IllustrationDe studie

Illustration

Over de studie

Opleiding
Bachelor Design
Vorm
Voltijd
School
Media
Graad
Bachelor of Arts
Duur
4 jaar
ECTS
240
Type
Bachelor
Taal
Nederlands
CROHO-code
39111
Locatie(s)
Oudenoord
E-mail
sz@hku.nl

Illustration in het kort

 • Vierjarige studie tot professioneel illustrator
 • Je ontwikkelt een eigen handschrift en beeldtaal
 • Docenten begeleiden je vanuit hun specialisme
 • Resultaat: je bent een illustrator die écht iets te vertellen heeft

Wanneer is Illustration echt iets voor jou?

De bachelor Illustration is iets voor jou als je altijd boordevol creatieve ideeën zit. Ideeën die je ook graag wilt visualiseren. Herken jij jezelf in het volgende profiel? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou.

 • Je denkt visueel (in beelden)
 • Je hebt doorzettingsvermogen
 • Je bezit goede verbale eigenschappen
 • Je kunt goed verbanden leggen
 • Je bent nieuwsgierig en wilt dingen uitzoeken
 • Je bent kritisch: op je eigen werk en werkproces
 • Je hebt een brede culturele en maatschappelijke interesse

Waarom Illustration bij HKU?

Bij HKU leer je in vier jaar illustreren. Wij zijn een van de weinige zelfstandige afdelingen in Nederland waar dat kan. Tijdens de studie krijg je de begeleiding die je nodig hebt. Een team docenten met elk hun eigen specialisme staat voor je klaar.
Tijdens je studie kom je regelmatig in aanraking met de praktijk. Vanaf het derde jaar verbreed je je vaardigheden als illustrator en kies je zelf een minor en stage. Al doende ontwikkel je dus je eigen werkpraktijk.

Seminars en Medialabs

We vinden het belangrijk dat je een brede blik op je vakgebied ontwikkelt. Daarom bieden we de eerste twee jaar van je studie seminars en Medialabs aan. Seminars zijn workshops van twee weken. In deze periode werk je samen met studenten van andere opleidingen binnen HKU. Er is veel keus. Binnen de opleiding Illustration was het seminar over murals bijvoorbeeld erg populair.
Medialabs zijn lesuren waarin je extra vaardigheden kunt leren. Je maakt kennis met nieuwe disciplines en wordt uitgedaagd te experimenteren. Je kunt er ook voor kiezen om een eigen project te doen. Met de seminars en Medialabs ontwikkel je in jaar 1 en 2 al een eigen profiel als illustrator.

Enthousiast? Meld je nu aan!

Studie in Cijfers

Weten hoe de Bachelor of Design scoort in vergelijking met andere opleidingen?

Ga naar Studie in Cijfers

IllustrationWat leer je
Illustration

Wat leer je bij ons

Tijdens de studie leer je met je werk aandacht te pakken en vast te houden. Je ontwikkelt beeldende vaardigheden en ontwerpt prikkelende, scherpe en soms ontroerende illustraties. Met de hand en digitaal. Een ander belangrijk onderdeel van je studie is onderzoek naar technieken, media, feiten en verklaringen. Met jouw werk bevraag je en reageer je op de wereld om je heen. Je ontwikkelt een eigen handschrift en beeldtaal. Na deze studie ben je een illustrator die iets te vertellen heeft, een publiek aan zich weet te binden en ontmoetingen met de buitenwereld zelf kan organiseren. Met jouw ‘eigen blik’ ben je klaar om aan de slag te gaan in het werkveld.

Verkennen

In jaar 1 leer je kijken naar feiten en fictie in de wereld om je heen.
Je maakt kennis met illustreren naar waarneming én vanuit de verbeelding.
Je experimenteert met nieuwe technieken, verkent de werkplaatsen en leert door ontwerpend onderzoek beelden te begrijpen en maken.

Verdiepen

In jaar 2 ga je, in beelden, vertellen óver- en áán de wereld om je heen.
Je ontwikkelt een eigen beeldtaal en visie op gekozen- en gegeven onderwerpen, die je gaat delen met een publiek.
Je onderzoekt hoe je met verschillende technieken, media en vormen van visueel vertellen, de ander anders laat kijken en denken.

Ontmoet het werkveld

In jaar 3 ga je op expeditie in het werkveld en ontmoet je toekomstige collega’s en publiek.
Je krijgt de mogelijkheid om kennis te maken met andere disciplines en daarmee uit te wisselen en samen te werken.

Positioneren

In jaar 4 studeer je af met een individueel project.
Hierbij ligt de focus op jouw verhaal, jouw beeldtaal, en jouw visie waarmee je jouw plek in het werkveld gaat veroveren.

IllustrationWat maak je
Illustration

Wat maak je bij ons

Je maakt beelden en publicaties om te prikkelen en te informeren. Je ontwerpt voor kranten, tijdschriften, zines, stop-motion animaties en maakt je eigen graphic novel. Je beelden kunnen ook terugkomen in bijvoorbeeld kinderboeken en op websites. Jouw beelden vertellen een eigen verhaal en zijn meer dan mooie plaatjes. Tijdens deze studie kun jij je creatieve brein goed gebruiken.

Daarnaast leer je in onze werkplaatsen technieken die je ondersteunen bij het beeldmaken, zoals fotografie, zeefdrukken en risoprinten. Ook leer je alles over kleur en papiersoorten.

Aan het werk!

Na deze studie kun jij aan de slag als illustrator. De meeste afgestudeerden worden freelance illustrator. Zij werken aan eigen projecten en maken opdrachten voor magazines, kranten en bedrijven. Sommige afgestudeerden starten een bureau, samen met andere ontwerpers. Als illustrator kun je ook kiezen voor een baan als ontwerper, beeldredacteur, art director of visual consultant. Ook kun je als zelfstandig kunstenaar aan de slag, of docent worden. Er is veel mogelijk met de studie. De keuze is aan jou.

Onze alumni zijn bijvoorbeeld werkzaam als:

 • Tekenaar bij Buro BRAND
 • Lead Product Designer bij Whoppah
 • Decoratie schilder bij Planemos
 • Freelance illustrator voor Volkskrant (Magazine), NRC, de Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, Trouw, Het Parool
IllustrationActueel
Illustration

Wat speelt er

IllustrationAanmelden en toelating
Illustration

Aanmelden en toelating

Toelatingsdata 2024

Er zijn verschillende toelatingsdata gepland. Na je aanmelding ontvang je de toelatingsopdrachten. De toelatingsopdrachten moet je binnen 4 weken na aanmelden (of korter als het de laatste toelatingsronde is) aanleveren. Nadat je de toelatingsopdrachten hebt ingeleverd, word je ingedeeld op de eerstvolgende beschikbare toelatingsdatum.

Is er nog plek?

Je kunt je voor het studiejaar 2024-2025 niet meer aanmelden voor de opleiding Illustration. Vanaf 1 oktober kun je je aanmelden voor studiejaar 2025-2026.

Vooropleiding

Je kunt de studie Illustration volgen als je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebt.

Beoordelingscriteria

 • Conceptueel vermogen
 • Eigenheid en diversiteit
 • Algemeen beeldend vermogen
 • Passende vaardigheden en technisch vermogen
 • Communicatieve en reflectieve vermogens
 • Affiniteit met het vakgebied
 • Culturele en maatschappelijke belangstelling

Selectieprocedure

Studielink

Meld je met je DigiD aan via Studielink.

Je ontvangt van ons informatie over de toelatingsselectie en de thuisopdrachten.

Toelatingsopdrachten

Je maakt thuisopdrachten en een portfolio. In je portfolio zit recent werk. Bijvoorbeeld tekeningen, schilderijen, collages, foto’s en digitaal werk. Laat aan de hand van schetsen ook je werkproces zien.

Portfolio uploaden

Je uploadt de thuisopdrachten en je portfolio. (als .pdf)
De toelatingscommissie beoordeelt of je naar de toelatingsdag mag komen.
Tijdens de toelatingsdag heb je een gesprek. Je krijgt vragen over je werk, thuisopdrachten, je motivatie, achtergrond en verwachtingen.

De uitslag wordt binnen 2 weken na de toelatingsdag per mail bekend gemaakt. Je wordt toegelaten tot de opleiding, of we zien geen match tussen de inhoud van de opleiding en wat je ons hebt laten zien. In dat geval ben je niet toegelaten. Het kan ook zijn dat we je adviseren om de Brede Basisopleiding of Basisopleiding Media te volgen.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
 • Bij Illustration kun je rekenen op kosten van ongeveer € 1.400,- per jaar naast je collegegeld. Dit bepaal je voor een deel ook zelf. Kies je voor buitenlandse excursies en duurdere materialen, dan werkt dat uiteraard verhogend.

 • Elke computer waarop je Adobe programma’s kunt draaien is geschikt voor een illustrator. Je kunt als student gebruik maken van studentenlicenties die zowel voor Apple als Windows computers geschikt zijn.

  In de praktijk geven de meeste ontwerpers de voorkeur geven aan Apple. Tenzij je van programmeren houdt raden we aan een (refurbished) Apple aan te schaffen.

  Software kun je als student met korting aanschaffen via surfspot.nl.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact