Composition for the MediaDe studie
Opleiding
Bachelor of Music
Vorm
Voltijd
School
Muziek en Technologie
Graad
Bachelor of Music
Duur
4 jaar
ECTS
240
Type
Bachelor
Taal
Nederlands
CROHO-code
34739
Locatie(s)
IBB-laan
E-mail
sz@hku.nl

Welkom bij Composition for the Media

Muziek heeft heel veel impact op wat je ziet. Zet het geluid van je tv maar eens uit bij een spannende film, dat geeft een heel ander gevoel. Daarom kunnen media niet zonder muziek. Als Componist voor de media bepaal jij deze sfeer en emoties. Jij bepaalt de impact!

Composition for the Media is een van de richtingen van de Bachelor of Music van de school HKU Muziek en Technologie. Je wordt opgeleid tot expert in muziek met impact met een sterke eigen visie.

Het werk dat je als Componist voor de Media maakt is toegepast, het hoort altijd ergens bij. Je maakt klank en muziek bij:
 • Film en tv
 • Trailers en intro's
 • Reclames
 • Games
 • Online (interactieve) media
 • Theater
 • Dansvoorstellingen
 • Exposities, performances of andere kunst- crossovers.
Door jouw sterke visie kun je hier op je eigen manier invulling aan geven. Daardoor ben je populair bij werkgevers en kun je een stempel op je werk drukken.

Composition for the Media in het kort

 • Bepaal met muziek de impact van media.
 • Word professioneel Componist voor de media.
 • Onderdeel van de Bachelor of Music.
 • Docenten uit het werkveld en veel praktijkgerichte projecten.
Tijdens je studie leer je componeren en hoe je de muzikale mogelijkheden van technologie kunt gebruiken. Je vergroot je muzikale vaardigheden en je kennis van klank. Ook leer je alles over productieprocessen, onderzoek en ontwikkeling, samenwerken, rapporteren, publiceren en presenteren. Je ontwikkelt je eigen visie, maar ook je begrip van 'wat werkt': welke klanken maken een film 'romantisch' of zorgen ervoor dat een reclame blijft hangen? Een ander belangrijk leerdoel is dat je goede composities kunt leveren binnen een vooraf vastgestelde tijd en budget.

Wanneer is Composition for the Media echt iets voor jou?

Jij componeert graag en wilt daarmee impact hebben op de beleving van media. Je hebt zo jouw eigen ideeën over het belang van muziek voor mediaproducties en wilt die in praktijk brengen.
Herken jij je hierin? Deze studie is dan echt iets voor jou als je:
 • Het juist een uitdaging vindt dat de structuur en vorm al klaarliggen en jij daar aan bij kunt dragen met jouw compositie.
 • Het leuk vindt om snel muziek terug te brengen tot een aantal beginselen en onderdelen, om daar dan weer een eigen stuk mee te componeren (analyse en synthese).
 • Goed kunt samenwerken, flexibel bent en goed kunt communiceren.
 • Interesse voor verschillende media hebt.
 • Invloed wilt hebben op de muziekkant van de mediaproductie.

Waarom Composition for the Media bij HKU?

 • Je werkt met professionele, up-to-date hardware en software, en kunt aan de slag in de high end geluidsstudio’s van HKU.

 • Onze docenten werken zelf ook in het werkveld en weten wat er speelt in hun vakgebied. Tijdens je studie werk je voor externe opdrachtgevers vanuit het werkveld. Ook werk je mee aan concerten, uitvoeringen of producties op verschillende podia. Zo leer je jezelf goed presenteren, werk zoeken en ondernemen.

 • Je kunt je breed ontwikkelen: tot componist, maar ook sound designer of systeemontwerper. Door zelf projecten op te zetten of producten te ontwikkelen, kun je je eigen werkgebied, afzetmarkt en specialisme scheppen.

 • Je werkt veel samen met studenten vanuit andere richtingen aan innovatieve en vernieuwende projecten. Je leert veel van andere richtingen en verbreedt zo je horizon. Daardoor kun je het hele werkveld van de muziek overzien en leer je in realistische projecten samenwerken.

