Audiovisual MediaDe studie

Over de studie

Opleiding:
Bachelor of Design
Vorm:
Voltijd
School:
Media
Graad:
Bachelor of Arts
Duur:
4 jaar
ECTS:
240
Type:
Bachelor
Taal:
Nederlands
CROHO-code:
39111

Audiovisual Media in het kort

 • Voltijd, vierjarige Nederlandse studie 
 • Ter voorbereiding op een toekomst als creatief filmmaker
 • Voor tv, festivals, websites en andere toepassingen

Wanneer is Audiovisual Media echt iets voor jou?

De bachelor Audiovisual Media is iets voor jou als je een passie hebt voor het maken van films, video-, televisie- en online producties.
Herken jij jezelf in de volgende omschrijving? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou.

 • Je hebt een passie voor het maakproces van film, video en televisie en zit boordevol ideeën over te verfilmen onderwerpen
 • Je hebt een brede culturele en maatschappelijke belangstelling, met een uitgesproken visie op de samenleving
 • Je bent in staat jouw ideeën pakkend te vertalen naar beeld en geluid
 • Je kunt goed in teamverband werken, bent communicatief ingesteld en weet informatie helder aan anderen over te brengen

Waarom Audiovisual Media bij HKU?

Hier kun je zelf je route bepalen. Tijdens de studie maak je kennis met de verschillende rollen binnen het filmproductieproces en krijg je de ruimte om een specialisme te kiezen. Bijvoorbeeld editing, geluid, art department, productie of regie. Liever allrounder worden? Dat kan ook. Het afstudeerwerk biedt veel variatie: van gedurfd, urgent, eigenzinnig werk tot inventief opgezette, publieksvriendelijke genrefilms en commercieel gerichte opdrachtfilms. Veel films van eindexamenstudenten en alumni kun je bekijken op nationale- en internationale festivals, winnen prijzen en zijn op televisie of online te zien. 

Enthousiast? Meld je nu aan!

Studie in Cijfers

Weten hoe de Bachelor of Design scoort in vergelijking met andere opleidingen?
Ga naar Studie in Cijfers

Audiovisual MediaWat leer je
Audiovisual Media

Wat leer je bij ons

Tijdens de studie Audiovisual Media leer je inhoudelijke en beeldende keuzes in verband te zien. Ook onderzoek je verschillende onderdelen van de filmproductie. Je ontdekt en gebruikt verschillende stijlen en vormen om beeldend te vertellen.
Of het nu gaat om een korte film, een commercial voor op tv of een bedrijfsfilm: de docenten begeleiden je vanuit hun eigen, veelzijdige kennis van het filmvak en de liefde voor film.

Oriëntatie

Je volgt de vakken filmmaken, filmvaardigheden en film- en mediatheorie. In blokken van acht weken maak je een korte productie. Ook volg je filmvaardigheidsonderdelen zoals storytelling, editing en sound.

Oriëntatie

Ook in jaar 2 volg je de vakken filmmaken, filmvaardigheden en film- en mediatheorie. En maak je in blokken van acht weken een korte productie.

Stage

Je gaat op stage of uitwisseling. Naar het buitenland mag!

Afstuderen

Je laat met jouw persoonlijke project zien wie jij bent als onderzoekende maker. In je afstudeerjaar sla je samen met klasgenoten en studiebegeleiding de brug naar jouw werkveld. 

Audiovisual MediaWat maak je
Audiovisual Media

Wat maak je bij ons

Tijdens de studie maak je korte producties. Bijvoorbeeld een documentaire, videoclip of fictiefilm. 

Aan het werk!

Na deze studie weet jij alles over het maakproces van films. Je hebt organisatorische kennis, technische en productionele kennis. Genoeg kennis en ervaring dus om aan de slag te gaan in de film-, televisie- en audiovisuele wereld en jouw creativiteit en werk aan het publiek te laten zien. Ben je een ster op het gebied van regisseren? Of sta je liever achter de camera als cameraman? Jij kiest wat je na je studie doet. Als zelfstandige of in loondienst.

Beroepen

Met de studie Audiovisual Media heb je in het werkveld veel mogelijkheden. Denk aan de volgende beroepen:

 • Audiovisueel programmamaker
 • Regisseur
 • Creatief producent
 • Productieleider
 • Redacteur / researcher
 • Scenarist (scenarioschrijver)
 • Cameraman/-vrouw
 • Editor
Audiovisual MediaActueel
Audiovisual Media

Wat speelt er

Audiovisual MediaAanmelden en toelating
Audiovisual Media

Aanmelden en toelating

Toelatingsdata 2022

Nog bekend te maken.

Is er nog plek?

Bekijk op de pagina Aanmelden en Toelating of je je nog kunt aanmelden.

Vooropleiding

Je kunt de studie Audiovisual Media volgen als je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebt.

Beoordelingscriteria

 • Conceptueel vermogen 
 • Eigenheid en diversiteit
 • Algemeen beeldend vermogen
 • Passende vaardigheden en technisch vermogen
 • Communicatieve en reflectieve vermogens
 • Affiniteit met het vakgebied
 • Culturele en maatschappelijke belangstelling

Selectieprocedure

Studielink

Meld je aan met je digiD via studielink.

Toelatingsopdrachten

Je krijgt van de studie thuisopdrachten. Je maakt een digitaal portfolio van je werk. Bijvoorbeeld zelfgemaakte films, fotografie, eigen geschreven scenario’s en tekeningen.

Portfolio uploaden

Je uploadt de thuisopdrachten en je portfolio. De toelatingscommissie beoordeelt of je naar de toelatingsdag mag komen.

Gesprek

Tijdens de toelatingsdag heb je een gesprek. Je krijgt vragen over je werk, de thuisopdrachten, je motivatie, achtergrond en verwachtingen.

E-mail

Binnen 10 werkdagen na de toelatingsdag hoor je per e-mail of je bent toegelaten. Het is mogelijk dat de toelatingscommissie jouw talenten ziet, maar (nog) niet voor de bacheloropleiding Audiovisual Media. Ze kunnen je dan toelaten tot de Basisopleiding Media.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
 • De studiekosten zijn relatief beperkt. De hoogte ervan is deels afhankelijk van de apparatuur die je aanschaft (dat is een eenmalige investering). Verder wordt van je verwacht dat je de producties, die je gedurende je studie maakt, zelf financiert.

  De computer speelt een belangrijke rol bij je studie. Vanwege de inrichting van het onderwijs raden we je aan om voor je studie te beschikken over een laptop. De kosten van een laptop bedragen, afhankelijk van het type, tussen de €1000 en €2000. Aan het begin van het studiejaar krijg je advies over het type laptop dat je het beste kunt aanschaffen. Tevens informeren we je dan over de voorgeschreven software en de mogelijkheid om die met korting aan te schaffen.

  Bij HKU maken we gebruik van Adobe Premiere. Als HKU-student kun je met korting gebruik maken van dit Adobe pakket. Er staan heel veel tutorials op Youtube. Andere prima bruikbare pakketen zijn: FCP X en AVid Express.
   

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact