HKU

HKU biedt opleidingen op het gebied van beeldende kunst, vormgeving, games en interactie, muziek, theater en media. Bij al deze richtingen is behoefte aan mensen die creativiteit en zakelijk denken met elkaar kunnen verbinden.

Wat leer je?

Bij HKU Kunst en Economie leer je precies dit soort verbindingen leggen. Je ontwikkelt je tot een ondernemer die kansen voor nieuwe toepassingen en innovatie herkent. Je brengt bedrijven, maatschappelijke organisaties, kunstenaars en creatieve teams samen. Je bent de onmisbare organisator die creativiteit en business denken verbindt.

Je leert over organiseren, het opstarten van je eigen onderneming, marketing, financiering en het ontwikkelen van creatieve concepten op het gebied van management voor en binnen de kunst, cultuur en creatieve sector.

BeroepenOndernemersgeest in kunst, cultuur en creatieve industrie. Mensen die nadenken over maatschappelijke toepassingen van beeldende kunst, design, fashion, muziek, theater, events, games en media. Dit wordt steeds belangrijker.

Met deze opleiding word je bijvoorbeeld:
- projectmanager bij een gamestudio
- eventmanager
- manager van een artiest, band, zaal of (pop)podium
- marketing- of promotiemedewerker van een muziekmaatschappij of boekingskantoor
- productieleider bij een festival
- (assistent) zakelijk leider van een theatergezelschap
- projectmanager en (assistent) zakelijk manager van een ontwerpbureau
- marketing-of projectmedewerker bij een museum of galerie
- organisator bij een creatieve onderneming of broedplaats
- conceptontwikkelaar

Veel afgestudeerden beginnen een eigen bedrijf.

Werkvelden

De eerste twee jaar volg je het algemene Kunst en Economieprogramma. Daarnaast maak je breed kennis met de vakgebieden: kunst, design, fashion, muziek, theater, event, games en media. Naarmate de studie zich vordert, ga je je verder specialiseren op basis van je competenties.

Tegen het einde van het tweede jaar van je studie kies je voor één of meerdere werkvelden waarin je je gaat specialiseren. Bij de bacheloropleiding Art and Economics zijn er verschillende werkvelden in de kunsten en creatieve industrie waarin je je kan specialiseren. Bijvoorbeeld de werkvelden evenementen, muziek, media, theater, design en beeldende kunsten.

Tijdens je studie richt je je op één of meerdere werkvelden binnen de kunst, cultuur en creatieve sector. Je werkt daarin veel samen met HKU-studenten van een richting. Bijvoorbeeld het werkveld events, theater, muziek, design, beeldende kunst, games, media enz. Een studie bij ons staat dan ook nooit op zichzelf, maar is ‘ingebed’ in de creatieve omgeving van jouw vakgebied.

Waar staan we voor?

Doordat je veel samenwerkt met de studenten van het vakgebied waar je uiteindelijk op afstudeert, leer je al vanaf het begin van je opleiding de specifieke ‘taal’ en sfeer van dat vakgebied kennen. Dat is belangrijk. Creatieve en culturele projecten of evenementen kun je beter organiseren als je je echt betrokken voelt bij het vakgebied waarvoor je dat doet.

De specifieke, inhoudelijke kennis over kunstvakgebieden onderscheidt ons van veel andere culturele managementopleidingen: de meeste docenten zijn werkzaam in het vakgebied waar ze jou voor opleiden.

Daarnaast heeft de samenwerking met studenten en docenten natuurlijk een praktisch resultaat: je bouwt een netwerk op van toekomstige collega’s, dat na je opleiding goed van pas kan komen.