HKU

Writing for Performance is een vierjarige voltijdstudie. Deeltijd studeren is niet mogelijk. Schrijven, lezen, teksten bespreken, schrappen, herschrijven en je werk keer op keer met anderen bespreken en herzien: dat is de belangrijkste manier van werken.

Je krijgt allerlei schrijftechnieken en genres aangeboden. Naast eigen teksten schrijven leer je ook schrijven op basis van improvisatie, teksten vertalen, bewerken en monteren.

Eerste jaar

In het eerste jaar van de studie oriënteer je je op het gehele vakgebied. De lessen zijn een breed pakket van schrijven, lezen en beschouwen.

Vakken: schrijven voor theater, scenario, proza, poëzie, literatuurbeschouwing, theater- en filmbeschouwing, theorie van de schrijfprocessen, dramaturgie, schrijven aan de hand van muziek, beweging en improvisatie, beschouwend schrijven.

Tweede, derde en vierde jaar

In het tweede en derde jaar train je je verder in de technieken van het schrijven voor theater en film/televisie. Ook werk je steeds meer samen met studenten van andere afstudeerrichtingen, bijvoorbeeld acteurs en vormgevers. Dat is belangrijk omdat je in het werkveld ook met deze disciplines te maken krijgt. Je maakt onder andere een korte film, voorstellingen, installaties en performances. Ook leer je te werken met en schrijven voor sociale media.

Op deze manier leer je wat je als schrijver te vertellen hebt en ontwikkel je gedurende de jaren een eigen stijl. Deze zet je in eigen werk en de vele samenwerkingsprojecten die tijdens de studie plaats vinden in. Ook loop je in het derde jaar stage en krijg je de ruimte om in samenwerking met het werkveld je schrijverschap verder te ontwikkelen.

Uiteindelijk studeer je in het vierde jaar af met een eindwerk (een theatertekst of scenario) en een scriptie waarin je onderzoek doet naar een thema of genre dat je interesseert.

Vakken o.a.: Schrijven voor Jeugdtheater, Scenario, Klinkers (samenwerking met derdejaars studenten Acting), Filosofie, Toegepaste Dramaturgie, Filmgeschiedenis, Well Made Play en Hertalen.

Stages o.a.:
Regieassistentschap theatergezelschap, redactiewerk bij omroepen en literaire tijdschriften, medewerker bij een filmproductiebedrijf, en schrijven voor film/tv/theater/sociale media.

Buitenland

Het is mogelijk om enige tijd in het buitenland te studeren of stage te lopen.

Meer informatie en contact

Voor meer informatie over deze studie kun je contact opnemen met Laura de Groot via schrijfopleiding@hku.nl of 030-2393300.

Blog Schrijfopleiding

De schrijfopleiding schrijft! Volg de beslommeringen van de schrijfstudenten op www.deschrijfopleiding.nl