De minor is opgedeeld in drie fases:
- In de eerste fase ontwikkel je je eigen positie als maker, ontwerper of creatieve professional en onderzoek je - samen met anderen - je eigen doelen en uitgangspunten. Vervolgens kies je samen een vorm (als creatief bureau, als werkplaats, atelier of als …) waarin je effectief kunt samenwerken.
- In de tweede fase onderzoek je zelf gekozen inhoudelijke thema’s (vanuit bijvoorbeeld kunst, cultuur, duurzaamheid, leren en samenleven) en kom je tot eerste ideeën over mogelijke oplossingen. Je maakt connecties met andere partijen om je eigen netwerk te versterken.
- In de derde fase ga je een ervaring ontwerpen en realiseren. Je presenteert tenminste een ‘proof of concept’ van het idee of concept dat je vanuit de eerdere fases hebt ontwikkeld.
In elke fase werk je vanuit iteraties en prototypes. Je past in elke fase de kennis uit de vakgebieden (design thinking, waarde-creatie, mediacontext, projectmanagement en branding) direct toe in het ontwerpen. Je werkt daarbij samen met je medestudenten maar in alle gevallen blijf je scherp op dat wat jij als onderdeel van verschillende teams hebt bijgedragen. Je werkt immers aan een eigen portfolio!
Lees hier hoe student Iris deze minor ervaren heeft
Concreet kun jij na afloop:
- in teamverband een organisatievorm (zoals een creatief bureau) opzetten waarin op effectieve en actieve wijze wordt gewerkt aan (hogere) doelen en ambities;
- via iteraties en prototyping ervaringen ontwerpen die leiden tot een nieuw perspectief op een vraagstuk;
- gemaakte keuzes in het ontwerpproces onderbouwen vanuit de verschillende rollen (onderzoeker, maker, ontwerper) die horen bij de experience designer;
- eigen ambities, principes en uitgangspunten als maker, ontwerper en/of creatieve professional (de experience designer) helder verwoorden en beargumenteren;
- op basis van inzichten uit het onderzoek, (media)vormen en ontwerpen creëren waarmee externe partijen affectief betrokken, geïnspireerd en/of geactiveerd worden;
- de kennisgebieden (design thinking, branding, media, waarde creatie en projectmanagement) effectief toepassen in het ontwerpen van ervaringen.
Lesvormen
Excursies:
- Bezoek exposities, lezingen, evenementen etc.
Hoorcolleges:
- Kennisgebieden projectmanagement, waardecreatie, branding, media & context, Design Thinking, onderzoek
Project gestuurd onderwijs:
- Realiseren van een eigen ontwerp (in groepsverband)
- Een bijdrage leveren aan de andere lopende vraagstukken/projecten
Werkcolleges:
- Feedbackcollege: feedback aan de hand van de Das Arts feedbackmethode
- Inspiratie, instructie en zelfstandig werken aan opdrachten en projecten
- Seminar: studenten delen kennis met medestudenten en docenten
Toetsing
Tijdens de minor werk je aan je eigen portfolio. Daarin neem je al het werk waaraan jij een actieve bijdrage hebt geleverd (alleen of in groepsverband) op. De drie fases worden afgesloten met een assessment waarin je aan de hand van het portfolio je eigen leren kunt onderbouwen. Het portfolio wordt aan het einde van de minor ingeleverd. Er zijn dus vier toetsen: drie mondelinge assessments en het ingeleverde portfolio.