Composition for the MediaWat leer je
Composition for the Media

Wat leer je bij ons

Tijdens de vierjarige bacheloropleiding Composition for the Media leer je de impact van klank en muziek op andere media te begrijpen én die klank en muziek zelf te maken. Je mag hierin helemaal je eigen idee vormen van hoe je dit doet en waarom. Zo ontwikkel je jezelf als maker én als persoon. Je vergroot niet alleen je muzikale vaardigheden en je kennis van klank. Ook leer je alles over productieprocessen, onderzoek en ontwikkeling, samenwerken, rapporteren, publiceren en presenteren.

Je start met een brede oriëntatie en daarna kies jij steeds meer jouw eigen muzikale pad. Die ontdekkingsreis maak je samen met andere studenten uit alle richtingen binnen Muziek en Technologie.

Wil jij graag naar het buitenland?

De taal van muziek voor de media is universeel. Je kunt dus ook goed in het buitenland werken. Er zijn tijdens de studie dan ook verschillende mogelijkheden om een tijdje naar het buitenland te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een semester studeren bij een partnerschool van HKU. Maar je kunt ook een stage of project doen, dat kan in principe overal ter wereld. In de praktijk loopt ongeveer een vijfde van de studenten stage in het buitenland, zowel in Europa als in de VS, Azië of Afrika.

Bekijk hier de mogelijkheden in het buitenland

Bachelor of Music

Na het afronden van deze studie krijg je de graad Bachelor of Music. Die mag je als BMus afgekort achter je naam zetten. Op je diploma staat naast de graad, Composition for the Media als richting vermeld.

Studieverloop

Brede Oriëntatie

In het eerste jaar maak je kennis met allerlei verschillende vakken: muzikale basis, klank en geluid, productie, technologie, programmeren, et cetera. Op die manier kun je je breed oriënteren en leer je ook samenwerken met studenten uit de andere afstudeerrichtingen binnen Muziek en Technologie.

Theorie en praktijk

Vanaf het tweede jaar kun je kiezen uit verschillende blokken met projecten. Daarbij horen ook theorielessen en werkgroepen op het gebied van toegepaste compositie. Deze vul je aan met een keuze voor muziekproductie, klankontwerp en sound design.

Projecten en stage

In het derde worden de projecten uitdagender. Je werkt steeds vaker in multidisciplinaire teams aan projecten uit het werkveld. Daarnaast zijn er ondersteunende lessen en werkgroepen en ga je in het derde jaar ook drie maanden op stage.

Onderzoekend leren

Je werkt net als in het derde jaar aan projecten en krijgt daarnaast theorielessen. Ook is er steeds meer aandacht voor onderzoek in combinatie met ontwerpen.


Klaar voor de toekomst

In het laatste semester bedenk en regel je zelf een afstudeerproject (of projecten) waarmee je je profileert in het werkveld. Zo maak je gelijk een goede start!

Composition for the MediaWat maak je
Composition for the Media

Wat maak je bij ons?

Aan het werk!

Als Componist voor de media werk je aan klank en muziek voor games, film, reclame, tv, documentaires, animatie, maar ook interactieve installaties, community art, dans en theater. Je kunt dus alle kanten op!
Je werkt als zelfstandig professional aan (samenwerkings)projecten, of je werkt vast bij een creatief bedrijf. Er is wel concurrentie, maar over het algemeen zijn je kansen op de arbeidsmarkt goed.

Beroepen

Afgestudeerden hebben vaak een uniek profiel ontwikkeld waarin ze een aantal verschillende ‘beroepen’ combineren. Een paar van die 'beroepen' vind je hier.
 • De Componist voor de Media componeert muziek voor allerlei media. Zoals tv-reclames, speelfilms, games, tv-drama’s, animaties en documentaires. Maar ook voor theater- en dansvoorstellingen, apps, websites en andere nieuwe-mediavormen.

  Voor een mediacomponist is het belangrijk om inzicht te hebben in hoe al die producties in elkaar zitten. Hoe komt een speelfilm of game eigenlijk tot stand? Wanneer wordt een componist ingeschakeld? Met wie werk je dan samen? Daarnaast is inzicht in de werking van muziek in media belangrijk. Waarom werkt de ene muziek beter dan de andere onder een tv-commercial? Het werk vraagt ook om een flexibele houding. Er moet vaak snel muziek van hoge kwaliteit geleverd worden.

