HKU

Afstuderen 2015

In semester 4 gaat het erom dat studenten een eigen realistische opdrachtsituatie acquireren. De studenten van HKU MIA studeren uiteindelijk af op een ruimtelijk ontwerp dat zich verhoudt tot een sociaal maatschappelijk vraagstuk en dat op DO-niveau is uitgewerkt. De thematiek die uitgewerkt wordt in een researchpaper heeft een nauwe relatie met het ontwerp(onderzoek). 


Gedurende het gehele traject van afstuderen houden studenten een procesverslag bij, zodat de stappen in het proces gevolgd kunnen worden door de docenten, opdrachtgever en in sommige gevallen door externenMeer weten?

Wil je reageren op de opleiding of meer weten? Kijk ook eens op Facebook!
facebook.com/MIA.TSI

Voor specifieke vragen kun je een e-mail sturen naar tsiprogramme@bkv.hku.nl

Je laten horen in een wereld van stilte

Met mijn afstudeerproject doe ik onderzoek naar het verbeteren van het zichtbaar maken van minderheidsculturen. Tijdens onze master interieurarchitectuur gaat het niet alleen om het vormgeven van ruimten maar juist meer om de diepere laag, om de gebruiker. In mijn project gaat het om het zichtbaarder maken van de dovencultuur. Het ontmoetingscentrum in Amsterdam mist aansluiting met de rest van de maatschappij en is hierdoor erg gesloten. In mijn onderzoek ben ik gaan kijken wat er ruimtelijk mogelijk is om het centrum meer open te stellen naar de buitenwereld. Mijn belangrijkste conclusie is dat je mensen niet moet dwingen tot interactie, maar men juist een ongedwongen mogelijkheid moet bieden om een nieuwe cultuur te ontdekken.

Omdat mijn achtergrond bouwkundig is, ben ik als ontwerper niet alleen geïnteresseerd in aanpassen van het interieur voor de gebruiker, maar juist die link met het exterieur daar ligt mijn passie. Daarom heb ik tijdens dit project een totaalontwerp gemaakt waarbij ik zowel mijn bouwkundige als mijn interieurarchitectonische expertise laat zien. In heb een ingreep gemaakt in het bestaande gebouw waarbij ik antwoord geef op het zichtbaarder maken van de dovencultuur en waarbij interieur en exterieur samen komen.