Minor Time Based MediaDe minor

Minor Time Based Media

Over de minor

Minor
Minor Time Based Media
Vorm
Voltijd
School
Media
Duur
5 maanden
ECTS
30
Type
Minor
Taal
Nederlands
E-mail
sz@hku.nl

Voor storytellers en beeldmakers

In deze minor krijg je een half jaar de tijd om je eigen time-based werk te maken. Dit kan bijvoorbeeld zijn: een film, audiovisuele installatie, beeldsequentie of animatie. Je bepaalt helemaal zelf de inhoud van je project en welk verhaal je wilt vertellen. Je wordt hierbij ondersteund door een interdisciplinair docententeam, die je helpen met zowel je onderzoek als met de uitvoer.

De minor Time Based Media biedt de mogelijkheid om op experimentele en onconventionele manieren te werk te gaan. De inhoud van de minor is gebaseerd op een werkveld waarin de grenzen tussen disciplines steeds meer vervagen; denk daarbij aan filmende kunstenaars, fotografen die werken met bewegend beeld, motion designers, filmmakers met een achtergrond in grafisch ontwerp, modeontwerpers die video integreren en talloze toepassingen van bewegend beeld in verschillende contexten.

De minor is daarom interessant voor zowel studenten met ervaring in audiovisuele media om hun perspectief te verbreden, als voor studenten zonder audiovisuele ervaring die de unieke ervaringen van hun eigen discipline meenemen en hier ontdekken hoe zij bewegend beeld kunnen inzetten om een eigen verhaal te vertellen.

Meld je nu aan voor de minor

Minor Time Based Media in het kort

 • Je leert meer over storytelling vanuit verschillende disciplines en welke technieken van time based media je kunt inzetten.
 • Je ontwerpt en realiseert een audiovisuele vertelling en reflecteert op jouw productie
 • Je onderzoekt en exploreert wat bewegend beeld voor jou kan betekenen in verschillende contexten.
 • Je wordt ge├»nspireerd door medestudenten met verschillende disciplinaire achtergronden.
 • De minor is bedoeld voor zowel studenten die ervaren zijn met audiovisuele media (studenten AVM, Animation etc.), als voor studenten die minder ervaring hebben met bewegend beeld maar een grote ambitie hebben om zich in audiovisuele media te ontwikkelen.

Waarom zou je deze minor juist bij HKU moeten volgen?

Bij HKU Media zijn verschillende voorzieningen om audiovisueel werk te maken (zoals edit suites, materiaaluitleen, green screen, blackbox, etc.). In de minor werken we met een divers docententeam met ervaring vanuit verschillende disciplines (film, videokunst, fotografie, installatiekunst, graphic design, sound design en animatie). Je dompelt je onder in een inspirerende werkomgeving en werkt een half jaar aan je eigen project dat je geheel zelf kunt invullen. Bovendien ontmoet je hier studenten uit verschillende creatieve werkvelden.

Praktische informatie

 • Semester 1: september t/m januari (voltijd)
 • Voertaal: Nederlands
 • Aantal contacturen: circa 15 uur per week
 • Aantal uren zelfstudie: 25 uur per week
 • Je sluit de minor af met een afgerond time-based werk (bijv. een film, audiovisuele installatie, animatie, beeldsequentie e.d.) en een onderzoeksverslag.

Minor Time Based Media

Wat leer je?

Tijdens de minor Time Based Media ontwikkel je de kennis, vaardigheden en inhoudelijke kunde die je nodig hebt om je verhaal beter te vertellen. Je werkt dus niet vanuit een voorgekauwd format of stappenplan.

We bieden je ruimte om te onderzoeken, exploreren en experimenteren. Dat kan eindigen in een afgerond eindproduct, waar focus vooral ligt op het (makend) onderzoeksproces. Het accent ligt daarbij op context, inhoud en vorm. Er zijn ook (beperkte) technische en productionele instructies.

Het onderwijsprogramma staat in het teken om je te helpen om met (nog) meer zelfvertrouwen, kennis van zaken en inspiratie, time based media in te zetten binnen je eigen projecten en/of makerschap.

Concreet heb jij na afloop:

 • de basisbeginselen van bewegend beeld onder de knie
 • meer geleerd over de basis van storytelling
 • zelfstandig een project ontworpen en vormgegeven
 • jouw rol binnen het ontwerpproces onderzocht
 • ontdekt wat je nodig hebt om tot een product te komen
 • leren samenwerken met verschillende disciplines
 • meer inzicht in je eigen creatieve proces en ontdekt welke mogelijkheden dat biedt
 • geleerd om vanuit eigen intrinsieke motivatie een project te onderzoeken, ontwerpen, organiseren en realiseren.

Toetsing

Binnen deze minor heb je op een aantal momenten formatieve beoordelingen. Je sluit de minor af met time-based werk (bijv. een film, audiovisuele installatie, animatie, beeldsequentie e.d.) en een onderzoeksverslag.

Impressie

Minor Time Based Media

Aanmelden en toelating

Herken jij jezelf in de volgende punten?

 • Je bent creatief en handig met beeld
 • Je wil de eerste stappen zetten in het maken van bewegend beeld

Ingangseisen

Als je deze minor wilt volgen, moet je ten minste in het bezit zijn van:
 • Een computer die geschikt is voor de productie van gevorderd grafisch werk
 • Een videobewerkingsprogramma (een gratis alternatief voldoet ook)
 • Een smartphone, eigen camcorder of device waarmee je kunt filmen

Meld je vanaf nu aan voor de minor, let op: vol = vol!

Ben je een HKU-student? Kijk dan op de studentportal.

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling? Meld je dan aan via Kies op Maat.

Ben je geen HKU-student?
Studenten afkomstig van andere hogescholen worden geselecteerd op basis van:
 • Een korte motivatie in bewegend-beeld vorm (film; animatie; installatie). In maximaal 3 minuten laat je zien waarom je voor deze minor kiest en wat je hoopt te leren.
Ben je HKU-student?
Afhankelijk van aan welke school je een opleiding volgt, heb je al dan niet toestemming nodig van je examencommissie. Kijk op de studentenportal of dit voor jou geldt.

Er is een doorlopende selectie tot begin juni. Let op: Vol = vol!

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact

Blijf op de hoogte via onze minor nieuwsbrief
aanmelden minor nieuwsbrief