  De media-industrie verandert continu en dat maakt het een dynamisch beroep, waarin je voortdurend moet kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

  Een paar voorbeelden van werk:
  • Je wordt door een muziekproductiebedrijf gevraagd om mee te pitchen voor de muziek bij een nieuwe Albert Heijn-commercial.
  • Een toneelregisseur vraagt je muziek te maken voor de overgangen tussen de verschillende scènes.
  • Voor een productiebedrijf mag je een ‘music library’ componeren die ze voor een nieuwe tv-serie willen gebruiken
Composition for the MediaActueel
Composition for the Media

Wat speelt er

Composition for the MediaAanmelden en toelating
Composition for the Media

Aanmelden en toelating

Toelatingsdata

Er zijn verschillende toelatingsrondes, bestaande uit twee selectiedagen. Zodra je je aanmeldt, word je op de eerstvolgende toelatingsronde ingepland.

Is er nog plek?

Vanaf 1 oktober kun je je aanmelden voor studiejaar 2024-2025.

Vooropleiding

Voor het volgen van deze studie moet je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebben. Daarnaast beschik je over voldoende artistieke aanleg.

Selectieprocedure

Meld je met je DigiD aan via Studielink

Na je aanmelding via Studielink ontvang je informatie over de toelatingsprocedure en word je ingedeeld op een eerste toelatingsdag. Deze datum is bindend.

De online voorbereiding bestaat uit een aantal thuisopdrachten waar je gemiddeld zo’n drie weken de tijd voor nodig hebt. Heb je je voor meer dan één studie binnen Muziek en Technologie aangemeld? Dan gelden de opdrachten voor alle opleidingen in kwestie. Je hoeft ze dus maar één keer te maken.


Als je je opdrachten op tijd inlevert, word je uitgenodigd voor de eerste toelatingsdag.

Er zijn twee toelatingsdagen.

Op de eerste toelatingsdag maak je een online toets. Deze duurt ongeveer 45 minuten en test je kennis van algemene muziekleer, je vaardigheid in solfège (intervallen, drieklanken, inclusief omkeringen, ritmisch dictee en melodisch dictee), je kennis van muziektechnologie en geluidsleer en je rekenvaardigheid. Per e-mail krijg je te horen of je door mag naar de tweede toelatingsdag. Dit is afhankelijk van de uitslag van de toets en de beoordeling van het materiaal dat je online hebt ingeleverd.

Op de eventuele tweede toelatingsdag heb je een gesprek met de toelatingscommissie. Het gesprek gaat over jouw toelatingsmateriaal en jouw kijk op de studie en het werkveld. Het is een open gesprek waarin we hopen dat je als kandidaat zo goed mogelijk tot je recht komt.

Per e-mail krijg je na ongeveer drie weken te horen of je bent toegelaten.

Studiekosten / Hard- en software eisen

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!

Waar moet mijn laptop en software aan voldoen?

Voor je toelating geldt:
HKU Muziek en Technlogie geeft bewust geen tips over te gebruiken software en hardware in aanloop naar de toelating, het is namelijk niet relevant waar een kandidaat mee werkt. Het belangrijkst is dat een kandidaat bij de toelating laat zien dat hij/zij met de voor die persoon beschikbare technologische middelen tot creatief muzikaal werk is gekomen en dat de kandidaat daarbij het een en ander kan vertellen over de afwegingen bij het maken van dat werk. Deze technologische middelen kunnen zeer uiteenlopend van aard zijn, van oude taperecorders, analoge mengtafels en 4 sporen cassettedecks, tot hedendaagse software zoals MaxMSP, Logic, Protools, Cubase, FL studio en Ableton, en van hardware zoals AKAI MPC's, tot gratis open source software zoals PureData, Ardour en Audacity.
Bij de toelating is het hebben van vaardigheid in de specifieke DAW's die tijdens de studie gebruikt worden geen criterium. Bij de toelating is het hebben van vaardigheid in willekeurig welke DAW wel een pluspunt.

Voor studenten geldt:
M&T stelt bewust geen specifieke soft- en hardware verplicht tijdens de studie. Hoewel het in principe mogelijk is de studie te volgen zonder eigen soft- en hardware, maken veel studenten gebruik van een eigen laptop met software, zowel Windows, MacOS als Linux. Over het algemeen bepalen studenten zelf tijdens de eerste periode van de propedeuse wat voor hen de meest geschikte setup is, op basis van advies en informatie van medestudenten en docenten.

Aanvullende vragen?
Neem contact op met HKU Servicebalie Studentzaken:
T: 030-2091540
E: sz@hku.nl
 • Een laptop of computer is essentieel.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact