Crossover CreativityDe studie

Crossover Creativity

Over de studie

Opleiding:
Bachelor of Creative Media and Game Technologies
Vorm:
Voltijd
School:
HKU College
Graad:
Bachelor of Science
Duur:
4 jaar
ECTS:
240
Type:
Bachelor
Taal:
Nederlands
Croho-Code:
30036

Welkom bij de bachelor Crossover Creativity!

Crossover creativity betekent dat jij je creativiteit inzet om innovatieve oplossingen te ontwerpen voor de toekomst van de samenleving. Je gaat aan de slag met verschillende maatschappelijke vraagstukken op verschillende gebieden. Bijvoorbeeld inclusie, onderwijs en welzijn. Om die vraagstukken op te lossen breng je mensen met elkaar in verbinding. En denk je verder dan één bepaald vakgebied of één specifieke aanpak. Per vraagstuk onderzoek je welke mensen bij het proces betrokken moeten zijn, en inspireer je hen mee te denken. In verschillende fasen ontwikkel je samen een concept of scenario. Zo kom je tot een oplossing die breed wordt gedragen in de maatschappij. Hierdoor heb jij als bachelor Crossover Creativity een positieve impact op organisaties en mensen.

De bachelor Crossover Creativity in het kort 

 • Voor creatieve pioniers met een maatschappelijke missie  
 • Je ontwerpt mee aan de toekomst van de samenleving
 • Je leert creatieve technologie toe te passen in je ontwerp en oplossing
 • Je ontwikkelt jezelf op verschillende niveaus: persoonlijk, mentaal, fysiek, praktisch en reflectief
 • Je werkt samen met het werkveld in  diverse HKU-werkplaatsen

Wanneer is de bachelor Crossover Creativity echt iets voor jou?

Je kijkt gefascineerd en nieuwsgierig naar de veranderende wereld om je heen. Je wilt problemen aanpakken door met anderen samen te werken. Daarbij heb je het ontwerpend vermogen om kansrijke concepten te ontwikkelen. Deze concepten ontwikkel je door tot oplossingen die een positieve impact hebben op de samenleving.

Herken jij jezelf in de volgende omschrijving? 
 • Je hebt een vwo-, havo-, mbo- (niveau 4) of gelijkwaardig diploma
 • Je bent geslaagd met wiskunde in je pakket
 • Je wilt experimenteren, reflecteren en onderzoeken
 • Je hebt lef, bent ondernemend en wilt samen maken
 • Je hebt affiniteit met technologie en de impact daarvan op mensen

Waarom de bachelor Crossover Creativity bij HKU?

Tijdens deze opleiding maak je kennis met een unieke benadering van maatschappelijke problemen. De onderwijsvorm en toetsingsvorm die we daarbij hanteren zijn net zo vernieuwend. We leren je op een cross-disciplinaire manier creatief naar een probleem te kijken, met een bril waarin de mens centraal staat.

Gelijk vanaf het eerste jaar ga daarmee ook in de praktijk aan de slag. Je leert door te denken en te doen. Samen met je medestudenten én met belanghebbenden van buiten ga je met een vraagstuk aan de slag op een locatie waar het probleem zich afspeelt. Dit kan binnen of buiten HKU zijn. Bijvoorbeeld bij organisaties, ziekenhuizen, scholen of in buurten. Aan de hand van de praktijk moet jij kunnen aantonen dat je de kennis en vaardigheden hebt opgedaan om door te mogen gaan met een volgend blok. Die kennis en vaardigheden formuleren we in leeruitkomsten, die centraal staan tijdens je studie. Zo focus je jezelf continu op de leeruitkomsten en ontwikkel jij de skills die je als creatief cross-over professional nodig hebt om succesvol te zijn.

Studie in Cijfers

Weten hoe de Bachelor Crossover Creativity scoort in vergelijking met andere opleidingen?

Ga naar Studie in Cijfers

Crossover CreativityWat leer je
Crossover Creativity

Wat leer je bij ons

Je leert complexe vraagstukken met een cross-disciplinaire bril te benaderen. In die benadering staan de mens en creativiteit altijd centraal. Creativiteit is hier de sleutel voor verbeeldingskracht en innovatie. Al onderzoekend en makend ga je procesmatig met het vraagstuk aan de slag. In het proces naar de oplossing leer je verschillende belanghebbenden en doelgroepen te herkennen, te selecteren en te betrekken. De kennis, expertise en ervaring die zij vanuit verschillende achtergronden meenemen, breng je samen tot nieuwe concepten en scenario’s.
 
Gedurende het hele proces ga je op zoek naar je eigen kracht als maker en als verbinder. Ook blijf je kritisch en reflectief op de door jullie gekozen aanpak en vorm. Die vaardigheden en mindset hebben we in vijf leeruitkomsten geformuleerd. Elke leeruitkomst is een skill die jij als professional nodig hebt om succesvol te zijn. Die skills zijn: creatief leiderschap, regisserend ontwerpen, creatieve technologie, impactvol vernieuwen en kritisch reflecteren. Met deze skills ontwikkel jij je tot een creatief pionier voor maatschappelijke verbetering.

Oriëntatie


Elk blok heeft een domein. Je verkent het domein en gaat samen met de probleemhouder aan de slag met het probleem binnen het domein. Daarnaast volg je maak-skills, critical thinking en professionalisering. Aan het einde van het jaar heb je kennisgemaakt met verschillende ontwerpmethodieken en ontwerp je zelf tools om mee te ontwerpen en te onderzoeken.

Verdieping


Je leert hoe je je een domein eigen maakt en deelt de kennis met je klasgenoten middels een expo. Je gaat je een blok verdiepen in twee maak-skills. In het tweede semester ga je aan de hand van je leerbehoefte aan de slag om projecten te draaien in het open innovatieplatform. 

Naar buiten


Het derde jaar is opgesplitst in een stage en een minor waarbij je aan de slag gaat met vraagstukken binnen een door jouw gekozen domein.

Afstuderen


Studenten kiezen een afstudeerproject waarin ze zich nóg verder verdiepen in een domein en hun maak-skills.  

Vakken

 • Ontwerp
 • Maakvakken: Creatieve technologie, verbeelden, narratief 
 • Critical Thinking
 • Professionalisering 

Alles komt te samen in de Innovatie Studio waar je aan de slag gaat met problemen en vraagstukken uit verschillende domeinen.

Docenten

Michiel Veldkamp 
Friso Booij
Laura Mudde
Tarkan Köroglu
Lotte Vergouwen
Crossover CreativityWat maak je
Crossover Creativity

Wat maak je bij ons

Binnen de bachelor staat het ontwerpproces centraal. Dat proces kan van alles zijn, het is namelijk afhankelijk van het probleem en de context. Onze docenten geven je de basiskennis en kunde om zelf aan de slag te gaan met problemen uit de praktijk. Je leert immers het beste door vooral te doen in de praktijk. In het ontwerpproces ontwerp je vernieuwende concepten, prototypes of andere oplossingen samen met betrokkenen uit het publieke en sociale domein. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe manier van informatie verzamelen en buurtbewoners betrekken bij de situatie in hun wijk. Je ontwikkelt nieuwe inzichten door te ontwerpen en steeds te reflecteren op het proces en de uitkomsten. Daarvoor combineer je verschillende maakskills. Zo kom je uiteindelijk samen tot een nieuwe en passende oplossing.

Aan het werk! 

Als afgestudeerde bezit jij de kwaliteiten om als creatief leider aan de slag te gaan en samen positieve impact te realiseren. Dit kun je doen in diverse rollen bij verschillende type organisaties. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag als innovatie- of transformatieontwerper of social designer bij een strategisch design of creatief innovatie bureau. Maar ook als zzp’er of bij een (semi-)publieke organisatie, in energiebedrijven, woningbouwcorporaties, gemeenten en overheden, zorginstellingen of onderwijsorganisaties.
Jouw toekomstige rol is vrij nieuw en uniek. Een rol waarop steeds meer organisaties, instituties en overheden op zitten te wachten. Jouw kracht ligt in de creatieve, iteratieve en adaptieve manier van denken én doen. Jij gaat namelijk op zoek naar de verbinding tussen de juiste mensen en hun inzichten om al makend en toetsend tot een kansrijk concept te komen. Dit is een andere aanpak dan de analytische, planmatige en lineaire manier van denken die organisaties nu gewend zijn. Namelijk eentje met een positieve en duurzame impact!

Beroepen

 • Innovatie ontwerper
 • Social designer
 • Transformatie ontwerper
 • Creative Innovator
 • Design Innovator
 • Transdisciplinair ontwerper
 • Design Thinker
 • Co-designer
 • Regisserend ontwerper
 • Agent of Change
 • Change Maker

Werkplaatsen 

Tijdens je studie ga je binnen en buiten HKU aan de slag. Je werkt waar het probleem zich afspeelt. Binnen HKU werk je bijvoorbeeld op Pastoe. Buiten HKU werk je bijvoorbeeld op locatie in een buurt, ziekenhuis of bij een organisatie.  

Crossover CreativityAanmelden en toelating
Crossover Creativity

Aanmelden en toelating

Geïnteresseerd? Kom eens langs!

Meld je direct aan of bezoek een van onze meeloop- en/of voorlichtingsdagen. Gedurende het hele jaar zijn er verschillende mogelijkheden waarop we kunnen kennismaken met elkaar en we je vragen kunnen beantwoorden. Uiteraard kun je jezelf ook direct aanmelden voor de bachelor Crossover Creativity. Hieronder vindt je verschillende data voor informatiebijeenkomsten, open- en meeloopdagen.

 • 28 november 2020 open dag
 • 20 maart 2021 open dag
 • 29 maart 2021 meeloopdag
 • 21 mei 2021 informatiebijeenkomst
 • 31 mei 2021 meeloopdag 

Meer over informatiebijeenkomsten

Belangrijke data

Aanmelden kan vanaf 1 oktober.

Toelatingsdata

Er zijn verschillende toelatingsdata in de periode januari tot en met juli. Meld je je aan voor de studie? Dan word je ingedeeld op de eerstvolgende beschikbare toelatingsdag. Je ontvangt de datum na aanmelding, samen met de deadline van het aanleveren van je cv en motivatie.

Is er nog plek?

Bekijk op de pagina Aanmelden en Toelating of je je nog kunt aanmelden.

Vooropleiding

Je hebt minimaal één van de volgende diploma’s: 
 • havo of vwo, beide met wiskunde (dit mag elk type wiskunde zijn)
 • mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma 

Doe je havo met het profiel Cultuur en Maatschappij? Dan moet je ook wiskunde in je pakket te hebben.

​Beoordelingscriteria

 • Je bent nieuwsgierig en gericht op verbetering
 • Je hebt aanleg om te maken en problemen op te lossen
 • Je wilt graag experimenteren, reflecteren en onderzoeken
 • Je bent betrokken bij actuele maatschappelijke vraagstukken 
 • Je hebt interesse in cultuur en creativiteit
 • Je hebt affiniteit met technologie en de menselijke kant ervan
 • Je beschikt over communicatief vermogen 
 • Je hebt plezier in samenwerken
 • Je bent zelfstandig en initiatiefrijk
 • Je toont eigenheid en diversiteit

Meld je via Studielink aan voor de bachelor Crossover Creativity.

Je ontvangt van ons een toelatingsopdracht. Je maakt deze opdracht thuis en uploadt hem samen met je motivatiebrief en cv. De toelatingscommissie beoordeelt of je een uitnodiging krijgt voor het toelatingsgesprek
Tijdens het toelatingsgesprek van 20 minuten zijn we vooral benieuwd naar wie jij bent en wat je motivatie is. Ook jij krijgt de ruimte om je vragen aan ons te stellen
Je ontvangt binnen 10 werkdagen per e-mail bericht of je bent toegelaten.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
 • Voor het studiejaar 2020-2021 is het wettelijke collegegeld door het Ministerie van OCW vastgesteld op € 2.143.
   
   Het wettelijke tarief geldt alleen voor studenten afkomstig uit Nederland, een ander land uit de Europese Economische Ruimte (EER*), Zwitserland of Suriname en studenten die voldoen aan de nationaliteitscriteria van WSF 2000.
   
   (* EER-landen omvatten de Europese Unie, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein.)
 • Aan de hand van het wettelijke tarief stelt HKU het instellingscollegegeld vast. Studenten die al een opleiding in het hoger onderwijs hebben afgerond en studenten van buiten de EER betalen meestal een hoger tarief.
   
   HKU kent verschillende collegegeldtarieven. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld. Raadpleeg de collegegeldwizard om vast te stellen welk bedrag op jou van toepassing is.
   
   Mede als gevolg van wettelijke veranderingen zal het instellingscollegegeldtarief voor niet-EER studenten de komende jaren fors kunnen stijgen. We informeren je op deze plek wanneer er veranderingen bekend zijn. De in de collegegeldwizard genoemde regelingen zijn onder voorbehoud van wettelijke wijzigingen.
 • Laptop

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact