Composition Electronic MusicDe studie
Opleiding:
Bachelor of Music
Vorm:
Voltijd
School:
Muziek en Technologie
Graad:
Bachelor of Music
Duur:
4 jaar
ECTS:
240
Type:
Bachelor
Taal:
Nederlands
CROHO-code:
34739

Welkom bij Composition Electronic Music

Als Componist Electronic Music ben jij een eigenzinnige maker die zich graag uitdrukt in geluid en experimenteert met technologie. Of je nou vernieuwende dance, performances of meer gangbare composities maakt, jij bent de meester van de klank en nooit bang om verder te kijken waar volgens de meeste mensen 'muziek' ophoudt.

Composition Electronic Music is een van de richtingen van de Bachelor of Music van de school HKU Muziek en Technologie. Tijdens de studie leer je componeren. Je ontdekt de muzikale mogelijkheden van technologie en hoe je die het beste kunt gebruiken voor jouw composities. Je gaat voorbij de grenzen van het bekende en kijkt zo open mogelijk naar wat muziek en klank voor jou betekenen. Of je nu je eigen muziek maakt, aan een game werkt of aan een geluidsinstallatie in een museum, jij werkt altijd vanuit een duidelijk eigen idee. En dat idee kun je op verschillende manieren uitdrukken.

Deze studie draait om jouw expressie, (technologische) experimenten en het ontwikkelen van een brede visie, die je vervolgens kunt toepassen hoe je maar wilt.   

Nationaal en internationaal worden afstudeerders van Composition Electronic Music geprezen om de unieke en vernieuwende manier waarop ze componeren. Je komt in de voorhoede van de muziekwereld terecht.

Composition Electronic Music in het kort

  • Studie voor professioneel componist van elektronische muziek
  • Onderdeel van de Bachelor of Music
  • Ontdek de muzikale mogelijkheden van technologie en pas ze toe
  • Docenten uit het werkveld en veel praktijkgerichte projecten
  • Je komt in de voorhoede van de muziekwereld terecht

Wanneer is Composition Electronic Music echt iets voor jou?

Wil jij je muzikaal uitdrukken op je eigen manier en experimenteren met klank? Dan biedt deze studie je alle mogelijkheden. Je hebt uitgesproken ideeën over compositie en het gebruik en de ontwikkeling van technologische middelen. En die ideeën wil je maar wat graag in praktijk brengen. Daarnaast kun je elke opdracht naar je eigen hand zetten. 

Je bent een eigenzinnige maker en een meester in klankontwerp. Klanken die bijvoorbeeld al dan niet real time gegenereerd worden door het bewerken van de klanken van akoestische instrumenten. Maar ook klanken die je maakt met allerlei synthese-technieken. Technologie speelt hier een grote rol, want een geluidskunstenaar ontwerpt vaak ‘nieuwe’ controllers om live klanken te genereren en te bewerken. En die nieuwe controllers bestaan soms weer uit de meest rare 'bouwsels', zoals een sigarendoos met drukknoppen. Je kunt je dus echt helemaal uitleven als geluidskunstenaar.

Composition Electronic MusicWat leer je
Composition Electronic Music

Wat leer je bij ons

Tijdens de vierjarige voltijdstudie Composition Electronic Music ontwikkel je jouw persoonlijke kijk op klank en muziek door te experimenteren met instrumenten en technologie.

Je leert componeren en de muzikale mogelijkheden van technologische middelen gebruiken. Deze pas je toe in concerten, live performances, installaties, registraties en noem maar op. Daarnaast doe je veel eigen onderzoek en ontleed je het begrip (elektronische) klank tot de kern. Je leert samenwerken, bijvoorbeeld met choreografen, theatermakers, filmmakers of beeldend kunstenaars. Ook leer je alles over productieprocessen, onderzoek en ontwikkeling, samenwerken, rapporteren, publiceren en presenteren.

Je start met een brede oriëntatie en daarna kies jij steeds meer jouw eigen muzikale pad. Je geeft vorm aan jouw persoonlijke kijk op klank en muziek op een manier die bij jou past. Deze ontdekkingsreis maak je samen met andere studenten uit alle afstudeerrichtingen binnen Muziek en Technologie.

Wil jij graag internationaal doorbreken?

Dan kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een semester in het buitenland te studeren of er stage te lopen.

Bachelor of Music

Na het afronden van deze studie krijg je de graad Bachelor of Music. Die mag je als BMus afgekort achter je naam zetten. Dat klinkt te gek toch! Op je diploma staat naast de graad, Composition Electronic Music als richting.

Studieverloop

Composition Electronic MusicWat maak je
Composition Electronic Music

Wat maak je bij ons

Wat maak je bij ons?

Bekijk hier het werk van een aantal van onze studenten.

Aan het werk!

Als Componist Electronic Music ben je een vernieuwende specialist in alle soorten elektronische en elektro-akoestische muziek. Van underground dance tot elektronische muziek voor het concertpodium.
Je werkt als zelfstandig professional aan jouw eigen muziek maar voert daarnaast ook projecten en opdrachten uit, zoals een vernieuwende opvoering bij een concertpodium of een klankinstallatie voor een festival.

Composition Electronic MusicActueel
Composition Electronic Music

Wat speelt er

Composition Electronic MusicAanmelden en toelating
Composition Electronic Music

Aanmelden en toelating

Meld je nu aan!

Belangrijke data

Aanmelden voor studiejaar 2021-2022 is mogelijk vanaf 1 oktober 2020

Bekijk de pagina Status Toelatingen of je je nog kunt aanmelden.

Vooropleiding

Voor het volgen van deze studie moet je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebben. Daarnaast beschik je over voldoende artistieke aanleg.

Selectieprocedure

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact