Over HKU Design

De school HKU Design leidt je op tot een ontwerper die onze steeds veranderende wereld met een nieuwsgierige blik bekijkt. Zo kun jij straks onze alledaagse werkelijkheid op jouw eigen manier een stukje beter of mooier maken.

HKU Design

Bij HKU Design krijg je als student veel vrijheid om jouw eigen studie vorm te geven. Vanuit mode, product of ruimtelijk ontwerp. Er is volop ruimte om te experimenteren met materialen, technieken, technologieën en werkwijzen. En om je nieuwsgierigheid naar de wereld om te zetten in beeldend werk. We dagen je uit jouw rol te vinden als maker, onderzoeker of organisator. Zo ontdek je wie je bent als ontwerper en bepaal je zelf jouw plek in een werkveld dat veelzijdig en steeds in beweging is.

Studeren aan HKU Design in het kort:

 • Ontwikkel jezelf tot de ontwerper van morgen
 • Kennismaken met verschillende benaderingen van ontwerpen
 • Werken met uiteenlopende technologieën, technieken, materialen en beeldende middelen
 • Experimenteren in werkplaatsen
 • Vrijheid om je eigen weg als ontwerper te vinden
 • Midden in de samenleving
 • Afwisselend individueel werken, samenwerken en werken met externen in projecten
 • Onderzoeken en maken horen bij elkaar
 • Leren van elkaar in een hechte community

Studies

 • Tijdens deze tweejarige hbo-studie leer je hoe je de ontwerpen van anderen naar beeld kunt vertalen. Zo ben je als Beeldend Verbinder ben de schakel tussen ruimtelijk ontwerpers, opdrachtgevers en gebruikers. Heb jij verbeeldingskracht en affiniteit voor ruimtelijke vraagstukken? Kijk dan of de Associate degree Connected Design iets voor je is. Word jij straks de verbinder van de toekomst in de wereld van ruimtelijk ontwerp?

  Lees meer over de Associate degree Connected Design

 • De Bachelor of Design in Fashion Design leidt je op tot een ontwerper die met een eigen verhaal aan een publiek laat zien wat mode kan betekenen. Mode gaat niet alleen om kleding. Het is veel meer dan dat: mode is intens verbonden met wat er speelt in de maatschappij en de wereld. Bij Fashion Design leer je in je werk de verbinding te leggen tussen jouw fascinaties, wat jij denkt en voelt, en de tijdgeest.

  Lees meer over de studie Fashion Design

 • De vierjarige voltijdstudie Product Design is één van de richtingen van de Bachelor Design.In deze studie ontwikkel je jezelf tot een creatief denkende, onderzoekende productontwerper. Wat een 'product' is? Dat bepaal jij zelf, vanuit jouw nieuwsgierigheid en visie. Tijdens de studie ontdek je wat voor ontwerper jij bent en hoe jij je verbeelding wil laten spreken. Ben jij straks een maker of een bewustmaker? Ga je voor nut, een sociale bijdrage of schoonheid?

  Lees meer over de studie Product Design

 • De vierjarige voltijdstudie Spatial Design is één van de richtingen van de Bachelor Design. Bij Spatial Design ontwikkel je je tot een onderzoekende ontwerper die wil bijdragen aan vraagstukken in ons dagelijks leven, door ingrepen in ruimten en door te spelen met de wisselwerking tussen mens en ruimte. De 'traditionele' wereld van architectuur en ruimtelijk ontwerp verandert. Tijdens de studie ontdek je wat voor ontwerper jij bent en hoe jij je verbeelding wil laten spreken.

  Lees meer over de studie Spatial Design

 • De tweejarige Master Interior Architecture (HKU MIA) leidt je op tot interieurarchitect. Samen met de gebruikers van een ruimte zoek je naar passende en vernieuwende ontwerpoplossingen. Je leert hoe je creatief, communicatief en onderzoekend te werk gaat en vindt jouw eigen plek in het werkveld. Wil jij straks bouwen aan ruimten die ‘iets teweeg brengen’?

  Lees meer over de Master Interior Architecture

 • Wil je misschien een bacheloropleiding in de kunst gaan doen? Bijvoorbeeld bij HKU Design, HKU Beeldende Kunst, HKU Media of HKU Games en Interactie. Maar weet je nog niet precies welke richting en wil je ontdekken wat het best bij je past? Dan kun je bij ons de Brede Basisopleiding volgen. In deze deeltijdstudie ontdek je de verschillende richtingen en vakgebieden. Zo kun jij ontdekken wat jij het leukste vindt en welke HKU studie je daarna wilt gaan volgen.

  Lees meer over de Brede Basisopleiding

 • In de Minor Not Only Design leer je zoekend en wederkerend ontwerpen. Je vindt bij HKU Design geen formules of stappenplannen die tot gegarandeerd succes leiden. We vragen iedere keer weer een zo open mogelijke houding ten aanzien van een vraagstuk. Je ontdekt een zo breed mogelijk palet van technieken en je hebt zo veel mogelijk contact met de betrokkenen gedurende het maak- en ontwerpproces.

  Lees meer over de minor Not Only Design

 • In de ontwerpminor Spatialisation Design werk je aan je eigen ontwerpvraag in het ruimtelijke domein. In jouw project ontwikkel je een idee of visie over een ruimtelijke kwestie en hierbij maak je een fysiek werk.

  Je project bevindt zich in een realistische en maatschappelijk context. Je eigen ontwerpbenadering en schaalniveau staan centraal. Je ontdekt wat jij met je project wilt bereiken en hoe je dat met materiaal, beeldende middelen, techniek en verkregen inzichten kunt realiseren. Je komt al makend en onderzoekend tot een uitspraak. Je kunt je project meer als maker, als onderzoeker of als organisator aanvliegen.

  Lees meer over de minor Spatialisation Design

 • In de minor What is Fashion? zoek je naar wat mode kan zijn voor een publiek door prototypes te ontwerpen en te maken. Mode gaat niet alleen om kleding. Het is veel meer dan dat. Mode is verbonden met wat er speelt in de maatschappij en de wereld. Bij de minor What is Fashion? leer je in je werk de verbinding te leggen tussen jouw fascinaties, wat jij denkt en voelt en de tijdgeest.

  Lees meer over de minor What Is Fashion?

De mensen van HKU Design

Hier vind je alle docenten die les geven bij HKU Design.
 • Marinda Verhoeven-Spek
 • Ad Connected Spaces - Sarah Gunti
  Fashion Design - Sanne Leufkens
  Product Design - Ingrid Schuffelers
  Spatial Design - Natalie Lange
  Master Interior Architecture - Arlette Kerkhof
 • Ad Connected Spaces - Astrid Ritskes
  Fashion Design - Stephanie Mariën
  Product Design - Francisca Barten
  Spatial Design - Nina van Lavieren
  Master Interior Architecture - Joanne Zwart-Voorberg
 • Astrid Ritskes
  Bobbine Berden
  Floor Bouwmeister
  Gerrit-Jan Smit
  Inge de Vries
  Marcel Ponjée
  Natalie Lange
  Nienke Daanen
  Nina van Lavieren
  Sarah Gunti
 • Aina Roca Mora
  Betina AbiHabib
  Dorien Bruijns
  Guy Königstein
  Jos Halfweeg
  Koen Doodeman
  Marcel Ponjée
  Melanie Bosboom
  Natalie Lange
  Nina van Lavieren
  Paula Molenaar
  Petra Groen
  Rob van Dam
  Sarah Gunti
  Wim Marseille
 • Aldwin Kroeze
  Anke Jongejan
  Armia Yousefi
  Bobbine Berden
  Chantal Spit
  Conny Groenewegen
  Femke Agema
  Irene Ennen
  Janne Kromhout
  Karel Bakker
  Marcel Dolman
  Marcel Kronenburg
  Mona Dekker
  Sanne Leufkens
  Sophie Wantia
  Stéphanie Mariën
 • Anna Reerds
  Charlotte Wagemaker
  Dorien Laan
  Francine Claassen
  Francisca Barten
  Guido Ooms
  Heidi de Gier
  Imara Felkers
  Ingrid Schuffelers
  Jesse Visser
  Jorrit Thijn
  Kelvin Godee
  Kirsten Kentler
  Levi van Gelder
  Maxime Ansiau
  Paul Höhner
  Pepe Petropoulos
  Pepijn van de Port
  Sarah Gunti
  Stijn Bisscheroux
  Suzanna van Oers
  Tonnie Jobse
  Valerie van Leersum
 • Ferdy Guliker
  Kas Houthuijs
  Maarten Overdijk
  Renée Boute
  Suzanne Mulder
  Temo Gonzalez Moreno
 • Arlette Kerkhof
  Bert de Munnik
  Bob Witman
  Bobby de Graaf
  Irene Müller
  Jennifer Foster
  Joanne Zwart
  Joost de Beij
  Lex te Riele
  Lonneke Reijalt
  Mees Hurkmans
  Mijke de Kok
  Peter Rombouts
  Rolf Reichardt
  Roy Letterlé
  Stephanie Geertman
  Tanja van der Laan

Projecten

Dit zijn enkele van de projecten waar we als HKU Design trots op zijn.