Het verhaal achter Games in Concert - The Score

Misschien heb je erover gelezen, gehoord of misschien ben je er geweest: het innovatieve muziekconcert Games in Concert – The Score; waarvan het idee oorspronkelijk is ontstaan bij HKU Muziek en Technologie. Wat gebeurt er als men niet alleen muziek maar ook gameplay naar de concertzaal brengt? Het antwoord vind je bij Games in Concert: The Score!

Het concert van de toekomst

Games in Concert is een concert ontwikkeld door The Smartphone Orchestra en het Metropole Orkest waarbij muziek en gameplay worden samengebracht. Het publiek in de concertzaal krijgt hierbij de eer om een speciaal ontworpen spel te spelen, waarbij ‘The Score’ wordt bepaald: de muziek die het orkest speelt. Een samenwerking tussen het publiek en het orkest, allemaal door middel van een app.

Voor die app gaan we terug in de tijd: het begon namelijk allemaal met een project in samenwerking tussen het Metropole Orkest en (inmiddels) Muziek en Technologie-alumni Erik van der Vliet, Pieter van Vleuten en Max Schellekens. De centrale vraag van het project luidde: Hoe ziet het concert van de toekomst eruit? Iets waar de drie mannen maar al te graag over wilden braintstormen.

Daarbij kregen ze hulp van The Smartphone Orchestra, die hen kon helpen bij het bouwen en testen van de door hun bedachte applicatie.

Eric Magnée is ook HKU-alumnus Muziek en Technologie, maar is als directeur van The Smartphone Orchestra betrokken bij Games in Concert. ‘Omdat The Smartphone Orchestra de leidende partij is in de wereld die dit soort interactieve concerten waar kan maken, werden ze bij het project betrokken. Zo hebben ze het basisconcept helemaal uitgewerkt, maar vooral ook uitgebreid tot een daadwerkelijk product en ervaring. Ik was er in principe vanaf het begin van The Smartphone Orchestra bij. Dat was in de periode dat we het prototype van het basisconcept gingen bouwen en dat is inmiddels alweer zo’n acht jaar geleden.’

Van testen naar tour

De allereerste concepttest van The Smartphone Orchestra vond plaats (nog zonder het Metropole Orkest) in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Magnée: ‘Dat was een test met 25 telefoons en toen was het in eerste instantie nog een muzikaal idee. Voordat Games in Concert - The Score voor het eerst te horen was, zijn er dus nog heel veel andere projecten en samenwerkingen geweest.'

Toen de samenwerking met het Metropole Orkest en The Smartphone Orchestra voor Games in Concert ontstond en het orkest wilde gaan repeteren, brak de coronapandemie uit. Die is inmiddels alweer een tijd achter de rug, maar het Metropole Orkest moest een hele reeks concerten inhalen. Eind 2023 konden ze eindelijk repeteren en daarna kwam de tour, waarmee ze onder andere in Concertgebouw de Vereeniging Nijmegen, Muziekgebouw Eindhoven en Koninklijk Theater Carre Amsterdam speelden.

Iedere avond een andere beleving

Maar wat gebeurt er nou eigenlijk als je in het publiek zit? Magnée: ‘We hebben een app gebouwd die te downloaden is vanaf je ticketbewijs en ingezet wordt op het moment dat de show start. Het Metropole Orkest heeft grotendeels de selectie gemaakt van populaire gamemuziek, met behulp van The Smartphone Orchestra medewerkers en HKU'ers Erik, Pieter en Max. Het publiek is belangrijk voor het interactieve gedeelte: als team verzamelen zij noten waarmee ze punten verdienen en hoe meer punten, hoe groter gedeelte van het orkest gaat spelen. Zo wordt het een wedstrijd in de zaal tussen de teams.’

Het leuke van de interactie is dus dat het publiek samenwerkt met het orkest en dat maakt het een unieke beleving, die elke avond weer anders is.

Een groot succes dus, dat kun je wel zeggen. Magnée: 'Dat het een project is waar allerlei MT’ers bij betrokken zijn, dat maakt het zo leuk: van bedenken tot uitvoeren, tot de bezoekers. Het is zo’n goed voorbeeld van een nieuw technologisch interactief product.'

Nieuwe tour

Nieuwsgierig geworden? De eerste concerttour is helaas afgelopen, maar eind dit jaar komt er een nieuwe reeks. Hou de website en de instagrampagina van The Smartphone Orchestra in de gaten voor meer nieuws. Tot die tijd kun je hieronder een sfeerimpressie kijken van het concert in Heerlen!