HKU op de Dutch Design Week

Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de negendaagse Dutch Design Week plaats. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteert werk en concepten van ruim 2600 ontwerpers.

Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de negendaagse Dutch Design Week plaats. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteert werk en concepten van ruim 2600 ontwerpers aan meer dan 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Alle disciplines op het gebied van design komen aan bod, zowel in kunst- als toegepaste vorm. De nadruk ligt op experiment, vernieuwing en crossovers. Bijzondere aandacht gaat uit naar werk en ontwikkeling van jong talent. Ook HKU is hier altijd goed vertegenwoordigd.

DDW21: It's In Our Nature

Klimaat is een belangrijk thema bij veel pas afgestudeerde studenten van HKU. Onderwerpen als het stijgende water, droogte, bosbranden, voedselverspilling, de kledingindustrie, milieu, opwarming van de aarde… enzovoorts.
We hebben onder de noemer HKU Class of 2021 een groep van alumni geselecteerd waarbij je duidelijk ziet hoe zij zich verhouden tot deze grote complexe kwesties. Waar begin je? Bij iets wat je heel eenvoudig nu kan doen? Het subthema van de Dutch Design Week, It’s In Our Nature, is dan ook het thema waar wij onze selectie in herkennen. Hoe kunnen we herstellen, oplossen? Het is in onze natuur om te ontwikkelen.

In deze tentoonstelling zijn ideeën, overwegingen en methodes niet alleen te zien, maar richten we ons op het overdragen ervan. Hiermee blijft het niet bij de bedenker, maar neemt de bezoeker deel aan het werk of neemt het mee naar huis. Het is hiermee geen statische expositie, maar een directe uitnodiging aan de bezoeker om over te gaan tot actie: ‘Dit is mijn idee en ik deel het met jou. Misschien kan jij er iets mee?’

HKU exposeerde samen met andere kunsthogescholen in het Klokgebouw in Eindhoven.

Projecten

Tijdens de Dutch Design Week waren projecten van verschillende HKU alumni te zien.

- Project Hortum van Pepijn Zuiderveld
- Custom Nature van Rayn (Q.M. Inchauste Callahuara)
- The Verge van Nuriya Bouwman
- Re-empowerment van Kaatje van Wijk
- The Collective Imagination van Isabela Verhagen
- HOUT-baar van Ellen Bloo
Foto's door Diewke van den Heuvel

Meer alumni van HKU op DDW bekijken?

Er exposeren elk jaar vele alumni van HKU tijdens de Dutch Design Week. Kijk hier voor het volledige overzicht van wie er exposeerde tijdens DDW 2021.

DDW 2020

De Dutch Design Week 2020 stond in het teken van 'The New Intimacy': een zoektocht naar nieuwe vormen van identiteit. Een nieuwe balans in een tijd waarin we ons, mede door Covid-19, in versneld tempo anders ten opzichte van elkaar en de wereld om ons heen zijn gaan verhouden. Bekijk hier de projecten die in 2020 HKU vertegenwoordigden op DDW.