Tongen

Maxine de Jongh

Het werk

Tongen is een werk om te zien, te horen en te ervaren door middel van smaak en geur. Op dit platform kan je deze wereld op meerdere manieren ontdekken. Lees en bekijk een fragment, bekijk een selectie van de foto’s en laat je verrassen door de mobiel. Deze mozaïekvertelling vindt plaats in een bos aan de rand van de samenleving waar de bloesembladeren het breken, van onder andere een wandelende tak die niet wandelt, zichtbaar maken. Tongen laat zien welke manieren er zijn om verdriet te verwerken en hoe je om kan gaan met ongemak en angst. Wil je Tongen optimaal ervaren? Zorg dan, voor je het filmpje bekijkt, dat je de ingrediënten in huis hebt om te proeven en te ruiken. De lijst vind je hier beneden.

Miragliñamobiel

De installatie bestaat uit een mobiel bedekt met een van de personages: de bloemen, Miragliña. Wanneer Tongen door mij op de vloer gebracht zou worden, dan is deze installatie een belangrijk onderdeel van de opvoering. Het publiek neemt eronder plaats en de acteurs bewegen zich daar omheen en ook tussen de toeschouwers. Vanuit de lucht, maar ook bevestigd aan de mobiel zullen er smaak- en geurverrassingen plaatsvinden tijdens het stuk. Elke toeschouwer ervaart de geuren en smaken die passen bij één van de personages.

Tijdens het fragment ga je mee met alle personages die in deze scènes voorkomen. Om dit te ervaren, hebben jullie de volgende ingrediënten in deze volgorde nodig:

  • Een biertje met diepe smaak
  • Een vezelrijke cracker met humus of aïoli (iets met veel knoflook)
  • Citroengras (geur)
  • Kruidnagel (geur)
  • Lychees of nectarine
  • Water met citroen
  • Salmiak (of drop)

Steeds als er een afbeelding in beeld komt, kan je het volgende op de lijst proeven of
ruiken.

De maker