Composition and Music ProductionDe studie
Opleiding
Bachelor of Music
Vorm
Voltijd
School
Muziek en Technologie
Graad
Bachelor of Music
Duur
4 jaar
ECTS
240
Type
Bachelor
Taal
Nederlands
CROHO-code
34739
Locatie(s)
IBB-laan
E-mail
sz@hku.nl

Welkom bij Composition and Music Production

Composition and Music Production is een van de richtingen van de Bachelor of Music van de school HKU Muziek en Technologie. In deze compositierichting word je opgeleid tot een onafhankelijke, breed kijkende componist en producer. Je hebt een eigen kijk op sound en uitstraling, of het nou is voor jezelf als maker of voor een andere artiest. Dit stelt je in staat om werk te maken dat zo commercieel of eigenzinnig is als jij zelf wilt! Tijdens de studie ontdek je of je hart het meest ligt bij componeren of bij produceren van muziek en leg je de nadruk op één van die twee kanten. Of je ontwikkelt je tot een duizendpoot die zowel componeert als produceert.

Wat doe je als Componist/Music Producer?

 • Je maakt en produceert albums binnen een uniek rock-concept, waarmee je vervolgens op grote festivals staat.
 • Je maakt en remixt dancetracks, waarmee je ook optreedt en die online een status krijgen.
 • Je verzamelt artiesten die 'op hun slaapkamer' muziek schrijven, en produceert met hen een EP die hun werk in één klap naar een hoger level tilt.
Als HKU-student werk je met professionele, up-to-date hardware en software en mag je gebruik maken van high end geluidsstudio’s. Tijdens je studie maak je al kennis met externe opdrachtgevers vanuit het werkveld en werk je mee aan concerten of producties op verschillende podia. Op deze manier leer je het werkveld en jouw interesses goed kennen.

Composition and Music Production in het kort

 • Studie voor professionele componist en producer
 • Onderdeel van de Bachelor of Music
 • Ontdek de muzikale mogelijkheden van technologie en pas ze toe
 • Docenten uit het werkveld en veel praktijkgerichte projecten
 • Breed werkveld, je kunt alle kanten op

Wanneer is Composition and Music Production echt iets voor jou?

Deze studie is zéker iets voor jou als je graag wilt leren over compositie en muziekproductie. Met jouw gevoel voor klank en muziek krijg je de ruimte om veel te leren en experimenteren tijdens deze studie. Met die combinatie van talent en gevoel voor wat aanslaat, tover je baanbrekende sounds uit de studio, voor jezelf of voor andere artiesten en projecten. Je leert van docenten en opdrachtgevers maar ook in de praktijk door bezoeken aan bijvoorbeeld concerten. Dit alles wil je graag samen met anderen uitvoeren.

Waarom Composition and Music Production bij HKU?

 • Je werkt met professionele, up-to-date hardware en software, en kunt aan de slag in de high end geluidsstudio’s van HKU.

 • Onze docenten werken zelf ook in het werkveld en weten wat er speelt in hun vakgebied. Tijdens je studie werk je voor externe opdrachtgevers vanuit het werkveld. Ook werk je mee aan concerten, uitvoeringen of producties op verschillende podia. Zo leer je jezelf goed presenteren, werk zoeken en ondernemen.

 • Iedereen kan op internet de 'licks en tricks' (technische trucjes) afkijken, maar bij deze studie leer je ook hoe je die technieken binnen een muzikaal concept in kunt zetten. Hoe je een slimme analyse maakt van de doelgroep waar je je op richt, en hoe je een groep creatievelingen in goede banen kunt leiden. Door zelf projecten op te zetten of producten te ontwikkelen, kun je je eigen werkgebied, afzetmarkt en specialisme scheppen. Kortom: je ontwikkelt je als een echte professional.

 • Je kunt je breed ontwikkelen: tot componist, maar ook sound designer of systeemontwerper. Door zelf projecten op te zetten of producten te ontwikkelen, kun je je eigen werkgebied, afzetmarkt en specialisme scheppen.

 • Je werkt veel samen met studenten vanuit andere richtingen aan innovatieve en vernieuwende projecten. Je leert veel van andere richtingen en verbreedt zo je horizon. Daardoor kun je het hele werkveld van de muziek overzien en leer je in realistische projecten samenwerken.

Composition and Music ProductionWat leer je
Composition and Music Production

Wat leer je bij ons

Jouw unieke kijk op klank en muziek omzetten in het geluid waar de muziekwereld op zit te wachten: dat is de kern van deze studie In vier jaar leer je hier zelf vorm aan geven, op de manier die bij jou past.

Binnen deze richting leer je componeren en worden je muzikale vaardigheden en kennis van muziekproductie steeds groter. Je ontdekt de muzikale mogelijkheden van technologie en hoe je die optimaal kunt gebruiken. Ook leer je alles op het gebied van productieprocessen, onderzoek en ontwikkeling, samenwerken, rapporteren, publiceren en presenteren.

Je start met een brede oriëntatie en daarna kies jij steeds meer jouw eigen muzikale pad. Die ontdekkingsreis maak je samen met andere studenten uit alle afstudeerrichtingen binnen Muziek en Technologie.

Wil jij graag internationaal doorbreken?

Dan kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een semester in het buitenland te studeren of er stage te lopen.

Bekijk hier de mogelijkheden in het buitenland

Bachelor of Music

Na het afronden van deze studie krijg je de graad Bachelor of Music, die je als BMus afgekort achter je naam kunt zetten. Op je diploma staat naast de graad, Composition and Music Production als afstudeerrichting.

Studieverloop

Brede Oriëntatie

In het eerste jaar maak je kennis met allerlei verschillende vakken: muzikale basis, klank en geluid, productie, technologie, programmeren, et cetera. Op die manier kun je je breed oriënteren en leer je ook samenwerken met studenten uit de andere afstudeerrichtingen binnen Muziek en Technologie.

Theorie en praktijk

Vanaf het tweede jaar kies je uit verschillende blokken van projecten. Daarbij horen ook theorielessen en werkgroepen op het gebied van compositie, muziekproductie en sound design.

Projecten en stage

In het derde worden de projecten uitdagender. Je werkt steeds vaker in multidisciplinaire teams aan projecten uit het werkveld. Daarnaast zijn er ondersteunende lessen en werkgroepen en ga je in het derde jaar ook drie maanden op stage.

Onderzoekend leren

Je werkt net als in het derde jaar aan projecten en krijgt daarnaast theorielessen. Ook is er steeds meer aandacht voor onderzoek in combinatie met ontwerpen.


Klaar voor de toekomst

In het laatste semester bedenk en regel je zelf een afstudeerproject (of projecten) waarmee je je profileert in het werkveld. Zo maak je gelijk een goede start!
Composition and Music ProductionWat maak je
Composition and Music Production

Wat maak je bij ons

Bekijk hier het werk van een aantal van onze studenten.

Aan het werk!

Als Componist en Music Producer werk je samen met artiesten, componisten en muziektechnologen binnen verschillende muzikale stijlen en genres. Jij geeft daarbij richting aan de productie.

Je werkt als zelfstandig professional aan projecten, of je werkt vast bij een studio. En vaak heb je in je werk ook te maken met aangrenzende vakgebieden, zoals bijvoorbeeld de games-, reclame- of filmindustrie.

Je hebt een eigen kijk op sound en uitstraling. Voor jezelf als maker of voor andere artiesten. Daardoor kun jij werk maken dat zo commercieel of eigenzinnig is als jij zelf wilt!

Componeren en produceren gaat over nog meer dan tracks en songs creëren in de studio. Je kunt muziek ontwerpen voor modeshows of beurzen, anthems voor dancefestivals maken, of bestaande demo’s verder produceren zodat de tracks gebruikt kunnen worden in een reclamecampagne. Overal waar in de muziekwereld opnametechnologie een rol speelt, liggen kansen voor jou. Je kunt dus alle kanten op met deze studie!

Beroepen

Afgestudeerden hebben vaak een uniek profiel ontwikkeld waarin ze een aantal verschillende ‘beroepen’ combineren. Een paar van die 'beroepen' vind je hier.
 • Een Muziekproducer zet een 'muzikaal idee' om in een ‘albumproductie’, een 'homestudio-opname' om in een 'live performance' en een 'albumproductie' om in 'losse muziektracks om in een game te gebruiken'. Het belangrijkste daarbij is het ontwerpen van de 'omzettingen'. Bijvoorbeeld door te bedenken hoe een muzikaal idee van een muzikant tot een album met orkestrale muziek kan leiden. Dat vraagt veel meer dan alleen kennis van 'de knoppen'. Het gaat om een goede samenwerking, kennis van muziek en klank en inzicht in de muziekindustrie.

  Concrete voorbeelden:
  • Een nieuwe live-act ontwerpen voor een band op basis van hun laatste album.
  • Je eigen tracks produceren als singer-songwriter.
  • Een nieuw album voor een strijkkwartet produceren.
  • Een half geautomatiseerde live-set op basis van jouw eigen dancetracks ontwerpen.
  Links naar afgestudeerden:
  Jan van Wieringen
  Tim van Esch
  Martijn Groeneveld
 • Een Singer-songwriter componeert en produceert niet alleen eigen songs, maar doet dit ook in opdracht voor anderen.
  De 'song' is een muzikale vorm, die op allerlei manieren ingezet kan worden om het publiek te bereiken. Denk aan het componeren en produceren van songs voor tv-reclame, voor gebruik in games, maar bijvoorbeeld ook voor een online cursus.

  Concrete voorbeelden:
  • Songs schrijven voor Nederlandstalige artiesten in opdracht van een music publisher.
  • Een song schrijven voor een nieuwe reclame op tv.
  • Songs schrijven voor een instelling op basis van interviews met autistische kinderen.
  Links naar afgestudeerden:
  Torre Florim
  Jacco Gardner
Composition and Music ProductionActueel
Composition and Music Production

Wat speelt er

Composition and Music ProductionAanmelden en toelating
Composition and Music Production

Aanmelden en toelating

Meld je nu aan!

Toelatingsdata

Er zijn verschillende toelatingsrondes, bestaande uit twee selectiedagen. Zodra je je aanmeldt, word je op de eerstvolgende toelatingsronde ingepland.

Is er nog plek?

Vanaf 1 oktober kun je je aanmelden voor studiejaar 2024-2025.

Vooropleiding

Voor het volgen van deze studie moet je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebben. Daarnaast moet je over voldoende artistieke aanleg beschikken.

Selectieprocedure

Meld je met je DigiD aan via Studielink

Na je aanmelding via Studielink ontvang je informatie over de toelatingsprocedure en word je ingedeeld op een eerste toelatingsdag. Deze datum is bindend.

De online voorbereiding bestaat uit een aantal thuisopdrachten waar je gemiddeld zo’n drie weken de tijd voor nodig hebt. Heb je je voor meer dan één studie binnen Muziek en Technologie aangemeld? Dan gelden de opdrachten voor alle opleidingen in kwestie. Je hoeft ze dus maar één keer te maken.


Als je je opdrachten op tijd inlevert, word je uitgenodigd voor de eerste toelatingsdag.

Er zijn twee toelatingsdagen.

Op de eerste toelatingsdag maak je een online toets. Deze duurt ongeveer 45 minuten en test je kennis van algemene muziekleer, je vaardigheid in solfège (intervallen, drieklanken, inclusief omkeringen, ritmisch dictee en melodisch dictee), je kennis van muziektechnologie en geluidsleer en je rekenvaardigheid. Per e-mail krijg je te horen of je door mag naar de tweede toelatingsdag. Dit is afhankelijk van de uitslag van de toets en de beoordeling van het materiaal dat je online hebt ingeleverd.

Op de eventuele tweede toelatingsdag heb je een gesprek met de toelatingscommissie. Het gesprek gaat over jouw toelatingsmateriaal en jouw kijk op de studie en het werkveld. Het is een open gesprek waarin we hopen dat je als kandidaat zo goed mogelijk tot je recht komt.

Per e-mail krijg je na ongeveer drie weken te horen of je bent toegelaten.

Studiekosten / Hard- en software eisen

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!

Waar moet mijn laptop en software aan voldoen?

Voor je toelating geldt:
HKU Muziek en Technlogie geeft bewust geen tips over te gebruiken software en hardware in aanloop naar de toelating, het is namelijk niet relevant waar een kandidaat mee werkt. Het belangrijkst is dat een kandidaat bij de toelating laat zien dat hij/zij met de voor die persoon beschikbare technologische middelen tot creatief muzikaal werk is gekomen en dat de kandidaat daarbij het een en ander kan vertellen over de afwegingen bij het maken van dat werk. Deze technologische middelen kunnen zeer uiteenlopend van aard zijn, van oude taperecorders, analoge mengtafels en 4 sporen cassettedecks, tot hedendaagse software zoals MaxMSP, Logic, Protools, Cubase, FL studio en Ableton, en van hardware zoals AKAI MPC's, tot gratis open source software zoals PureData, Ardour en Audacity.
Bij de toelating is het hebben van vaardigheid in de specifieke DAW's die tijdens de studie gebruikt worden geen criterium. Bij de toelating is het hebben van vaardigheid in willekeurig welke DAW wel een pluspunt.

Voor studenten geldt:
M&T stelt bewust geen specifieke soft- en hardware verplicht tijdens de studie. Hoewel het in principe mogelijk is de studie te volgen zonder eigen soft- en hardware, maken veel studenten gebruik van een eigen laptop met software, zowel Windows, MacOS als Linux. Over het algemeen bepalen studenten zelf tijdens de eerste periode van de propedeuse wat voor hen de meest geschikte setup is, op basis van advies en informatie van medestudenten en docenten.

Aanvullende vragen?
Neem contact op met HKU Servicebalie Studentzaken:
T: 030-2091540
E: sz@hku.nl
 • Een laptop of computer is essentieel.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact