Composition Electronic MusicDe studie
Opleiding
Bachelor of Music
Vorm
Voltijd
School
Muziek en Technologie
Graad
Bachelor of Music
Duur
4 jaar
ECTS
240
Type
Bachelor
Taal
Nederlands
CROHO-code
34739
Locatie(s)
IBB-laan
E-mail
sz@hku.nl

Welkom bij Composition Electronic Music

Als Componist Electronic Music ben jij een eigenzinnige maker die zich graag uitdrukt in geluid en experimenteert met technologie. Of je nou vernieuwende dance, performances of meer gangbare composities maakt, jij bent de meester van de klank en nooit bang om verder te kijken waar volgens de meeste mensen 'muziek' ophoudt.

Composition Electronic Music is een van de richtingen van de Bachelor of Music van de school HKU Muziek en Technologie. Tijdens de studie leer je componeren. Je ontdekt de muzikale mogelijkheden van technologie en hoe je die het beste kunt gebruiken voor jouw composities. Je gaat voorbij de grenzen van het bekende en kijkt zo open mogelijk naar wat muziek en klank voor jou betekenen. Of je nu je eigen muziek maakt, aan een game werkt of aan een geluidsinstallatie in een museum, jij werkt altijd vanuit een duidelijk eigen idee. En dat idee kun je op verschillende manieren uitdrukken.

Deze studie draait om jouw expressie, (technologische) experimenten en het ontwikkelen van een brede visie, die je vervolgens kunt toepassen hoe je maar wilt.

Nationaal en internationaal worden afstudeerders van Composition Electronic Music geprezen om de unieke en vernieuwende manier waarop ze componeren. Je komt in de voorhoede van de muziekwereld terecht.

Composition Electronic Music in het kort

 • Studie voor professioneel componist van elektronische muziek
 • Onderdeel van de Bachelor of Music
 • Ontdek de muzikale mogelijkheden van technologie en pas ze toe
 • Docenten uit het werkveld en veel praktijkgerichte projecten
 • Je komt in de voorhoede van de muziekwereld terecht

Wanneer is Composition Electronic Music echt iets voor jou?

Wil jij je muzikaal uitdrukken op je eigen manier en experimenteren met klank? Dan biedt deze studie je alle mogelijkheden. Je hebt uitgesproken ideeën over compositie en het gebruik en de ontwikkeling van technologische middelen. En die ideeën wil je maar wat graag in praktijk brengen. Daarnaast kun je elke opdracht naar je eigen hand zetten.

Je bent een eigenzinnige maker en een meester in klankontwerp. Klanken die bijvoorbeeld al dan niet real time gegenereerd worden door het bewerken van de klanken van akoestische instrumenten. Maar ook klanken die je maakt met allerlei synthese-technieken. Technologie speelt hier een grote rol, want een geluidskunstenaar ontwerpt vaak ‘nieuwe’ controllers om live klanken te genereren en te bewerken. En die nieuwe controllers bestaan soms weer uit de meest rare 'bouwsels', zoals een sigarendoos met drukknoppen. Je kunt je dus echt helemaal uitleven als geluidskunstenaar.

Waarom Composition Electronic Music bij HKU?

 • Je werkt met professionele, up-to-date hardware en software, en kunt aan de slag in de high end geluidsstudio’s van HKU.

 • Onze docenten werken zelf ook in het werkveld en weten wat er speelt in hun vakgebied. Tijdens je studie werk je voor externe opdrachtgevers vanuit het werkveld. Ook werk je mee aan concerten, uitvoeringen of producties op verschillende podia. Zo leer je jezelf goed presenteren, werk zoeken en ondernemen.

 • Je kunt je breed ontwikkelen: tot componist, maar ook sound designer of systeemontwerper. Door zelf projecten op te zetten of producten te ontwikkelen, kun je je eigen werkgebied, afzetmarkt en specialisme scheppen.

 • Je werkt veel samen met studenten vanuit andere richtingen aan innovatieve en vernieuwende projecten. Je leert veel van andere richtingen en verbreedt zo je horizon. Daardoor kun je het hele werkveld van de muziek overzien en leer je in realistische projecten samenwerken.

Composition Electronic MusicWat leer je
Composition Electronic Music

Wat leer je bij ons

Tijdens de vierjarige voltijdstudie Composition Electronic Music ontwikkel je jouw persoonlijke kijk op klank en muziek door te experimenteren met instrumenten en technologie.

Je leert componeren en de muzikale mogelijkheden van technologische middelen gebruiken. Deze pas je toe in concerten, live performances, installaties, registraties en noem maar op. Daarnaast doe je veel eigen onderzoek en ontleed je het begrip (elektronische) klank tot de kern. Je leert samenwerken, bijvoorbeeld met choreografen, theatermakers, filmmakers of beeldend kunstenaars. Ook leer je alles over productieprocessen, onderzoek en ontwikkeling, samenwerken, rapporteren, publiceren en presenteren.

Je start met een brede oriëntatie en daarna kies jij steeds meer jouw eigen muzikale pad. Je geeft vorm aan jouw persoonlijke kijk op klank en muziek op een manier die bij jou past. Deze ontdekkingsreis maak je samen met andere studenten uit alle afstudeerrichtingen binnen Muziek en Technologie.

Wil jij graag internationaal doorbreken?

Dan kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een semester in het buitenland te studeren of er stage te lopen.

Bachelor of Music

Na het afronden van deze studie krijg je de graad Bachelor of Music. Die mag je als BMus afgekort achter je naam zetten. Dat klinkt te gek toch! Op je diploma staat naast de graad, Composition Electronic Music als richting.

Studieverloop

Brede Oriëntatie

In het eerste jaar maak je kennis met allerlei verschillende vakken: muzikale basis, klank en geluid, productie, technologie, programmeren, et cetera. Op die manier kun je je breed oriënteren en leer je ook samenwerken met studenten uit de andere afstudeerrichtingen binnen Muziek en Technologie.

Theorie en praktijk

Vanaf het tweede jaar kies je uit verschillende blokken van projecten. Daarbij horen ook theorielessen en werkgroepen op het gebied van compositie, muziekproductie en sound design.

Stage en projecten

In het derde worden de projecten uitdagender. Je werkt steeds vaker in multidisciplinaire teams aan projecten uit het werkveld. Daarnaast zijn er ondersteunende lessen en werkgroepen en ga je in het derde jaar ook drie maanden op stage.

Onderzoekend leren

Je werkt net als in het derde jaar aan projecten en krijgt daarnaast theorielessen. Ook is er steeds meer aandacht voor onderzoek in combinatie met ontwerpen.


Klaar voor de toekomst

In het laatste semester bedenk en regel je zelf een afstudeerproject (of projecten) waarmee je je profileert in het werkveld. Zo maak je gelijk een goede start!
Composition Electronic MusicWat maak je
Composition Electronic Music

Wat maak je bij ons

Wat maak je bij ons?

Bekijk hier het werk van een aantal van onze studenten.

Aan het werk!

Als Componist Electronic Music ben je een vernieuwende specialist in alle soorten elektronische en elektro-akoestische muziek. Van underground dance tot elektronische muziek voor het concertpodium.
Je werkt als zelfstandig professional aan jouw eigen muziek maar voert daarnaast ook projecten en opdrachten uit, zoals een vernieuwende opvoering bij een concertpodium of een klankinstallatie voor een festival.

Beroepen

Afgestudeerden hebben vaak een uniek profiel ontwikkeld waarin ze een aantal verschillende ‘beroepen’ combineren. Een paar van die 'beroepen' vind je hier.
 • De Componist Electronic Music componeert muziek met behulp van technologie. Die muziek wordt uitgevoerd op het podium, maar krijgt bijvoorbeeld ook een plekje in de beeldende kunst en moderne dans. Of de muziek komt terecht in documentaires en (interactieve) installaties.

  Het kan gaan om zogenoemde ‘elektronische kunstmuziek’ à la Stockhausen, maar ook om allerlei richtingen binnen de dancemuziek. En alles wat daartussen zit. Vaak is de componist ook klankontwerper. Meestal ontwerpt hij eigen geluiden en klanken met behulp van allerlei synthese- en bewerkingstechnieken.

  Concrete voorbeelden:
  • Je componeert muziek in opdracht van een festival voor elektronische muziek. Hierbij bewerk je de compositie live ter plekke op je laptop.
  • Je ontwerpt samen met een componist instrumentale muziek voor een ‘installatie’ in een winkelcentrum.
  Link naar afgestudeerden:
  Fedde ten Berge
  Jeroen Strijbos & Rob van Rijswijk
 • Als Geluidskunstenaar laat jij klanken horen op allerlei podia en in omgevingen: concertpodia, festivals en in de openbare ruimte. Maar ook in musea, op feesten en in samenwerking met akoestische componisten.

  De Geluidskunstenaar is een eigenzinnige maker en een meester in klankontwerp. Klanken die bijvoorbeeld ter plekke gemaakt worden door het bewerken van de klanken van akoestische instrumenten. Maar ook klanken die hij maakt door technieken te gebruiken waarmee je dingen kunt samenvoegen.Technologie speelt hier een grote rol, want een geluidskunstenaar ontwerpt vaak ‘nieuwe’ controllers om live klanken te maken en te bewerken. En die nieuwe controllers bestaan soms weer uit de meest rare 'bouwsels', zoals een sigarendoos met drukknoppen.

  Concrete voorbeelden:
  • Je doet een set met eigen tracks op STRP Festival.
  • Samen met een strijkkwartet ontwerp je een performance waarbij klanken ter plekke worden bewerkt.
  • Met zelfgebouwde controllers doe je een set op een feest in Berlijn.
Composition Electronic MusicActueel
Composition Electronic Music

Wat speelt er

Composition Electronic MusicAanmelden en toelating
Composition Electronic Music

Aanmelden en toelating

Meld je nu aan!

Toelatingsdata

Er zijn verschillende toelatingsrondes, bestaande uit twee selectiedagen. Zodra je je aanmeldt, word je op de eerstvolgende toelatingsronde ingepland.

Is er nog plek?

Je kunt je nog aanmelden voor de opleiding voor het studiejaar 2023-2024. Houd er rekening mee dat aanmeldingen die na 15 januari binnenkomen alleen een plek kunnen krijgen op basis van beschikbaarheid. Het kan dus gebeuren dat de opleiding toch opeens vol zit.

Vooropleiding

Voor het volgen van deze studie moet je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebben. Daarnaast beschik je over voldoende artistieke aanleg.

Selectieprocedure

Meld je met je DigiD aan via Studielink

Na je aanmelding via Studielink ontvang je informatie over de toelatingsprocedure en word je ingedeeld op een eerste toelatingsdag. Deze datum is bindend.

De online voorbereiding bestaat uit een aantal thuisopdrachten waar je gemiddeld zo’n drie weken de tijd voor nodig hebt. Heb je je voor meer dan één studie binnen Muziek en Technologie aangemeld? Dan gelden de opdrachten voor alle opleidingen in kwestie. Je hoeft ze dus maar één keer te maken.


Als je je opdrachten op tijd inlevert, word je uitgenodigd voor de eerste toelatingsdag.

Er zijn twee toelatingsdagen.

Op de eerste toelatingsdag maak je een online toets. Deze duurt ongeveer 45 minuten en test je kennis van algemene muziekleer, je vaardigheid in solfège (intervallen, drieklanken, inclusief omkeringen, ritmisch dictee en melodisch dictee), je kennis van muziektechnologie en geluidsleer en je rekenvaardigheid. Per e-mail krijg je te horen of je door mag naar de tweede toelatingsdag. Dit is afhankelijk van de uitslag van de toets en de beoordeling van het materiaal dat je online hebt ingeleverd.

Op de eventuele tweede toelatingsdag heb je een gesprek met de toelatingscommissie. Het gesprek gaat over jouw toelatingsmateriaal en jouw kijk op de studie en het werkveld. Het is een open gesprek waarin we hopen dat je als kandidaat zo goed mogelijk tot je recht komt.

Per e-mail krijg je na ongeveer drie weken te horen of je bent toegelaten.

Studiekosten / Hard- en software eisen

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!

Waar moet mijn laptop en software aan voldoen?

Voor je toelating geldt:
HKU Muziek en Technlogie geeft bewust geen tips over te gebruiken software en hardware in aanloop naar de toelating, het is namelijk niet relevant waar een kandidaat mee werkt. Het belangrijkst is dat een kandidaat bij de toelating laat zien dat hij/zij met de voor die persoon beschikbare technologische middelen tot creatief muzikaal werk is gekomen en dat de kandidaat daarbij het een en ander kan vertellen over de afwegingen bij het maken van dat werk. Deze technologische middelen kunnen zeer uiteenlopend van aard zijn, van oude taperecorders, analoge mengtafels en 4 sporen cassettedecks, tot hedendaagse software zoals MaxMSP, Logic, Protools, Cubase, FL studio en Ableton, en van hardware zoals AKAI MPC's, tot gratis open source software zoals PureData, Ardour en Audacity.
Bij de toelating is het hebben van vaardigheid in de specifieke DAW's die tijdens de studie gebruikt worden geen criterium. Bij de toelating is het hebben van vaardigheid in willekeurig welke DAW wel een pluspunt.

Voor studenten geldt:
M&T stelt bewust geen specifieke soft- en hardware verplicht tijdens de studie. Hoewel het in principe mogelijk is de studie te volgen zonder eigen soft- en hardware, maken veel studenten gebruik van een eigen laptop met software, zowel Windows, MacOS als Linux. Over het algemeen bepalen studenten zelf tijdens de eerste periode van de propedeuse wat voor hen de meest geschikte setup is, op basis van advies en informatie van medestudenten en docenten.

Aanvullende vragen?
Neem contact op met HKU Servicebalie Studentzaken:
T: 030-2091540
E: sz@hku.nl
 • Een laptop of computer is essentieel.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact