Master of Education in Arts (deeltijd)De studie
Studie
Master of Education in Arts
Vorm
Deeltijd
School
Creative Transformation
Graad
Master of Education in Arts
Duur
2 jaar
ECTS
60
Type
Master
Taal
Nederlands
CROHO-code
49117
E-mail
sz@hku.nl

Welkom bij Master of Education in Arts

Learning & Development kan anders. Bijvoorbeeld flexibeler, speelser of interactiever. Bij de Master of Education in Arts zet je je creativiteit in om inspirerende en innovatieve didactische concepten te ontwikkelen. Concepten die passen bij je stakeholders, het doel en bij jou als professional. En die je direct kunt toepassen in je eigen professionele context. Denk aan een spel, tool of leerlijn. Om zover te komen denk je verder dan je eigen vakgebied of de traditionele onderwijs- en leervormen. Kies jouw eigen leerroute en ga in gesprek met professionals in andere werkgebieden. Zo vergroot je jouw netwerk én ben jij pionier op het gebied van educatieve vernieuwingen in en buiten het (kunst)onderwijs.

Master of Education in Arts in het kort

 • Een lerend netwerk voor onder andere ondernemers, managers, trainers, onderwijskundigen en docenten
 • Je gaat aan de slag met jouw eigen professionele ambitie en leervragen
 • Je leert vragen uit je eigen beroepspraktijk te onderzoeken en te vertalen naar nieuwe concepten
 • Je ontwikkelt je skills op het gebied van creatief ondernemerschap, onderwijs ontwerp en onderzoek
 • Wordt aangeboden als deeltijdmaster

Wanneer is Master of Education in Arts echt iets voor jou?

Je hebt een open mind-set en een helder doel voor ogen. Je weet dat learning & development, kennisoverdracht en coachen anders kan en moet, maar je weet alleen nog niet hoe. Daar wil je achter komen met theorie, onderzoek en praktijk. Alleen en samen met anderen. Is dit voor jou herkenbaar? Lees dan verder.

 • Je hebt minstens drie jaar werkervaring in het kunst, cultuur en/of educatie
 • Je hebt minimaal een hbo-opleiding in bijvoorbeeld psychologie, kunst en economie, een kunstvak, geschiedenis of een pabo-diploma.
 • Je wilt jezelf graag verder ontwikkelen en je kennis direct kunnen toepassen in de praktijk
 • Je hebt een duidelijke professionele ambitie met concrete leervragen waarmee je aan de slag wilt
 • Je zet creativiteit graag in om te innoveren en pionieren

Waarom Master of Education of Arts bij HKU?

Alleen bij HKU staan creativiteit en learning & development, en vrije inrichting van de leerroute centraal in de Master of Education in Arts. Je vrijheid komt tot uiting in de inrichting van het studieprogramma. Je eigen ambities en leervragen op het gebied van learning en development zijn het uitgangspunt waarmee je aan de slag gaat om op het niveau van de mastergraad te komen. Dat niveau en de leeruitkomsten staan vast. De route ernaartoe bepaal je grotendeels zelf door de keuze van je modules. Door de combinatie van creativiteit, spel, onderzoek en ondernemerschap in interactie met anderen, bouw je zowel aan je eigen ontwikkeling, als aan die van de ander.

Studie in Cijfers

Weten hoe de Bachelor of Education in Arts scoort in vergelijking met andere opleidingen?

Ga naar Studie in Cijfers

Master of Education in Arts (deeltijd)Wat leer je
Master of Education in Arts (deeltijd)

Wat leer je bij ons?

Je ontwikkelt competenties in educatief ontwerpen, ontwerpend onderzoeken en creatief ondernemen. Daarnaast ontwikkel jij je persoonlijk omdat je zelf regie hebt en intensief reflecteert op de invulling van je studie.

Ontwerpend onderzoeken is een methode om complexe vraagstukken te kunnen onderzoeken en op te lossen. Denk aan vragen van overheidsinstellingen, onderwijsinstellingen of centra voor de kunsten en kunstorganisaties. Samen met betrokken stakeholders definieer je de opgave. Daarna breng je de belanghebbenden met elkaar in contact en verken je meerdere mogelijke oplossingen met elkaar. Uiteindelijk maak je een oplossing concreet. Zo kom je tot een aanpak met oplossing die het beste werkt voor jouw opgave. Een oplossing waarin innovatie, learning & development en creativiteit samenkomen.
Het studiejaar start met een fulltime kick-off-week. Tijdens deze week leer je je medestudenten, docenten en locaties kennen. In september werk je je studieplan uit en krijgt hier coaching op. Je studieplan bevat een planning die aangeeft door middel van welke ondersteunende vakken en andere activiteiten jij gaat werken aan het behalen van de leerresultaten.
Ook wordt er in september een basis gelegd voor je onderzoeksvaardigheden en verken je je eigen makerschap. Vanaf oktober werk je aan de uitvoering van je studieplan.

Tijdens de gehele studie heb je regelmatig coachingsgesprekken. Elk semester ronden we af met een integrale toets waarin je door middel van een portfolio je voortgang ten opzichte van de leeruitkomsten presenteert.
In het tweede jaar werk je verder aan de door jou ingezette koers. Ook doe je een ontwerponderzoek waarbij een uitdaging uit de werkcontext het vertrekpunt is en waar jij een oplossing of advies voor ontwerpt. Je bevindingen en ontwerp presenteer je aan het werkveld.

Studielast

 • Deze tweejarige deeltijdopleiding is opgebouwd uit vier semesters. De studiebelasting is ongeveer 20 uur per week. Je hebt twee keer per week onderwijs. Op maandag tussen 15.50 en 22.00 uur en op vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur. Onderwijs wordt aangeboden in de vorm van blended learning. Afhankelijk van de actuele ontwikkelingen passen we de verhouding tussen digitale en fysieke contacturen aan.
  • Creatief Ondernemerschap
  • Ludodidactiek
  • Maakprocessen
  • Ontwerponderzoek
  • Muzische Professionalisering
  • Explore (studiereis)
  • Annemarie Geerling: docent Maakprocessen, Ontwerponderzoek, coach
  • Evert Hoogendoorn: docent en programmaleider Ludodidactiek
  • Guus Koemans: docent Management en Ondernemerschap, coach
  • Arja Veerman: onderzoeker, onderwijskundige en docent ontwerponderzoek
  • Juliette Bogers: docent Maakprocessen, Explore, coach
Master of Education in Arts (deeltijd)Wat maak je
Master of Education in Arts (deeltijd)

Wat maak je bij ons?

Tijdens de studie ga je educatief ontwerpen. Je ontwikkelt en test nieuwe oplossingen en toepassingen, die voortkomen uit vragen uit je eigen beroepspraktijk. Via ontwerponderzoek en projecten houd je je bezig met actuele thema’s zoals Ludodidactiek. Zo lever je een bijdrage aan educatieve vernieuwingen in en buiten het (kunst)onderwijs.

Aan het werk!

Je zet je vervolgstap in je carrière, op basis van de ambities of leervragen die je voor jezelf aan het begin van de studie formuleerde. Een vervolgstap in de breedte of juist de diepte in. Bij je huidige of een nieuwe werkgever. Ook kun je voor jezelf beginnen. Na afronding van de master heb je een internationaal erkende mastertitel Master of Education in Arts op zak. Je bent in staat om een vernieuwende educatieve bijdrage te leveren aan het onderwijs, de kunst- en cultuursector of andere domeinen.

Master of Education in Arts (deeltijd)Actueel
Master of Education in Arts (deeltijd)

Wat speelt er

Master of Education in Arts (deeltijd)Aanmelden en toelating
Master of Education in Arts (deeltijd)

Aanmelden en toelating

Is dit iets voor jou?

Meld je direct aan voor een van onze open dagen. Bovendien zijn er ook online informatiesessies waarin je meer over de master te weten kunt komen.

 • Vrijdag 17 december 2021: 16.00 - 17.30 uur
 • Vrijdag 25 februari 2022: 16.00 - 17.30 uur
 • Vrijdag 22 april 2022: 16.00 - 17.30 uur
Stuur een mail naar Suzan Lutke, studieleider van de Master, om je aan te melden voor één van de drie informatiedagen. Zij te is bereiken via suzan.lutke@hku.nl. Wil je en petit comité op een ander moment kennismaken? Stuur in dat geval ook een mail naar Suzan Lutke. Ze zal vervolgens contact met je opnemen om een afspraak te maken en ze kan je naar wens in contact brengen met huidige studenten.

Aanmelddeadline

Aanmelden kan vanaf 1 oktober. Om verzekerd te zijn van een plek bij de toelating raden we je aan om je voor 15 januari aan te melden.

Toelatingsdata

Er worden verschillende toelatingsdata gepland. Meld je je aan voor de studie? Dan word je ingedeeld op de eerstvolgende toelatingsdag. Je ontvangt de datum na aanmelding, samen met de deadline voor het aanleveren van je cv, digitaal portfolio en motivatie.

Is er nog plek?

Je kunt je nog aanmelden voor de opleiding Master of Education in Arts (deeltijd) voor het studiejaar 2022-2023. Houd er rekening mee dat aanmeldingen die na 15 januari binnenkomen alleen een plek kunnen krijgen op basis van beschikbaarheid. Het kan dus gebeuren dat de opleiding toch opeens vol zit.

Beoordelingscriteria

Toelaatbaar tot de opleiding is degene die aantoont te beschikken over de volgende kennis, inzicht en vaardigheden:

 • kennis, inzicht en vaardigheden op het niveau van een relevant Nederlands of buitenlands Bachelor-diploma (kunstvakopleiding, kunstvakdocentenopleiding, CMV, museologie, kunst en economie, kunst en technologie, universitaire Bachelors zoals theaterwetenschappen, muziekwetenschappen, onderwijskunde, cultuurwetenschappen, cultuurbeleid, moderne taal etc.);
 • kennis, inzicht en vaardigheden op het gebied van kunsteducatie;
 • circa 3 jaar relevante werkzaamheden in het kunst-educatieve veld met een minimale omvang van 8 uur per week.

Je meldt je eerst met je DigiD aan voor de master Education of Arts via Studielink.

Je ontvangt een toelatingsopdracht die bestaat uit het schrijven van een betoog en het maken van een digitaal portfolio. Een betoog over de synergie tussen de opleiding, jou en het werkveld. Verder willen we weten waar je hebt gewerkt, waarvoor je verantwoordelijk bent geweest, welke mooie projecten je hebt gedaan en wat daarvan de uitkomsten waren.

Deze opdrachten maak je thuis en stuur je samen met je cv naar ons op. Hierna hoor je of je wordt uitgenodigd voor een toelatingsgesprek.
In het toelatingsgesprek bespreken we je ambities en portfolio. En onderzoeken we onze match.
Je ontvangt per e-mail bericht of je bent toegelaten. Na toelating kun je je definitief inschrijven via Studielink.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
 • Een laptop of computer is essentieel.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact