ActingDe studie

Over de studie

Opleiding:
Bachelor of Theatre in Acting
Vorm:
Voltijd
School:
Theater
Graad:
Bachelor of Arts
Duur:
4 jaar
ECTS:
240
Type:
Bachelor
Taal:
Nederlands
Croho-Code:
34860

Acting in het kort

 • Voltijdstudie acteur of acteur-theatermaker
 • ​Les van acteurs en regisseurs uit de praktijk
 • Een mix tussen modern acteren en klassiek vakmanschap
 • Voorstellingen spelen in het HKU Akademietheater
 • Alle ruimte om jouw eigen stijl te ontwikkelen
 • Inspirerende samenwerkingen met andere opleidingen en gezelschappen

Wanneer is Acting echt iets voor jou?

Jij komt tot leven als je het toneel op stapt. Je droomt ervan om theater te maken als professioneel acteur. Herken jij jezelf in deze omschrijving?:

 • Je hebt een grote passie voor theater
 • Je bent een acteertalent
 • Je werkt graag samen met anderen
 • Je bent een unieke persoonlijkheid
 • Je houdt van hard werken met je lichaam en stem

Dan is de studie Acting misschien wel wat voor jou.

Waarom Acting bij HKU?

Bij HKU krijg je alle ruimte om te experimenteren. Je krijgt les van ervaren professionals uit de theaterwereld. Je werkt samen aan inspirerende projecten en voorstellingen. Alles staat in het teken van jouw persoonlijke ontwikkeling tot unieke acteur.

Enthousiast? Meld je nu aan!

Studie in Cijfers

Weten hoe de Bachelor of Theatre scoort in vergelijking met andere opleidingen?
Ga naar Studie in Cijfers

ActingWat leer je
Acting

Wat leer je bij ons

Bij Acting leer je om vol passie ideeën en werelden tot leven te brengen. Je ontdekt hoe je dit kunt doen met je lichaam, stem en geest. In intensieve lessen en projecten maak je kennis met alle onderdelen van het theater. Je leert hoe je in een voorstelling speelt en hoe je zelf een voorstelling maakt.

De basis van acteren

In het eerste en tweede jaar leg je de basis voor het acteren. Je leert alle onderdelen van het vak kennen. Van spel tot theatermaken en van beweging tot dramaturgie. Je bestudeert voorstellingen en de geschiedenis van theater. En je gaat natuurlijk veel zelf het toneel op om alles in de praktijk te brengen. Je werkt toe naar een presentatie aan het einde van het jaar.

Richting kiezen

Na het tweede jaar kies je voor de richting Acteur of Acteur-theatermaker. Je speelt in verschillende voorstellingen. Ook loop je stage bij een gezelschap. In de richting acteur-theatermaker leer je daarnaast hoe je zelf voorstellingen maakt.

Studierichtingen

 • Als acteur speel je in veel verschillende voorstellingen. Van klassiek Shakespeare tot modern werk van Henrik Ibsen. Ook maak je stukken waarin het draait om beweging en mime. Je leert zo alle kanten van het vak kennen en ontdekt waar jouw passie ligt.

  Jezelf leren kennen bij Acting
  Je leert jezelf steeds beter kennen tijdens de bachelor Acting. Zo ontdek je welke vormen van theater je het meeste aanspreken. Je komt erachter hoe je je lichaam en stem gebruikt om een wereld te creëren op het toneel. Ook werk je aan je portfolio. Hierin presenteer je wat je hebt geleerd over theater en wat jouw plek binnen de theaterwereld is.

  Acteren is samenwerken
  Tijdens je studie werk je ook veel samen met anderen:

  - Je maakt groepsvoorstellingen;
  - Je werkt regelmatig samen met studenten van andere opleidingen;
  - Je werkt aan één groot project met studenten van andere richtingen binnen HKU Theater. Je doet onderzoek - en maakt voorstellingen, installaties of theatrale evenementen rondom een thema.
  - Je maakt een voorstelling voor het Tweetakt Festival in Utrecht;
  - Je loopt stage bij een gezelschap, aan het einde van het derde en begin van het vierde jaar. Je gaat mee op tournee.

  Les van acteurs en regisseurs uit de praktijk
  Bij Acting werk je samen met acteurs, regisseurs en gezelschappen uit de praktijk. Zij helpen je verder met hun kennis van theater en jarenlange ervaring.

  Afstuderen
  Je studeert af met een solovoorstelling en twee eindexamenproducties. Daarnaast presenteer je met je portfolio wat je hebt gedaan en wie je bent als acteur.
 • In de studierichting acteur-theatermaker leer je om zelf voorstellingen te maken. Je leert hoe je materiaal dat jou fascineert gebruikt voor theater. Je monteert je eigen teksten en beelden en leert hoe je acteurs regisseert. Vaak speel je zelf mee in je eigen voorstellingen. Via individuele opdrachten ontdek je welk soort theater bij jou past en waar je je in wilt specialiseren.

  Afstuderen
  Je studeert af met een onderzoeksproject, een portfolio en een theatervoorstelling. De eindexamenvoorstelling laat zien wat jij onder theater maken verstaat.
ActingWat maak je
Acting

Wat maak je bij ons

Tijdens de opleiding Acting maak je natuurlijk veel theater. Je werkt aan korte of langere projecten. Alleen, of samen met je medestudenten van Acting of andere studies.

Voorstelling Herfst (compilatie)
Voorstelling La Derniere (compilatie)

Aan het werk!

