HKU op de Dutch Design Week

Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de negendaagse Dutch Design Week plaats. Op dit grootste designevenement van Noord-Europa is ook HKU altijd goed vertegenwoordigd.

Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de negendaagse Dutch Design Week plaats. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteert werk en concepten van ruim 2600 ontwerpers aan meer dan 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Alle disciplines op het gebied van design komen aan bod, zowel in kunst- als toegepaste vorm. De nadruk ligt op experiment, vernieuwing en crossovers. Bijzondere aandacht gaat uit naar werk en ontwikkeling van jong talent. Ook HKU is hier altijd goed vertegenwoordigd.

Download hier een flyer met daarop informatie waar HKU alumni en collega's op DDW te vinden zijn.

Class of 23

Tijdens DDW exposeren totaal negen net afgestudeerden van HKU in het Klokgebouw in Eindhoven in de tentoonstelling van de Class of 23. Dit is een groepstentoonstelling waarin zowel Nederlandse als internationale academies een selectie presenteren van afstudeerprojecten vanuit verschillende disciplines. Thema van de HKU tentoonstelling is ‘Subjects of Change. Embracing Transformation in a Dynamic World’. Hierbij worden de bezoekers uitgenodigd om na te denken over de impact van verandering op individuen, gemeenschappen en de samenleving als geheel.

Class of 23

 • Photography - Synthesize me

  Synthesize Me is een op onderzoek gebaseerd project over de autonome synthetische systemen die rondzwerven tussen niet-fysieke digitale ruimtes en hun hardware.

  Exposure-profiel
 • Graphic Design - Blueprinting Museum 2.0

  ‘Blueprinting Museum 2.0’ leidt je door een reis vol speculaties, waarbij acht jonge creatievelingen hun visie op een virtueel museum delen.

  Exposure-profiel
 • Illustration - De Saffier in beeld, jonkies en augies onder één dak

  Doormiddel van illustraties wil Myrthe anderen bewust maken van hun omgeving en geeft ze aandacht aan plekken, personen en dingen waar we geneigd zijn overheen te kijken.

  Exposure-profiel
 • Spatial Design - Lost in Translation

  De installatie Lost in Translation is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van de natuur op het menselijk lichaam en brein.

  Exposure-profiel
 • Master Crossover Creativity - Verwonderkracht in de jeugdzorg

  De jeugdzorg is opzoek naar bekentenisgeving voor de menselijke maat. In dit ontwerp laat Eva zien dat de dagelijkse grillige werkelijkheid in de leefwereld van een gezin in de jeugdzorg recht tegenover de ogenschijnlijk overzichtelijke, maakbare en beheersbare werkelijkheid van hulporganisaties staat. De zoekende versus de wetende.

  Exposure-profiel
 • Master Crossover Creativity - 'Rooted'

  Kunstinstallatie ‘Rooted’ met de daarbij behorende ‘voelkaarten’ is een interventie die zorgt voor stressvermindering in de wachtkamer van de zorg.

  Exposure-profiel
 • Fashion Design - Yu kon na sey lanki fu mi pranasi, ma yu no doro na mi lanpe

  Door middel van textielbewerking hebben Joëlle en Marleen een conversation piece gemaakt over slavernij, waarmee zij hopen te kunnen verbeelden en te verbinden.

  Exposure-profiel

Innovatielabs

Naast de tentoonstelling van de Class of 23 zullen dit jaar ook lector Walter van Andel en senior onderzoeker Lies Wijnterp vanuit het lectoraat 'Waarde(n)vol ondernemen in en door de kunsten' van de HKU op Dutch Design Week aanwezig zijn met Innovatielabs.

Innovatielabs is een programma gericht op kennisontwikkeling door en voor de culturele en creatieve sector. Tijdens de DDW 2023 worden de resultaten van de eerste editie van Innovatielabs gepresenteerd. In de expositie genaamd Innovationlabs #1: The living archive, tonen zestien samenwerkingsverbanden in het Klokgebouw hun projecten en reflecteren zij op het proces dat zij hebben doorlopen.

Superhero of designzero?

Ook zal het boek Superhero of designzero? Over het grenswerk van de social designer in de zorg van kostuumontwerper, onderzoeker en docent Joost van Wijmen en onderzoeker Lieke de Kock gelanceerd worden tijdens de Dutch Design Week. In deze publicatie wordt de complexe rol van de kunstenaar die binnen de grillige praktijk van de ouderenzorg werkt ontrafeld. Het boek wordt op vrijdag 27 oktober gepresenteerd tijdens de Health-dag op de Dutch Design Week van 10.30 - 13.00 uur in Natlab (Kastanjelaan 500). Aanmelden kan via deze link (toegang is gratis).

Dit boek is een uitgave van HKU Press. Sinds 2013 ontwikkelt Joost van Wijmen bij het HKU lectoraat Performatieve Maakprocessen het praktijkgerichte onderzoeksproject ENCOUNTER naar de impact van het veranderende lichaam op de eigen identiteit en onderlinge relaties tussen mensen.

Design Perron, Manifestations, Isola Design en meer

Naast de Class of 23 kun je ook werk van onze net afgestudeerden vinden op de Dutch Design Week in de tentoonstellingen van Design Perron, Manifestations, Isola Design, Eindhoven Library, 1M2 Collective, Bubble Trouble en Messmerizing.

Download hier de flyer met alle namen en locaties waar HKU alumni exposeren.

Design Perron Manifestations Isola Design Messmerizing Bubble Trouble Eindhoven Library 1M2 Collective

Tickets en meer

Voor meer informatie over het programma en het reserveren van tickets voor Dutch Design Week, ga dan naar www.ddw.nl.