Composition Electronic MusicDe studie

Composition Electronic Music

Over de studie

Opleiding:
Bachelor of Music
Vorm:
Voltijd
School:
Muziek en Technologie
Graad:
Bachelor of Music
Duur:
4 jaar
ECTS:
240
Type:
Bachelor
Taal:
Nederlands
Croho-Code:
34739

Welkom bij Composition Electronic Music

Composition Electronic Music is een van de richtingen van de Bachelor of Music van de school HKU Muziek en Technologie. Tijdens de studie leer je componeren. Je ontdekt de muzikale mogelijkheden van technologie en hoe je die het beste kunt gebruiken voor jouw composities. Je gaat voorbij de grenzen van het bekende en kijkt zo open mogelijk naar wat muziek en klank voor jou betekenen. Of je nu je eigen muziek maakt, aan een game werkt of aan een geluidsinstallatie in een museum, jij werkt altijd vanuit een duidelijk eigen idee. En dat idee kun je op verschillende manieren uitdrukken.

Deze studie draait om jouw expressie, (technologische) experimenten en het ontwikkelen van een brede visie, die je vervolgens kunt toepassen hoe je maar wilt.   

Nationaal en internationaal worden afstudeerders van Composition Electronic Music geprezen om de unieke en vernieuwende manier waarop ze componeren. Je komt in de voorhoede van de muziekwereld terecht.

Composition Electronic Music in het kort

 • Studie voor professioneel componist van elektronische muziek
 • Onderdeel van de Bachelor of Music
 • Ontdek de muzikale mogelijkheden van technologie en pas ze toe
 • Docenten uit het werkveld en veel praktijkgerichte projecten
 • Je komt in de voorhoede van de muziekwereld terecht

Wanneer is Composition Electronic Music echt iets voor jou?

Wil jij je muzikaal uitdrukken op je eigen manier en experimenteren met klank? Dan biedt deze studie je alle mogelijkheden. Je hebt uitgesproken ideeën over compositie en het gebruik en de ontwikkeling van technologische middelen. En die ideeën wil je maar wat graag in praktijk brengen. Daarnaast kun je elke opdracht naar je eigen hand zetten en ben je flexibel inzetbaar.

Waarom Composition Electronic Music bij HKU?

 • Je werkt met professionele, up-to-date hardware en software, en kunt aan de slag in de high end geluidsstudio’s van HKU.

 • Onze docenten werken zelf ook in het werkveld en weten wat er speelt in hun vakgebied. Tijdens je studie werk je voor externe opdrachtgevers vanuit het werkveld. Ook werk je mee aan concerten, uitvoeringen of producties op verschillende podia. Zo leer je jezelf goed presenteren, werk zoeken en ondernemen.

 • Je kunt je breed ontwikkelen: tot componist, maar ook sound designer of systeemontwerper. Door zelf projecten op te zetten of producten te ontwikkelen, kun je je eigen werkgebied, afzetmarkt en specialisme scheppen.

 • Je werkt veel samen met studenten vanuit andere richtingen aan innovatieve en vernieuwende projecten. Je leert veel van andere richtingen en verbreedt zo je horizon. Daardoor kun je het hele werkveld van de muziek overzien en leer je in realistische projecten samenwerken.

Composition Electronic MusicWat leer je
Composition Electronic Music

Wat leer je bij ons

Tijdens de vierjarige voltijdstudie Composition Electronic Music ontwikkel je jouw persoonlijke kijk op klank en muziek door te experimenteren met instrumenten en technologie.

Je start met een brede oriëntatie en daarna kies jij steeds meer jouw eigen muzikale pad. Je geeft vorm aan jouw persoonlijke kijk op klank en muziek op een manier die bij jou past. Deze ontdekkingsreis maak je samen met andere studenten uit alle afstudeerrichtingen binnen Muziek en Technologie.

Wil jij graag internationaal doorbreken?

Dan kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een semester in het buitenland te studeren of er stage te lopen.

Bachelor of Music

Na het afronden van deze studie krijg je de graad Bachelor of Music. Die mag je als BMus afgekort achter je naam zetten. Dat klinkt te gek toch! Op je diploma staat naast de graad, Composition Electronic Music als richting.

Studieverloop

Brede Oriëntatie

In het eerste jaar maak je kennis met allerlei vakken, zodat je je breed kunt oriënteren. Je werkt samen met studenten uit de andere afstudeerrichtingen binnen Muziek en Technologie. Ook kies je al een aantal keuzevakken waarin jij je verder wilt verdiepen.

Theorie en praktijk

Vanaf het tweede jaar kies je uit verschillende blokken van projecten. Daarbij horen ook theorielessen en werkgroepen op het gebied van compositie, muziekproductie en sound design.

Samenwerken en leren

De projecten die je doet zijn steeds en uitdagender. Je werkt hierbij ook steeds vaker samen met professionals uit andere vakgebieden. Daarbij krijg je ondersteunende theorielessen en zijn er werkgroepen.


Stage

In het derde jaar ga je drie maanden op stage.

Onderzoekend leren

Je werkt net als in het derde jaar aan projecten en krijgt daarnaast theorielessen. Ook is er steeds meer aandacht voor onderzoek in combinatie met ontwerpen.


Klaar voor de toekomst

In het laatste semester bedenk en regel je zelf een afstudeerproject (of projecten) waarmee je je profileert in het werkveld. Zo maak je gelijk een goede start!
 
Composition Electronic MusicWat maak je
Composition Electronic Music

Wat maak je bij ons

Wat maak je bij ons?

Bekijk hier het werk van een aantal van onze studenten.

Aan het werk!

Als Componist Electronic Music ben je een vernieuwende specialist in alle soorten elektronische en elektro-akoestische muziek. Van underground dance tot elektronische muziek voor het concertpodium.
Je werkt als zelfstandig professional aan jouw eigen muziek maar voert daarnaast ook projecten en opdrachten uit, zoals een vernieuwende opvoering bij een concertpodium of een klankinstallatie voor een festival.

Beroepen

Afgestudeerden hebben vaak een uniek profiel ontwikkeld waarin ze een aantal verschillende ‘beroepen’ combineren. Een paar van die 'beroepen' vind je hier.
 • De Componist Electronic Music componeert muziek met behulp van technologie. Die muziek wordt uitgevoerd op het podium, maar krijgt bijvoorbeeld ook een plekje in de beeldende kunst en moderne dans. Of de muziek komt terecht in documentaires en (interactieve) installaties.

  Het kan gaan om zogenoemde ‘elektronische kunstmuziek’ à la Stockhausen, maar ook om allerlei richtingen binnen de dancemuziek. En alles wat daartussen zit. Vaak is de componist ook klankontwerper. Meestal ontwerpt hij eigen geluiden en klanken met behulp van allerlei synthese- en bewerkingstechnieken.

  Concrete voorbeelden:
   
  • Je componeert dancetracks in opdracht van een producer uit Parijs.
  • Je componeert muziek in opdracht van een festival voor elektronische muziek. Hierbij bewerk je de compositie live ter plekke op je laptop.
  • Je ontwerpt samen met een componist instrumentale muziek voor een ‘installatie’ in een winkelcentrum.
 • Als Geluidskunstenaar laat jij klanken horen op allerlei podia en in omgevingen: concertpodia, festivals en in de openbare ruimte. Maar ook in musea, op feesten en in samenwerking met akoestische componisten.

  De Geluidskunstenaar is een eigenzinnige maker en een meester in klankontwerp. Klanken die bijvoorbeeld ter plekke gemaakt worden door het bewerken van de klanken van akoestische instrumenten. Maar ook klanken die hij maakt door technieken te gebruiken waarmee je  dingen kunt samenvoegen.Technologie speelt hier een grote rol, want een geluidskunstenaar ontwerpt vaak ‘nieuwe’ controllers om live klanken te maken en te bewerken. En die nieuwe controllers bestaan soms weer uit de meest rare 'bouwsels', zoals een sigarendoos met drukknoppen.

  Concrete voorbeelden:
   
  • Je doet een set met eigen tracks op STRP Festival.
  • Samen met een strijkkwartet ontwerp je een performance waarbij klanken ter plekke worden bewerkt.
  • Met zelfgebouwde controllers doe je een set op een feest in Berlijn.
Composition Electronic MusicAanmelden en toelating
Composition Electronic Music

Aanmelden en toelating

Meld je nu aan!

Belangrijke data

Aanmelden voor studiejaar 2021-2022 is mogelijk vanaf 1 oktober 2020

Bekijk de pagina Status Toelatingen of je je nog kunt aanmelden.

Vooropleiding

Voor het volgen van deze studie moet je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebben. Daarnaast beschik je over voldoende artistieke aanleg.

Selectieprocedure

Meld je met je DigiD aan via Studielink

Na je aanmelding via Studielink ontvang je informatie over de toelatingsprocedure en word je ingedeeld op een eerste toelatingsdag. Deze datum is bindend.
 

De online voorbereiding bestaat uit een aantal thuisopdrachten waar je gemiddeld zo’n drie weken de tijd voor nodig hebt. Heb je je voor meer dan één studie binnen Muziek en Technologie aangemeld? Dan gelden de opdrachten voor alle opleidingen in kwestie. Je hoeft ze dus maar één keer te maken.


Als je je opdrachten op tijd inlevert, word je uitgenodigd voor de eerste toelatingsdag.

Toelatingsdag 1: toets

Er zijn twee toelatingsdagen. Beide vinden plaats op locatie IBB-laan. Op de eerste maak je een toets. Daar heb je je koptelefoon voor nodig. De toets duurt ongeveer 45 minuten en test:
 
 • Je kennis van algemene muziekleer
 • Je vaardigheid in solfège (intervallen, drieklanken, inclusief omkeringen, ritmisch dictee en melodisch dictee)
 • Je kennis van muziektechnologie en geluidsleer
 • Je rekenvaardigheid
Per e-mail krijg je te horen of je door mag naar de tweede toelatingsdag. Dit is afhankelijk van de uitslag van de toets en de beoordeling van het materiaal dat je online hebt ingeleverd.
 

Toelatingsdag 2: gesprek

Op de eventuele tweede toelatingsdag heb je een gesprek met de toelatingscommissie. Het gesprek gaat over jouw toelatingsmateriaal en jouw kijk op de studie en het werkveld. Het is een open gesprek waarin we hopen dat je als kandidaat zo goed mogelijk tot je recht komt.

Per e-mail krijg je na ongeveer drie weken te horen of je bent toegelaten.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
 • Voor het studiejaar 2020-2021 is het wettelijke collegegeld door het Ministerie van OCW vastgesteld op € 2.143.

  Het wettelijke tarief geldt alleen voor studenten afkomstig uit Nederland, een ander land uit de Europese Economische Ruimte (EER*), Zwitserland of Suriname en studenten die voldoen aan de nationaliteitscriteria van WSF 2000.

  (* EER-landen omvatten de Europese Unie, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein.)
 • Aan de hand van het wettelijke tarief stelt HKU het instellingscollegegeld vast. Studenten die al een opleiding in het hoger onderwijs hebben afgerond en studenten van buiten de EER betalen meestal een hoger tarief.

  Mede als gevolg van wettelijke veranderingen zal het instellingscollegegeldtarief voor niet-EER studenten de komende jaren fors kunnen stijgen.

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact