesprek(s) VormenDe cursus

Masterclass Muzische Gesprek(s) Vormen

Over de cursus

Cursus
Masterclass Muzische Gesprek(s) Vormen
Vorm
Deeltijd
Duur
3 maanden
Type
Cursus
Taal
Nederlands
E-mail
sz@hku.nl
Ben jij een creatieve professional die de brug wil slaan tussen creatieve maakprocessen en het vormgeven van gesprekken? Sluit je dan aan bij de Masterclasses Muzische Gesprek(s)Vormen en ontdek hoe je:
 • ervoor zorgt dat alle gesprekspartners beter gehoord worden
 • jouw luistervaardigheid kunt vergroten,
 • gesprekken zo vormgeeft dat creatiekracht wordt aangewakkerd,
 • sneller achter de gedeelde waarde van jouw gesprekspartners komt,
 • hoe je dat wat moeilijk in woorden te vatten is, makkelijker vormgeeft.
HKU staat midden in de samenleving. Creatieve professionals, kunstenaars en ontwerpers bewegen zich op allerlei plekken in samenwerkingen met stakeholders binnen en buiten de creatieve sector. Elkaars taal spreken is dan van cruciaal belang.

Veel (creatieve) vraagstukken zijn ingewikkeld of complex. Om die te kunnen beantwoorden, moet je op een andere manier in gesprek gaan. Wanneer je als creatieve professional in jouw project, samenwerking of gedeeld creatieve proces actief gesprekken vorm kan geven, ontstaat er meer gedeelde grond waarop de samenwerking kan verder bouwen.
Masterclass Muzische Gesprek(s) VormenWat leer je?
Masterclass Muzische Gesprek(s) Vormen

Wat leer je bij ons?

Tijdens deze sessies leer je het belang en waarde van een goede werk- of gespreksvorm. Je maakt kennis met concrete werkvormen en leert deze te gebruiken en faciliteren.

Aan de hand van onderliggende principes ontdek je hoe je verschillende muzische gespreksvormen effectief kunt toepassen. Bovendien leer je om zelf sessies en bijeenkomsten te ontwerpen.

Je gaat aan de slag met jouw plek als maker in de samenleving en aan het einde van dit traject kun je met een bril van creatieve maakprocessen naar samenwerkingen en gespreksvorming kijken.

Er is geen voorkennis nodig. Voor iedere masterclass ontvang je een uitnodiging met daarin de praktische informatie als ook de gevraagde voorbereiding.

Inhoud en opbouw

 • Voorafgaand aan iedere sessie ontvang je een e-mail met voorbereidingsopdrachten waarin we je bijvoorbeeld vragen om voorbeelden uit je werkpraktijk te schetsen en jouw leerdoelen te formuleren. Na de sessies is er ruimte voor reflectie.

 • Een nieuwe visie
  Tijdens de eerste masterclass gaan we aan de slag met verschillende gespreksvormen en het geven van feedback. We laten zien op welke manieren je deelnemers in een gesprek kunt laten instappen, hoe je meerstemmigheid kunt organiseren en hoe je in korte tijd deel uit kunt maken van elkaars werk.
 • Vermogen om de context te scheppen
  Hoe kun je gesprekken anders laten verlopen? We gaan oefenen met het creeëren van de juiste context en aan de slag met gespreksleiderschap. Hoe kun je goed luisteren naar anderen en het gesprek 'optillen'? En hoe kom je daarmee tot kwaliteit en diepgang.
 • Zullen we gewoon even praten?
  Een gesprek vormen gaat niet alleen over de vorm maar ook over skills. We bestuderen de diepere lagen en houdingen die nodig zijn om een gesprek te vormen. De laatste masterclass sluit je af met een proeve van bekwaamheid waarin we je vragen om zelf een gesprek te maken aan de hand van de handvatten en principes die je tijdens deze reeks hebt geleerd.
 • Niet alles is in woorden te vatten, maar hoe maak je het woordeloze zichtbaar, ervaarbaar en voelbaar. En bovendien: hoe maak je het constructief voor je werk of de opgave waar je aan werkt. Dat leren we in deze vierde sessie met de theatrale dialoog als centrale gesprekvorm.
 • In de laatste sessie werken we aan het maken en beheersen van een eigen ontwerp voor een gesprekvorm. Dit kan een variatie zijn op een van de muzische werkvormen of een eigen vorm die voorkomt uit de principes die we ontrafelen in de verschillende sessies.
Masterclass Muzische Gesprek(s) VormenDoor wie?
Masterclass Muzische Gesprek(s) Vormen

Door wie?

Lectoraat Kunst en Professionalisering

Vanuit het lectoraat Kunst en Professionalisering wordt onderzoek gedaan naar hoe je vanuit makerschap gesprekken met anderen vorm kunt geven zodat je elkaars taal gaat spreken op een heel ander niveau dan enkel het functionele. Gesprekken die gedeelde waarden laat oplichten, creativiteit en makerschap bij elkaar doen aanwakkeren en nieuwe vormen van kennis doen oplichten. Het lectoraat geeft deze masterclasses en neemt je graag mee in hun onderzoek.

Lees meer over HKU Musework

Experts

Een diverse mix van experts belichten muzische gespreksvormen vanuit hun eigen invalshoek, waardoor je oog krijgt voor verschillende benaderingswijzen. Laat je inspireren door experts die je alles kunnen vertellen over verschillende gesprekstechnieken, jou prikkelen om zelf aan de slag te gaan en motiveren met nieuwe inzichten:
 • Peter Rombouts MCM is veranderkundig organisatieadviseur gespecialiseerd in niet-talige interventies door middel van dans. Hij is medevormgever en onderzoeker in de Werkplaats Muzisch Onderzoek en de Learning Community 'Connected Making'. Als docent bij de Master Interieur Architecture (MIA) werkt hij met studenten aan het muzisch perspectief op hun afstudeeropgave en in het bijzonder aan hun persoonlijke eigenzinnigheid in hun vak als ontwerper.
 • Bart van Rosmalen, van origine cellist en theaterregisseur en eerder verbonden aan Orkater, is sinds 2014 Lector Kunst en Professionalisering bij HKU in samenwerking met de Baak centrum voor leiderschap en ondernemerschap. In die rol geeft hij leiding aan het onderzoekprogramma Muzische Professionalisering gericht op docenten, opleiders en trainers die vanuit een muzische en kunstzinnige invalshoek willen bijdragen aan onderwijsvernieuwing en organisatieverandering van onderwijsorganisaties.
Masterclass Muzische Gesprek(s) Vormen
Masterclass Muzische Gesprek(s) Vormen

Voor wie?

Wil binnen en buiten de creatieve sector gesprekken en samenwerkingen vormgeven? En experimenteren hoe je dit in je eigen praktijk implementeert? Dan is deze cursus iets voor jou.

Voor creatieve professionals, kunstenaars en ontwerpers die sessies of bijeenkomsten moeten ontwerpen en faciliteren; met een gemêleerd gezelschap van ongeveer 15 cursisten, onderzoeken we in korte tijd verschillende gespreksvormen en -technieken.
Masterclass Muzische Gesprek(s) VormenPraktisch
Masterclass Muzische Gesprek(s) Vormen

Praktische informatie

Investering

De kosten voor deze masterclass bedragen: € 750,-

Planning

 • 29 februari 13.00 - 17.00 uur
 • 27 maart 13.00 - 17.00 uur
 • 23 april 13.00 - 17.00 uur
 • 22 mei 13.00 - 17.00 uur
 • 3 oktober 13.00 - 17.00 uur slotbijeenkomst
De sessies worden live gegeven en duren 3,5 uur.

Aanmelden voor deze cursus is niet meer mogelijk.

Meld je nu aan

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met de ontwikkelaars van dit programma via Peter Rombouts.