Over HKU Muziek en Technologie

HKU Muziek en Technologie combineert creativiteit met technisch inzicht. Je houdt je bezig met alles wat met muziek, media en technologie te maken heeft. De vakgebieden waarin je bijvoorbeeld kunt werken zijn compositie, performance, muziekproductie en muziektechnologie.

HKU Muziek en Technologie

Bij HKU Muziek en Technologie komen drie ingrediënten steeds terug: muziek, geluid en technologie. ‘Muziek’ gaat over de (artistieke) betekenis van klank. ‘Geluid’ richt zich op het ontwerpen van die klank. En bij ‘technologie’ verdiep je je in de systemen die je hiervoor kunt gebruiken.

Kies je eigen studiepad

Als student kun je dit gebied op allerlei manieren verkennen. Bij de ene richting ligt de nadruk meer op muziek, bij de andere op systeemontwerp. Het is goed om te weten dat ze elkaar overlappen. En dat we het belangrijk vinden dat je ervoor openstaat om overal een kijkje te nemen. Je volgt in het eerste jaar dan ook vakken waarin je ‘muziek’, ‘geluid’ en ‘technologie’ op verschillende manieren tegenkomt.

Zo kies je je eigen unieke weg door de studie. Natuurlijk is het prima als je je aanmeldt voor een bepaalde richting en daarin afstudeert. Maar halverwege switchen, of verschillende invalshoeken combineren, kan (in overleg) ook. Door het brede profiel van HKU Muziek en Technologie ben je niet alleen gewild in de muziekwereld. Denk bijvoorbeeld ook aan:
 • Games
 • Theater
 • Reclame
 • Film en televisie

Maar misschien werk je later wel in een heel andere sector. Zoals de zorg, het onderwijs of het bedrijfsleven.

Ben je benieuwd of Muziek en Technologie iets voor jou is? Kom naar de Open Dag.


Download Open Dag presentatie

Studies

 • Audio Design is een van de richtingen van de Bachelor Creative Media and Game Technologies van de school HKU Muziek en Technologie. Als Audio Designer ben je vooral bezig met klank en geluid met behulp van technologie. Dit kun je zo experimenteel en creatief maken als je maar wilt. En dat maakt deze studie zo leuk en uniek!

  Lees meer over Audio Design
 • Sound Design is een van de richtingen van de Bachelor Creative Media and Game Technologies van de school HKU Muziek en Technologie. Bij Sound Design leer je hoe je geluid zó kunt ontwerpen dat het betekenis geeft.

  Lees meer over Sound Design

 • Music Design for Games and Interaction is een van de richtingen van de opleiding Bachelor of Music van de school HKU Muziek en Technologie. Bij Music Design for Games and Interaction leer je hoe je geluid en muziek in kunt zetten voor de beste gebruikerservaring.

  Lees meer over Music Design for Games and Interaction

 • Composition and Music Production is een van de richtingen van de Bachelor of Music van de school HKU Muziek en Technologie. Tijdens de studie leer je componeren en produceren. Je muzikale vaardigheden en kennis van muziekproductie worden steeds groter. Je ontdekt de muzikale mogelijkheden van technologie en hoe je die optimaal kunt gebruiken. Ook leer je alles op het gebied van productieprocessen, onderzoek en ontwikkeling, samenwerken, rapporteren, publiceren en presenteren.

  Lees meer over Composition and Music Production

 • Composition Electronic Music is een van de richtingen van de Bachelor of Music van de school HKU Muziek en Technologie. Tijdens de studie leer je componeren. Je ontdekt de muzikale mogelijkheden van technologie en hoe je die het beste kunt gebruiken voor jouw composities. Je gaat voorbij de grenzen van het bekende en kijkt zo open mogelijk naar wat muziek en klank voor jou betekenen. Of je nu je eigen muziek maakt, aan een game werkt of aan een geluidsinstallatie in een museum, jij werkt altijd vanuit een duidelijk eigen idee. En dat idee kun je op verschillende manieren uitdrukken.

  Lees meer over Composition Electronic Music

 • Composition for the Media is een van de richtingen van de Bachelor of Music van de school HKU Muziek en Technologie. Je wordt opgeleid tot expert in muziek met impact met een sterke eigen visie.

  Lees meer over Composition for the Media

 • Binnen de pathway Music Design ontwikkel je, vanuit jouw muzikale achtergrond en de projecten die je tijdens de master doet, een professionele en artistieke visie en focus op het ontwerpen van muziek.

  Lees meer over de master Music Design

 • Bij de minor Music and Technology in Practice maak je kennis met het muziek en technologie-repertoire, verschillende tools en ontwerpmethoden. Je brengt je kennis direct in de praktijk binnen een project en je kiest zelf de richting waarbinnen je je verder wilt ontwikkelen.

  Lees meer over de minor Music and Technology in Practice

 • Overweeg je een bacheloropleiding op het grensvlak van muziek en technologie? Dan is het verstandig om de basisopleiding Music and Technology te volgen. Het maakt je bewuster van het vak waar je voor gaat kiezen.

  Lees meer over de basisopleiding Music and Technology

Werkplaatsen

Studenten van HKU Muziek en Technologie kunnen gebruikmaken van onder andere de muziekstudio's op de locatie IBB-laan. Hier vind je vier professionele studio’s waar je kunt experimenteren met muziek en geluid.

De mensen van HKU Muziek en Technologie

Hieronder vind je de studieleiders van HKU Muziek en Technologie. Wil je contact opnemen? De e-mailadressen van docenten en medewerkers van HKU zijn altijd: voornaam.tussenvoegselachternaam@hku.nl.
 • Jeroen van Iterson
 • Jorrit Tamminga
  Ferdinand Boland
  Sander Huiberts

Onderzoek naar muziek en technologie

Het HKU onderzoeksprogramma Muziekontwerp valt ook onder Muziek en Technologie. Lees hier meer over Muziekontwerp.