Writing for PerformanceDe studie

Writing for Performance

Over de studie

Opleiding
Bachelor of Theatre
Vorm
Voltijd
School
Theater
Graad
Bachelor of Arts
Duur
4 jaar
ECTS
240
Type
Bachelor
Taal
Nederlands
CROHO-code
34860
Locatie(s)
Janskerkhof
E-mail
sz@hku.nl

Welkom bij Writing for Performance

Bij Writing for Performance word je opgeleid tot professioneel schrijver. Je leert schrijven voor film, tv, theater, radio en nieuwe media. Hoe je dat doet? Door te lezen, schrijven, schrappen, herschrijven en je werk keer op keer met anderen te bespreken en herzien. Zo ontwikkel je je tot een breed schrijver die buiten de hokjes van genres denkt.

Writing for Performance in het kort

 • Brede voltijdstudie tot dramaschrijver
 • Schrijven voor film, tv, theater, radio en nieuwe media
 • Veel ruimte om je eigen stijl te ontwikkelen
 • Samenwerking met andere studierichtingen van HKU Theater

Wanneer is Writing for Performance echt iets voor jou?

Je bent een geboren bedenker, verteller en schrijver van verhalen. Je wilt schrijven voor alle vormen van media. Herken jij je in deze omschrijving:

 • Je houdt van theater, film, televisie en literatuur
 • Je voelt je thuis bij een diversiteit aan mensen, verhalen en genres
 • Je bent sociaal vaardig, kunt goed communiceren en houdt van taal
 • Je vindt het leuk om samen te werken met anderen
 • Je bent leergierig
 • Je bent ondernemend
 • Je wilt schrijven voor theater, film, radio en televisie

Dan is de bachelor Writing for Performance misschien op je lijf geschreven.

Writing for Perfomance is geworteld in de diverse samenleving en staat open voor alle mensen en hun verhalen.

Waarom Writing for Performance bij HKU?

De bachelor Writing for Performance is de enige voltijdstudie tot dramaschrijver in Nederland. Je krijgt de kans het beste van de werelden van theater en film/tv te combineren.

Enthousiast? Meld je nu aan!

Studie in Cijfers

Weten hoe de Bachelor of Theatre scoort in vergelijking met andere opleidingen?
Ga naar Studie in Cijfers

Writing for PerformanceWat leer je
Writing for Performance

Wat leer je bij ons

Bij Writing for Performance leer je schrijven voor alle vormen van theater en media. Van drama en scenario tot proza, poëzie en beschouwend schrijven. Je ontdekt de technieken die je nodig hebt om een professionele schrijver te worden. Je leert verhalen te vertellen in jouw persoonlijke stijl. Daarnaast leer je ook schrijven op basis van improvisatie, teksten vertalen, bewerken en monteren. Je oefent je in het creatief ondernemerschap, door zelfstandig en onafhankelijk projecten en samenwerkingen te realiseren.

Studieverloop

 • Schrijven voor theater
  Scenario
  Proza
  Poëzie
  Theater- en filmbeschouwing
  Theorie van de schrijfprocessen
  Dramaturgie
  Beschouwend schrijven
  Scenario
  Filosofie
  Toegepaste Dramaturgie
  Filmgeschiedenis
  Well Made Play
  Yoga
  Werkveldoriëntatie
  Lesgeven in schrijven
  Wereldbeeld en signatuur
  Derdejaars solo’s
In het eerste jaar ontdek je het vakgebied. Je krijgt verschillende vakken op het gebied van schrijven, lezen en beschouwen. Je maakt kennis met de theater- en film/tv-wereld en leert hoe jij als schrijver het verschil kunt maken
In het tweede en derde jaar bekwaam je je verder in de technieken van het schrijven voor theater en film/televisie. Ook werk je steeds meer samen met studenten van andere afstudeerrichtingen, bijvoorbeeld acteurs en vormgevers. Je maakt onder andere een korte film, voorstellingen, installaties en performances. Ook leer je te werken met en schrijven voor sociale media.
Op deze manier ontdek je wat je als schrijver te vertellen hebt. Je ontwikkelt steeds meer een eigen stijl. Ook loop je in het derde jaar stage en krijg je de ruimte om in samenwerking met het werkveld je schrijverschap verder te ontwikkelen.
In het vierde jaar studeer je af met een eindwerk. Dit is een theatertekst, scenario of een vergelijkbaar stuk. Daarnaast doe je als aanvulling op je eindwerk een onderzoek naar een thema of genre dat je interesseert.
Writing for PerformanceWat maak je
Writing for Performance

Wat maak je bij ons

Bij de bachelor Writing for Performance schrijf je allerlei soorten teksten. Voor theater, film, televisie, literatuur of nieuwe media. Je werkt aan persoonlijke projecten, ontwikkelt performances, werkt samen met medestudenten of doet mee aan een writing room.

Aan het werk!

Als afgestudeerde kun je op veel plekken werken. Je gaat aan de slag in het theater of de film- en televisiewereld. Ook kun je aan het werk als schrijver van literatuur en jeugdliteratuur. Andere alumni werken als columnist, blogger, recensent, redacteur of docent. Afgestudeerden richten ook eigen gezelschappen op of werken als dramaturg.

Voorbereiden op de toekomst

Tijdens je studie werk je aan projecten en loop je stage. Zo bereid je je goed voor op de toekomst. Je krijgt uitgebreide begeleiding in de vorm van lessen, buitenschoolse projecten, gastcolleges, workshops en stageaanbod. Afgestudeerden liepen stages bij bijvoorbeeld productiebureaus en in de filmsector. Ze schreven mee met theatergezelschappen of op de redactie van een omroep. Of ze waren regieassistent.

Slow Writing Lab

In het Slow Writing Lab doen acht talenten een jaar lang veel schrijfervaring op. Ze worden gecoacht door schrijvers, redacteuren en regisseurs. Ze volgen masterclasses en werken daarnaast aan een individueel project. Het Slow Writing Lab is een samenwerking van het Nederlands Letterenfonds, Literair Productiehuis Wintertuin en de hbo-schrijfopleidingen van ArtEZ, Gerrit Rietveld Academie en HKU.
Writing for PerformanceActueel
Writing for Performance

Wat speelt er

Writing for PerformanceAanmelden en toelating
Writing for Performance

Aanmelden en toelating

Is dit iets voor jou?

We selecteren maximaal 16 studenten per jaar voor Writing for Performance. In twee selectierondes krijg je lessen van verschillende docenten. Je voert schrijf- en herschrijfopdrachten uit en voert een motivatiegesprek. Zo leren wij jou goed kennen. En voor jou is het een goede kennismaking met de studie.

Toelatingsdata 2024

 • Ronde 1: 22 en 28 maart
 • Ronde 2: 12 en 13 april

Is er nog plek?

Vanaf 1 oktober kun je je aanmelden voor studiejaar 2024-2025.

Vooropleiding

Je hebt minimaal één van de volgende diploma’s:

 • havo of vwo
 • mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma

Beoordelingscriteria

 • Je houdt ontzettend van schrijven en taal
 • Je hebt een passie voor theater, film, televisie en literatuur
 • Je bent sociaal vaardig
 • Je bent ondernemend en kunt goed communiceren
 • Je werkt graag samen met anderen
 • Je bent leergierig en nieuwsgierig

Studielink

Je meldt je eerst met je DigiD aan bij Studielink. Vervolgens ontvang je van ons een thuisopdracht die je moet maken om een uitnodiging te ontvangen voor de eerste selectiedag.

Ronde 1

Lessen

In de eerste ronde volg je lessen in verschillende genres, zoals dramaschrijven, scenario en proza. Op basis van de lessen wordt besloten of je doorstroomt naar de tweede ronde.

Ronde 2

Selectieweekend en thuisopdracht

Je volgt weer verschillende lessen en voert een gesprek met docenten over je motivatie. Ook ontvang je een thuisopdracht die je na het selectieweekend nog moet inleveren.

Binnen drie weken hoor je of je bent toegelaten of afgewezen.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
 • Een laptop of computer is essentieel.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact