Over HKU Design

De school HKU Design leidt je op tot een ontwerper die onze steeds veranderende wereld met een nieuwsgierige blik bekijkt. Zo kun jij straks onze alledaagse werkelijkheid op jouw eigen manier een stukje beter of mooier maken.

HKU Design

Bij HKU Design krijg je als student veel vrijheid om jouw eigen studie vorm te geven. Vanuit mode, product of ruimtelijk ontwerp. Er is volop ruimte om te experimenteren met materialen, technieken, technologieën en werkwijzen. En om je nieuwsgierigheid naar de wereld om te zetten in beeldend werk. We dagen je uit jouw rol te vinden als maker, onderzoeker of organisator. Zo ontdek je wie je bent als ontwerper en bepaal je zelf jouw plek in een werkveld dat veelzijdig en steeds in beweging is.

Studeren aan HKU Design in het kort:

 • Ontwikkel jezelf tot de ontwerper van morgen
 • Kennismaken met verschillende benaderingen van ontwerpen
 • Werken met uiteenlopende technologieën, technieken, materialen en beeldende middelen
 • Experimenteren in werkplaatsen
 • Vrijheid om je eigen weg als ontwerper te vinden
 • Midden in de samenleving
 • Afwisselend individueel werken, samenwerken en werken met externen in projecten
 • Onderzoeken en maken horen bij elkaar
 • Leren van elkaar in een hechte community

Studies

 • De Bachelor of Design in Fashion Design leidt je op tot een ontwerper die met een eigen verhaal aan een publiek laat zien wat mode kan betekenen. Mode gaat niet alleen om kleding. Het is veel meer dan dat: mode is intens verbonden met wat er speelt in de maatschappij en de wereld. Bij Fashion Design leer je in je werk de verbinding te leggen tussen jouw fascinaties, wat jij denkt en voelt, en de tijdgeest.

  Lees meer over de studie Fashion Design
 • De vierjarige voltijdstudie Product Design is één van de richtingen van de Bachelor Design.In deze studie ontwikkel je jezelf tot een creatief denkende, onderzoekende productontwerper. Wat een 'product' is? Dat bepaal jij zelf, vanuit jouw nieuwsgierigheid en visie. Tijdens de studie ontdek je wat voor ontwerper jij bent en hoe jij je verbeelding wil laten spreken. Ben jij straks een maker of een bewustmaker? Ga je voor nut, een sociale bijdrage of schoonheid?

  Lees meer over de studie Product Design
 • De vierjarige voltijdstudie Spatial Design is één van de richtingen van de Bachelor Design. Bij Spatial Design ontwikkel je je tot een onderzoekende ontwerper die wil bijdragen aan vraagstukken in ons dagelijks leven, door ingrepen in ruimten en door te spelen met de wisselwerking tussen mens en ruimte. De 'traditionele' wereld van architectuur en ruimtelijk ontwerp verandert. Tijdens de studie ontdek je wat voor ontwerper jij bent en hoe jij je verbeelding wil laten spreken.

  Lees meer over de studie Spatial Design
 • In de Minor Not Only Design leer je zoekend en wederkerend ontwerpen. Je vindt bij HKU Design geen formules of stappenplannen die tot gegarandeerd succes leiden. We vragen iedere keer weer een zo open mogelijke houding ten aanzien van een vraagstuk. Je ontdekt een zo breed mogelijk palet van technieken en je hebt zo veel mogelijk contact met de betrokkenen gedurende het maak- en ontwerpproces.

  Lees meer over de minor Not Only Design
 • In de ontwerpminor Spatialisation Design werk je aan je eigen ontwerpvraag in het ruimtelijke domein. In jouw project ontwikkel je een idee of visie over een ruimtelijke kwestie en hierbij maak je een fysiek werk.

  Je project bevindt zich in een realistische en maatschappelijk context. Je eigen ontwerpbenadering en schaalniveau staan centraal. Je ontdekt wat jij met je project wilt bereiken en hoe je dat met materiaal, beeldende middelen, techniek en verkregen inzichten kunt realiseren. Je komt al makend en onderzoekend tot een uitspraak. Je kunt je project meer als maker, als onderzoeker of als organisator aanvliegen.
  Lees meer over de minor Spatialisation Design
 • In de minor What is Fashion? zoek je naar wat mode kan zijn voor een publiek door prototypes te ontwerpen en te maken. Mode gaat niet alleen om kleding. Het is veel meer dan dat. Mode is verbonden met wat er speelt in de maatschappij en de wereld. Bij de minor What is Fashion? leer je in je werk de verbinding te leggen tussen jouw fascinaties, wat jij denkt en voelt en de tijdgeest.

  Lees meer over de minor What Is Fashion?
 • De tweejarige Master Interior Architecture (HKU MIA) leidt je op tot interieurarchitect. Samen met de gebruikers van een ruimte zoek je naar passende en vernieuwende ontwerpoplossingen. Je leert hoe je creatief, communicatief en onderzoekend te werk gaat en vindt jouw eigen plek in het werkveld. Wil jij straks bouwen aan ruimten die ‘iets teweeg brengen’?

  Lees meer over de Master Interior Architecture
 • Tijdens deze tweejarige hbo-studie leer je hoe je de ontwerpen van anderen naar beeld kunt vertalen. Zo ben je als Beeldend Verbinder ben de schakel tussen ruimtelijk ontwerpers, opdrachtgevers en gebruikers. Heb jij verbeeldingskracht en affiniteit voor ruimtelijke vraagstukken? Kijk dan of de Associate degree Connected Design iets voor je is. Word jij straks de verbinder van de toekomst in de wereld van ruimtelijk ontwerp?

  Lees meer over de Associate degree Connected Design
 • Wil je misschien een bacheloropleiding in de kunst gaan doen? Bijvoorbeeld bij HKU Design, HKU Beeldende Kunst , HKU Media of HKU Games en Interactie. Maar weet je nog niet precies welke richting en wil je ontdekken wat het best bij je past? Dan kun je bij ons de Brede Basisopleiding volgen. In deze deeltijdstudie ontdek je de verschillende richtingen en vakgebieden. Zo kun jij ontdekken wat jij het leukste vindt en welke HKU studie je daarna wilt gaan volgen.

  Lees meer over de Brede Basisopleiding

De mensen van HKU Design

Hier vind je alle docenten die les geven bij HKU Design.
 • Marinda Verhoeven-Spek
 • Ad Connected Spaces - Natalie Lange
  Fashion Design - Sanne Leufkens
  Product Design - Ingrid Schuffelers
  Spatial Design - Natalie Lange
  Master Interior Architecture - Arlette Kerkhof
 • Ad Connected Spaces - Kiko Luijten en Nina van Lavieren
  Fashion Design - Stephanie Mariën
  Product Design - Francisca Barten
  Spatial Design jaar 1 en 2 - Nina van Lavieren
  Spatial Design jaar 3 en 4 - Dorien Bruijns
  Master Interior Architecture - Joanne Zwart
 • Friso Booij
  Lucy van Dorst
  Arjan Karssen
  Natalie Lange
  Nina van Lavieren
  Kiko Luijten
  Marcel Ponjée
  Astrid Ritskes
  Sterre Troostheide
 • Melanie Bosboom
  Dorien Bruijns
  Rob van Dam
  Jon Dekker
  Sarah Gunti
  Jos Halfweeg
  Natalie Lange
  Nina van Lavieren
  Jeroen Marseille
  Wim Marseille
  Paula Molenaar
  Marcel Ponjée
  Wouter van Riet Paap
  Esther van Damme
  Roderik van der Weijden
 • Femke Agema
  Yasmina Ajbilou
  Karel Bakker
  Mona Dekker
  Irene Ennen
  Conny Groenewegen
  Annette Heinen
  Anke Jongejan
  Janne Kromhout
  Stéphanie Mariën
  Chantal Spit
  Bibi Straatman
  Gerrit Uittenbogaard
  Linda Valkeman
 • Maxime Ansiau
  Francisca Barten
  Suzanne Bernhardt
  Stijn Bisscheroux
  Imara Felkers
  Heidi de Gier
  Kelvin Godee
  Sarah Gunti
  Paul Hohner
  Tonnie Jobse
  Kirsten Kentler
  Valerie van Leersum
  Guido Ooms
  Pepijn van de Port
  Ingrid Schuffelers
  Jesse Visser
  Charlotte Wagemaker
 • Renée Boute
  Roland van Dierendonck
  Temo Gonzalez Moreno
  Ferdy Guliker
  Kas Houthuijs
  Tonnie Jobse
  Sanne Karssenberg
  Janne Kromhout
  Paula Molenaar
  Pepijn van de Port
  Shay Raviv
  Karin Vlug
  Charlotte Wagemaker
 • Joost de Beij
  Bobby de Graaf
  Alex Groot Jebbink
  Arlette Kerkhof
  Tanja van der Laan
  Roy Letterlé
  Irene Müller
  Rolf Reichardt
  Tom van de Wetering
  Bob Witman
  Joanne Zwart

Projecten

Dit zijn enkele van de projecten waar we als HKU Design trots op zijn.