Game DevelopmentDe studie

Game Development

Over de studie

Opleiding
Bachelor Creative Media and Game Technologies
Vorm
Voltijd
School
Games
Graad
Bachelor of Science
Duur
4 jaar
ECTS
240
Type
Bachelor
Taal
Nederlands
CROHO-code
30036
Locatie(s)
IBB-laan
E-mail
sz@hku.nl

In het kort

  • Maak de games van de toekomst
  • Uniek in Europa: creativiteit en techniek in één studie
  • Veel praktijkopdrachten: leer door te doen
  • Richting van de Bachelor Creative Media and Game Technologies, uitgeroepen tot topopleiding in de Keuzegids hbo 2023 en 2024

Wanneer is Game Development echt iets voor jou?

Knalt je hoofd bijna uit elkaar van de ideeën? En experimenteer je graag met techniek om daar games van te maken? Dan is deze studie echt iets voor jou. Als game developer gebruik je techniek op slimme manieren om creatieve ideeën werkend te krijgen. Zo bouw je mee aan vernieuwende games voor de gamers van de toekomst.

Waarom Game Development bij HKU?

Game development aan HKU is de eerste studie in Europa die zich helemaal richt op games en de creatieve aspecten van game-ontwikkeling. We leiden je op tot een creatieve en vernieuwende developer. Je wordt dus echt een gamemaker en niet alleen een uitvoerder. Je werkt met professionele game engines en de nieuwste ontwikkelsoftware. Je docenten werken zelf ook in de game-industrie en weten precies wat er speelt in het vakgebied. Zo blijf jij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en rol je na je studie zo de gamewereld in.

Enthousiast? Meld je nu aan!

Studie in cijfers

Weten hoe deze Bachelor scoort in vergelijking met andere opleidingen?

Ga naar Studie in Cijfers

 

Game DevelopmentWat leer je
Game Development

Wat leer je bij ons

Je leert tijdens de studie games of installaties maken. Je krijgt inzicht in het productieproces van games en je leert playtesten. Zo werk je bijvoorbeeld aan concrete console- en pc-games, webgames, apps, alternate reality games, speelse installaties of interactieve bordspellen. Met je creativiteit bedenk en bouw je prototypes. Deels leer je ook zelf modelen en ontwerpen. Zo worden al jouw ideeën over games werkelijkheid.

In het kort leer je het volgende:
  • Je leert werken met professionele game engines en ontwikkelsoftware
  • Je doet werkervaring op met game development en leert programmeren
  • Je verdiept je in console/pc games, iPhone games, Android games, webgames en (zelfgebouwde) installaties
  • Je leert snel prototypes bouwen om games te testen op speelbaarheid, fun of educatieve waarde
  • Je krijgt kennis en inzicht in het ontwerpproces: game design, vormgeving, modelen, texturing, animatie en productie
  • Je leert samenwerken in een multidisciplinair team en leert hoe je anderen kunt aansturen
  • Je leert kritisch nadenken en je ontwikkelt een eigen visie over game development

Studieverloop

Jaar 1 en 2

Je verbreedt je kennis en kunde over game development. Je volgt vakken als action design principles, interactive development en playability. Daarnaast ga je ieder halfjaar aan de slag met het maken van een werkende game of installatie. Dit doe je samen met studiegenoten in een projectteam. Jullie werken dan als een echte gamestudio en leveren uiteindelijk een product op. Zo leer je het vak en ontdek je wat jouw specifieke talenten zijn.

Tijdens de eerste jaren volg je hoorcolleges en werkcolleges. Thuis en op school werk je aan lesopdrachten en projecten. Ook voer je regelmatig begeleidingsgesprekken met docenten en je tutor.

Jaar 3 en 4

In de laatste twee jaar loop je stage bij een Nederlandse of buitenlandse gamestudio. Ook werk je aan verschillende groepsopdrachten voor opdrachtgevers van buiten de school of aan een eigen project. Je maakt bijvoorbeeld een level voor een nieuwe game van een groot Nederlands gamebedrijf. Of je ontwikkelt (web)games voor musea, scholen en de overheid. Leuk om te weten: veel gamebedrijven in Nederland zijn ontstaan uit projectgroepen op HKU. Denk aan de succesvolle gamebedrijven Ronimo en Vlambeer.
Je doet in deze laatste jaren ook steeds meer onderzoek (design research). Zo kun je de keuzes voor jouw game goed onderbouwen. We stellen je regelmatig vragen over waarom je kiest voor een bepaalde programmeertaal, engine, techniek, platform of testmethode. De docenten van HKU helpen je om goede antwoorden te formuleren.

Vakken

Je volgt vakken als
  • Empowering Creative Thinking through Programming
  • Collaborative Design
  • Building Playful Worlds

Game Design in het buitenland

De game-industrie is veelzijdig en internationaal. Daarom moedigen we je aan om voor je studie of stage naar het buitenland te gaan. Je bouwt zo een internationaal netwerk op. We organiseren intensieve workshops samen met opleidingen en studenten in het buitenland. Hierdoor hebben een groot netwerk in onder andere de Verenigde Staten, Engeland, Scandinavië, Canada, China, Zuid-Korea en Japan.
Game DevelopmentWat maak je
Game Development

Wat maak je bij ons?

Jij bedenkt nieuwe games en maakt vernieuwende ervaringen voor de spelers van de toekomst.

Aan het werk!

Als game developer ben je populair bij de grote game-bedrijven. Maar je kunt ook voor kleinere onafhankelijke studio's werken of in de bredere creatieve industrie.
Game DevelopmentActueel
Game Development

Wat speelt er

Game DevelopmentAanmelden en toelating
Game Development

Aanmelden en toelating

Is er nog plek?

Je kunt je voor het studiejaar 2024-2025 niet meer aanmelden voor de opleiding Game Development. Vanaf 1 oktober kun je je aanmelden voor studiejaar 2025-2026.

Je hebt minimaal één van de volgende diploma's

  • havo of vwo

  • mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma

Doe je havo met het profiel Cultuur en Maatschappij? Dan moet je ook wiskunde in je pakket te hebben. Dit mag wiskunde A of B zijn.

Beoordelingscriteria

Wij zoeken creatieve mensen boordevol ideeën voor vernieuwende games. Je bent een creatieve mastermind, die met technologie nieuwe werelden en ervaringen maakt. Je hebt een passie voor het bedenken en ontwerpen van speelse interactie.

Verder:

  • Je hebt een brede interesse in games, techniek en menselijk motivatie.

  • Je wilt graag meer weten over hoe games worden bedacht, ontworpen, vormgegeven, geprogrammeerd, verkocht en gespeeld.

  • Je bent technisch, creatief en innovatief.

  • Je werkt graag samen met je medestudenten aan projecten.

  • Je wilt je ideeën goed leren beargumenteren.

  • Je denkt graag na over hoe je zelf een technisch probleem kunt oplossen.

  • Je vindt het leuk om nieuwe dingen te leren in een vakgebied dat zich heel snel ontwikkelt.

Wederkerige Match

Het is belangrijk dat jij en onze opleiding bij elkaar passen.

Wij zijn op zoek naar zelfstandige, goed gemotiveerde, kritische, nieuwsgierige en avontuurlijke ontwerpers die verder durven kijken dan de games die ze maken en die nadenken over de betekenis van hun ontwerpen voor mens en de wereld.

Wij leiden player-centered designers op van artistieke games met commercieel-culturele impact op individu, werkveld en samenleving. Wij doen dit omdat games de meest complexe, engagerende en moderne kunstvorm is. Eén die zonder speler niet bestaat. Eén die in teams gemaakt wordt met, voor en uiteindelijk mede door de ander. Kunst als geen ander.

Wij streven naar een epische verheffing van games als kunstvorm. Door games te maken die raken. Of dat nu Arthouse, Indie, AAA, of Applied Games zijn. Bij ons kan het allemaal. Zolang ze maar betekenis hebben en betekenis geven.

Wij zijn trots op onze alumni. Ze hebben smoel, zijn ondernemend, techtemmend en creatief. Als geëngageerde kunstprofessionals bewegen ze middels uitstekend artistiek ontwerperschap flexibel door volatiele werkvelden.

Selectieprocedure

Aanmelden Studielink

Je meldt je eerst met je DigiD aan bij Studielink.

Toelatingsopdrachten

Na je aanmelding ontvang je een bericht met daarin o.a. de toelatingsopdracht en een uploaddeadline. De toelating bestaat uit een viertal opdrachten: vijf beelden, ontwerpopdracht, portfolio en voorstelfilm. Ook ontvang je informatie over hoe je je opdrachten kunt uploaden.

Toelating

Aan de hand van de toelatingsopdracht vindt de beoordeling plaats. In enkele bijzondere gevallen kan gevraagd worden om aanvullende informatie te verstrekken. Je ontvangt hierover per e-mail bericht met daarin een deadline wanneer je de aanvullende informatie moet aanleveren.

Uitslag

Een toelatingscommissie bekijkt en beoordeelt je ingeleverde werk. Op basis hiervan worden kandidaten toegelaten, afgewezen of op een wachtlijst gezet. In enkele bijzondere gevallen kan gevraagd worden om aanvullende informatie te verstrekken. Je ontvangt dan een e-mail met daarin een deadline wanneer je de aanvullende inforamtie moet aanleveren.

In de 6e week na de toelatingsdatum ontvang je de uitslag per e-mail. Je ontvangt altijd de beoordeling van de toelatingscommissie. Het kan voorkomen dat je geschikt bent voor meerdere richtingen. Of juist voor een andere studierichting dan waarvoor je je had aangemeld.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
  • Naast het collegeld zijn er bijkomende kosten. Dit zijn eenmalige aanschafkosten van eigen apparatuur en de studiereis in jaar 1. Dit kost bij elkaar ongeveer € 1.550,-.

    Denk bij apparatuur aan onderstaande spullen van een goede kwaliteit:
    - Laptop
    - Internetaansluiting
    - Headset en microfoon
    - Werkplek thuis

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact