HKU

Van pop en jazz, tot klassiek en urban.
De Bachelor of Music in Education leidt je op tot een veelzijdig muziekdocent die weet wat hij wil en kan.

Reisgids door een uitgestrekt muzieklandschap

Als muziekdocent maak je verschillende doelgroepen wegwijs in het enorme aanbod van muziek. Je geeft les in het onderwijs, en werkt voor muziekeducatieve projecten bij organisaties voor kunsteducatie en bij ensembles, orkesten, koren en podia. De wereld verandert, hoe zet jij je talent in om andere mensen muzikaal te inspireren?

Wat leer je?

Je ontwikkelt je tot een muzikaal leider met lef en kunt aan de slag met doelgroepen in verschillende muziekstijlen. Pop, jazz, klassiek en urban: het kan allemaal! Je bent van vele markten thuis en breed inzetbaar. Je wordt opgeleid tot muziekdocent en verdiept je in didactiek en methodiek. Vanaf het eerste jaar ga je op stage en breng je deze kennis in de praktijk. Na het afronden van deze studie krijg je de graad Bachelor of Music in Education.


Waarom deze opleiding?

-Veel aandacht voor je individuele ontwikkeling, als muzikant en als docent;


-Praktijkervaring in diverse binnen- en buitenschoolse stages vanaf het eerste jaar;

-Veel aandacht voor verschillende muziekstijlen;


-Interdisciplinair onderwijs, samen met de andere HKU-faculteiten;


-Contacten met het werkveld binnen- en buitenschools (bijv. TivoliVredenburg, dB's Oefenstudio's, Fort van de Verbeelding, Museum Speelklok, enz.);


-Aansluiting op actuele ontwikkelingen in onderwijs, cultuur en ICTAanmelden en toelating

Om te kunnen studeren aan HKU Utrechts Conservatorium doe je een toelatingsexamen dat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte bestaat.


Naar aanmelding en toelating

Voor wie?

Je hebt een aanstekelijk enthousiasme voor muziek en andere kunstvormen dat je wilt overdragen en delen. Je hebt hiervoor de communicatieve en sociale vaardigheden om anderen zich ook te laten ontwikkelen op muzikaal vlak. Je bent op de hoogte van de meest actuele ontwikkelingen op muziekgebied en je vindt het een uitdaging om nieuwe mogelijkheden te ontdekken om je publiek te bereiken. Bijvoorbeeld door digitale media in te zetten, gebruik te maken van je netwerk en de andere opleidingen binnen het Conservatorium en de HKU.
Welk beroep?

Je diploma geldt als eerstegraads onderwijsbevoegdheid waarmee je muziekles kunt geven in alle sectoren van het onderwijs. Ook ben je bevoegd om Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) en Kunst Algemeen te geven in het voortgezet onderwijs. Verder kun je aan de slag bij muziekscholen, kunsteducatieve projecten, omroepen, professionele orkesten en operagezelschappen.
Feiten

• Bachelor Music in Education, Docent Muziek (CROHO-code 39112)

• Voltijdstudie van 4 jaar (240 ECTS)

• Selectie via toelatingstest

• Waar: HKU Utrechts Conservatorium

Studiekosten

• Mogelijke vervolgstudies: Master of Music, Master Kunsteducatie

Studie in Cijfers

Docentenlijst


Leer onze studenten kennen

Tara Zijlstra: 'Ik werk graag met meerdere disciplines.'

Lees verder