Afgestudeerden spelen bij grote en kleine theatergezelschappen zoals het Nationale Toneel, Toneelgroep Maastricht en De Warme Winkel. Ook maken ze hun eigen voorstellingen, onder hun eigen naam of voor bekende theaterfestivals zoals Oerol en Festival Tweetakt. Ze spelen in films of op televisie of treden op als cabaretier. Ook geven ze les aan jonge talenten.
ActingAanmelden en toelating
Acting

Aanmelden en toelating

In vier rondes beoordelen we of jij een goede match bent met de studie Acting. Tegelijkertijd ontdek jij of de studie bij je past. Je krijgt ook een paar thuiswerkopdrachten. Na elke ronde hoor je of je door mag naar de volgende ronde.

Hoe de selectie precies zal worden vormgegeven, hangt af van de dan geldende coronamaatregelen. We gaan er op dit moment vanuit dat de selecties live op onze locatie zullen plaatsvinden, bijvoorbeeld in kleine groepen.

Toelatingsdata 2021

Eerste ronde: 23 en 30 januari, 6 en 13 februari
Tweede ronde: in de periode 1 t/m 4 maart
Derde en vierde ronde: in de periode 11 t/m 13 en 16 maart
 

Je hebt minimaal één van de volgende diploma’s:

 • havo of vwo
 • mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma

Is er nog plek?

Bekijk op de pagina Aanmelden en Toelating of je je nog kunt aanmelden.

Beoordelingscriteria

 • Passie voor theater
 • Talent voor acteren
 • Goede algemene conditie
 • Discipline
 • Doorzettingsvermogen
 • Je houdt van tekst en bewegen
 • Je houdt van voorstellingen bekijken

Studielink

Je meldt je eerst met je DigiD aan bij Studielink

Motivatiebrief

De selectie en toelating bestaat uit bestaat uit vier toelatingsrondes. Om uitgenodigd te worden voor de eerste ronde vragen wij je om een motivatiebrief en schrijfopdracht te uploaden. De uploadinstructies ontvang je na het aanmelden.

In de motivatiebrief vertel je:

 • Waarom wil je acteur worden?
 • Wat verwacht je van deze studie?
 • Wat verwacht je van de praktijk?
 • Wat is je vooropleiding?
 • Wat is je eventuele theaterervaring?
 • Welke theatervoorstellingen hebben indruk op jou gemaakt?

Schrijfopdracht

Schrijf een scène waarin je zelf graag (ooit) zou willen spelen. Er komt tekst in voor en er gebeuren dingen. De scène speelt in een bijzondere omgeving die je ook beschrijft. Het kan een decor zijn of een landschap of een projectie, wat je maar wilt. Bijelkaar is deze opdracht ongeveer 350 woorden. (Je legt niet uit waarom je de scène zo graag wilt spelen.)

Ronde 1

De eerste ronde bestaat uit een les van één dagdeel bij HKU Theater. Je krijgt bewegingslessen en gaat werken aan twee teksten: een dialoog en een zelf uitgekozen monoloog. Deze moet je allebei uit je hoofd leren voor de eerste ronde.

Ronde 2

De tweede ronde duurt anderhalf à twee dagen. Je krijgt bewegingsles en twee spellessen. Hierin onderzoeken wij je stemgebruik en wat jij fysiek en theatraal kan. Bij de tweede ronde horen ook opdrachten die je van tevoren ontvangt.

Let op: de volgende opdrachten zijn een voorbeeld en kunnen nog wijzigen:

Monoloog

Kies één monoloog uit een toneelstuk. Dit mag uit een klassiek of modern stuk zijn. Zorg ervoor dat je het hele toneelstuk hebt gelezen waar de monoloog uit komt. Lever een kopie van deze monoloog in voor de tweede ronde begint.


Dialoog

Je ontvangt een dialoog die je uit je hoofd moet leren.


Lied

Bereid een Nederlandstalig lied voor. Je moet het lied a capella zingen. We toetsen het lied pas in de derde ronde.

Ronde 3

De derde en vierde ronde duren samen twee dagen. Je krijgt weer spel- en bewegingslessen. Daarnaast toetsen we je stem: wat kan je daar allemaal mee? Je bereidt je monoloog en een Nederlandstalig lied voor. Tot slot behandelen we je motivatiebrief.
Je hoort zo snel mogelijk of je bent toegelaten. Ben je afgewezen na de derde ronde? Dan kan je hier een toelichting op krijgen tijdens een speciaal telefonisch spreekuur.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!

 • Voor het studiejaar 2020-2021 is het wettelijke collegegeld door het Ministerie van OCW vastgesteld op € 2.143. Het wettelijke tarief geldt alleen voor studenten afkomstig uit Nederland, een ander land uit de Europese Economische Ruimte (EER*), Zwitserland of Suriname en studenten die voldoen aan de nationaliteitscriteria van WSF 2000.

  (* EER-landen omvatten de Europese Unie, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein.)
 • Aan de hand van het wettelijke tarief stelt HKU het instellingscollegegeld vast. Studenten die al een opleiding in het hoger onderwijs hebben afgerond en studenten van buiten de EER betalen meestal een hoger tarief. HKU kent verschillende collegegeldtarieven. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld. Raadpleeg de collegegeldwizard om vast te stellen welk bedrag op jou van toepassing is.

  Mede als gevolg van wettelijke veranderingen zal het instellingscollegegeldtarief voor niet-EER studenten de komende jaren fors kunnen stijgen. We informeren je op deze plek wanneer er veranderingen bekend zijn.

  De in de collegegeldwizard genoemde regelingen zijn onder voorbehoud van wettelijke wijzigingen.

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact