IllustrationDe studie

Illustration

Over de studie

Opleiding
Bachelor of Design
Vorm
Voltijd
School
Media
Graad
Bachelor of Arts
Duur
4 jaar
ECTS
240
Type
Bachelor
Taal
Nederlands
CROHO-code
39111
Locatie(s)
Oudenoord
E-mail
sz@hku.nl

Illustration in het kort

 • Vierjarige studie tot professioneel illustrator
 • Je ontwikkelt een eigen handschrift en beeldtaal
 • Docenten begeleiden je met ieder een eigen specialisme
 • Resultaat: je bent een illustrator die écht iets te vertellen heeft

Wanneer is Illustration echt iets voor jou?

De bachelor Illustration is iets voor jou als je altijd boordevol creatieve ideeën zit. Ideeën die je ook graag wilt visualiseren. Herken jij jezelf in het volgende profiel? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou.

 • Je denkt visueel (in beelden)
 • Je hebt doorzettingsvermogen
 • Je bezit goede verbale eigenschappen
 • Je kunt goed verbanden leggen
 • Je zit vol nieuwsgierigheid
 • Je bent kritisch: op je eigen werk en werkproces
 • Je hebt een brede culturele en maatschappelijke interesse

Waarom Illustration bij HKU?

Bij HKU leer je in vier jaar illustreren. Wij zijn een van de weinige zelfstandige afdelingen in Nederland waar dat kan. Tijdens de studie krijg je de begeleiding die jij nodig hebt. Een team docenten met elk hun eigen specialisme staat voor je klaar. Van illustratie tot animatie en nieuwe technieken zoals virtual of augmented reality. De beste illustrator worden die je maar kunt zijn: dat is onze missie. Daarom kies je vanaf het derde jaar voor vakken die bij jou passen. Ook werk je regelmatig samen met opdrachtgevers om je voor te bereiden op de praktijk.

Enthousiast? Meld je nu aan!

Studie in Cijfers

Weten hoe de Bachelor of Design scoort in vergelijking met andere opleidingen?

Ga naar Studie in Cijfers

IllustrationWat leer je
Illustration

Wat leer je bij ons

Tijdens de studie leer je met beelden aandacht te krijgen en vast te houden. Je ontwikkelt beeldende vaardigheden en ontwerpt prikkelende, scherpe en soms ontroerende illustraties. Met de hand en digitaal. Een ander belangrijk onderdeel van je studie is onderzoek naar technieken, media, feiten en verklaringen. Met jouw werk bevraag je en reageer je op de wereld om je heen. Je ontwikkelt een eigen handschrift en beeldtaal. Na deze studie ben je een illustrator die iets te vertellen heeft, een publiek aan zich weet te binden en ontmoetingen met de buitenwereld zelf organiseert. Met jouw ‘eigen blik’ ben je klaar om aan de slag te gaan in het werkveld.

Verkennen

In jaar 1 leer je kijken naar feiten en fictie in de wereld om je heen.
Je maakt kennis met illustreren naar waarneming én vanuit de verbeelding.
Je experimenteert met nieuwe technieken, verkent de werkplaatsen en leert door ontwerpend onderzoek beelden te begrijpen en maken.

Verdiepen

In jaar 2 ga je, in beelden, vertellen óver- en áán de wereld om je heen.
Je ontwikkelt een eigen beeldtaal en visie op gekozen- en gegeven onderwerpen, die je gaat delen met een publiek.
Je onderzoekt hoe je met verschillende technieken, media en vormen van visueel vertellen, de ander anders laat kijken en denken.

Ontmoet het werkveld

In jaar 3 ga je op expeditie in het werkveld en ontmoet je toekomstige collega’s en publiek.
Je krijgt de mogelijkheid om kennis te maken met andere disciplines en daarmee uit te wisselen en samen te werken.

Positioneren

In jaar 4 studeer je af met een individueel project.
Hierbij ligt de focus op jouw verhaal, jouw beeldtaal, en jouw visie waarmee je jouw plek in het werkveld gaat veroveren.

IllustrationWat maak je
Illustration

Wat maak je bij ons

Van beelden voor tijdschriften tot kinderboeken, websites en reclamecampagnes. Jouw beelden vertellen een eigen verhaal en zijn meer dan mooie plaatjes. Tijdens deze studie kun jij je creatieve brein goed gebruiken.

Aan het werk!

Na deze studie kun jij aan de slag als illustrator. Veel afgestudeerden worden freelance illustrator. Zij werken aan eigen projecten en publiceren in bijvoorbeeld magazines, kranten en boeken. Sommige afgestudeerden starten een bureau, samen met andere ontwerpers. Of vinden een baan als ontwerper, art director of visual consultant bij een reclamebureau of ontwerpstudio. Ook kun je als zelfstandig kunstenaar aan de slag. Er is veel mogelijk met de studie. De keuze is aan jou.

IllustrationActueel
Illustration

Wat speelt er

IllustrationAanmelden en toelating
Illustration

Aanmelden en toelating

Toelatingsdata 2023

Er zijn verschillende toelatingsdata gepland. Na je aanmelding ontvang je de toelatingsopdrachten. De toelatingsopdrachten moet je binnen 4 weken aanleveren. Nadat je de toelatingsopdrachten hebt ingeleverd, word je ingedeeld op de eerstvolgende beschikbare toelatingsdatum.

Is er nog plek?

Je kunt je vanaf 1 oktober aanmelden voor de opleiding Illustration voor het studiejaar 2023-2024. Houd er rekening mee dat aanmeldingen die na 15 januari binnenkomen alleen een plek kunnen krijgen op basis van beschikbaarheid. Het kan dus gebeuren dat de opleiding toch opeens vol zit.

Vooropleiding

Je kunt de studie Illustration volgen als je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebt.

Beoordelingscriteria

 • Conceptueel vermogen
 • Eigenheid en diversiteit
 • Algemeen beeldend vermogen
 • Passende vaardigheden en technisch vermogen
 • Communicatieve en reflectieve vermogens
 • Affiniteit met het vakgebied
 • Culturele en maatschappelijke belangstelling

Selectieprocedure

Studielink

Meld je met je DigiD aan via Studielink.
Je ontvangt van ons informatie over de toelatingsselectie en de thuisopdrachten.

Toelatingsopdrachten

Je maakt thuisopdrachten en een portfolio. In je portfolio zit recent werk. Bijvoorbeeld tekeningen, schilderijen, collages, foto’s en digitaal werk. Laat aan de hand van schetsen ook je werkproces zien.
Tijdens de toelatingsdag heb je een gesprek. Je krijgt vragen over je werk, thuisopdrachten, je motivatie, achtergrond en verwachtingen.

De uitslag wordt binnen 2 weken na de toelatingsdag per mail bekend gemaakt. Je kunt worden toegelaten of afgewezen, of we adviseren je om de Brede Basisopleiding of Basisopleiding Media te volgen.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
 • Bij Illustration kun je rekenen op kosten van ongeveer € 1.400,- per jaar naast je collegegeld. Dit bepaal je voor een deel ook zelf. Kies je voor buitenlandse excursies en duurdere materialen, dan werkt dat uiteraard verhogend.

 • Elke computer waarop je Adobe programma’s kunt draaien is geschikt voor een illustrator. Je kunt als student gebruik maken van studentenlicenties die zowel voor Apple als Windows computers geschikt zijn.

  In de praktijk geven de meeste ontwerpers de voorkeur geven aan Apple. Tenzij je van programmeren houdt raden we aan een (refurbished) Apple aan te schaffen.

  Software kun je als student met korting aanschaffen via surfspot.nl.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact