Spatial DesignDe studie

Over de studie

Opleiding:
Bachelor of Design
Vorm:
Voltijd
School:
Design
Graad:
Bachelor of Arts
Duur:
4 jaar
ECTS:
240
Type:
Bachelor
Taal:
Nederlands
CROHO-code:
39111

Welkom bij Spatial Design!

Spatial Design gaat over het ontwerpen van ruimten. Van ingrepen in de ruimten tot het spelen met de wisselwerking tussen mens en ruimte. De 'traditionele' wereld van architectuur en ruimtelijk ontwerp verandert. Er zijn mensen nodig die unieke, verrassende visies kunnen ontwikkelen. Ruimtelijk ontwerp is sterk verbonden met wat er speelt in en om een ruimte, in de maatschappij en de wereld.

Bij Spatial Design ontwikkel je tot een onderzoekende ontwerper die wil bijdragen aan vraagstukken in ons dagelijks leven, door ingrepen in en met behulp van ruimten. Op allerlei schaalniveaus. Je leert in je werk de verbeelding te laten spreken en de verbinding te leggen tussen jouw fascinaties, wat jij denkt en voelt, en de wereld. Je leert met je werk te laten zien hoe jij tegen ontwerpen aan kijkt en wat jij onder Spatial Design verstaat.

De vierjarige voltijdstudie Spatial Design is één van de richtingen van de Bachelor Design.

Spatial Design in het kort

 • Ontwikkel jezelf tot ontwerper van morgen
 • Ontmoetingen met verschillende benaderingen van ontwerpen
 • Kennismaken met uiteenlopende technologieën, technieken, materialen en beeldende middelen
 • Experimenteren in werkplaatsen
 • Vrijheid om je eigen weg als ontwerper te vinden
 • Midden in de samenleving
 • Afwisselend individueel werken, samenwerken en werken met externen in projecten
 • Onderzoeken en maken horen bij elkaar
 • Leren van elkaar in een hechte community

Wanneer is Spatial Design echt iets voor jou?

De studie Spatial Design is zéker iets voor jou als je:
 
 • creatief bent, graag dingen maakt en iets wil verbeelden
 • durft te experimenteren
 • open staat voor onderzoek naar wat ruimtelijk ontwerpen voor jou kan zijn
 • nieuwsgierig bent naar wat er in de wereld gebeurt én wat de toekomst brengt
 • zelfstandig kunt werken en daarbij vanuit jezelf aan de slag gaat
Spatial DesignWat leer je
Spatial Design

Wat leer je bij ons

Tijdens de studie Spatial Design leer je alles over ontwerp- en maakprocessen, organiseren en samenwerken. Je leert vrij experimenteren met beeld, je ontwikkelt vaardigheden en technieken, je breidt je kennis over ruimtelijk ontwerp, architectonisch ontwerp en ontwerpen uit. Je krijgt allerlei invalshoeken aangeboden. Je verzamelt informatie om tot de nodige ontwerpuitgangspunten te komen, en tot een visie op wat je wilt bewerkstelligen met je ontwerp. Je werkt aan projecten en opdrachten onder begeleiding van docenten die het vakgebied vanuit meerdere perspectieven benaderen. Je ontwikkelt een persoonlijke manier van werken en je laat in het werk dat je maakt zien hoe je als ontwerper na je studie verder wilt.

Begeleiding en beoordeling

Er is veel begeleiding en er zijn veel tussentijdse momenten waarop je met docenten, medestudenten en soms ook met externen in gesprek gaat over je werk en je werkwijze. Je leert feedback te geven en op te halen.

In jaar 1 en jaar 2 is er na elk blok is er een afrondend ontwikkelgesprek. Dan ga je met een commissie in gesprek over je ontwikkeling als ontwerper en de samenhang van je werk. In jaar 3 en jaar 4 zijn deze afrondende gesprekken na elk semester.
 

Studieverloop

Spatial DesignWat maak je
Spatial Design

Wat maak je bij ons

Aan het werk!

Als Spatial Designer kun je werken als zelfstandig ruimtelijk ontwerper, of in een ontwerpbureau met andere ontwerpers. Ook kun je met ontwerpers en architecten werken aan opdrachten op verschillende schaalniveaus.

Als ruimtelijk ontwerper heb jij je eigen kijk op vragen over binnen-, buiten- en tussenruimtes. Zo kijk je bijvoorbeeld naar de sociale, culturele, maatschappelijke of historische achtergrond. Ook hou je altijd rekening met mensen: wat moeten of kunnen gebruikers van de ruimte ermee. Het creatieve werkveld is altijd in ontwikkeling. Er ontstaan steeds nieuwe rollen, technieken en activiteiten. Je blijft ook na je studie leergierig. Omdat je je beeldende en technische kennis en vaardigheden weet te combineren met een unieke manier om naar ruimte te kijken, ben je waardevol voor veel maatschappelijke sectoren. Daarmee kun je ook je eigen werkveld creëren.

Of toch verder studeren?

Er zijn talloze masteropleidingen die na je studie Spatial Design interessant zijn. Zo kent HKU de Master Crossover Creativity, waarin je met studenten van uiteenlopende disciplines veranderingsprocessen leert ontwerpen.

Wil je meer richting de architectuur? En de architectentitel gebruiken? Dan volg je na je bachelor een master. Dit kan aan HKU bij de Master Interior Architecture. Daarna sluit je je studie voor de architectentitel af met een beroepservaringsperiode.
Spatial DesignActueel
Spatial Design

Wat speelt er

Spatial DesignAanmelden en toelating
Spatial Design

Aanmelden en toelating

Is er nog plek?

Bekijk op de pagina Aanmelden en Toelating of je je nog kunt aanmelden.

Vooropleiding

Voor deze studie heb je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma nodig.

Selectieprocedure

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact