HKU

Op deze pagina lees je meer over het studieprogramma

Studieprogramma

Audio Design is een vierjarige voltijdopleiding. Je begint met een heel breed programma in jaar één en ontwikkelt gaandeweg je eigen profiel. De voertaal is Nederlands, vanaf jaar drie zijn de lessen soms ook in het Engels. Tijdens het hele studieprogramma word je ondersteund en uitgedaagd door enthousiaste docenten. Hoe verder je in je studie komt, hoe moeilijker de opdrachten en theorie worden, en hoe zelfstandiger je leert werken. Het doel is dat je na je studie zo het werkveld in kunt rollen, op de manier die jij wilt.

Eerste en tweede jaar

In het eerste jaar maak je kennis met alle mogelijke vakken, zodat je je breed kunt oriënteren. Je werkt samen met studenten uit de andere afstudeerrichtingen binnen Muziek en Technologie.

Al tijdens het eerste jaar komen er keuzevakken, en vanaf het tweede jaar kun je kiezen uit verschillende blokken van projecten en daarmee samenhangende theorielessen en werkgroepen. Dit zijn steeds projecten die zoveel mogelijk op 'de echte wereld' lijken. Zo bereiden we je vanaf het begin af aan voor op de omstandigheden die je ook in je latere werk kan tegenkomen.
Daarnaast kun je vanaf het tweede jaar een keuze maken uit de vakgebieden: studiotechnologie, live audiotechnologie, systeemontwerp voor muziek en geluid, sound design, of klankontwerp. De combinatie hiervan bepaalt je specialisatie.

Derde en vierde jaar

In het derde en vierde jaar worden de projecten die je doet steeds realistischer en uitdagender. Je werkt hierbij ook steeds vaker samen met mensen uit andere vakgebieden, binnen en buiten Muziek en Technologie. Daarnaast zijn er ondersteunende lessen en werkgroepen, en ga je in het derde jaar vier maanden op stage.

In het laatste semester van jaar vier bedenk en regel je zelf een afstudeerproject (of projecten) waarmee je jezelf neerzet in het werkveld. Tijdens de hele studie, maar vooral in de laatste twee jaar, besteden we ook veel aandacht aan onderzoek (in combinatie met ontwerpen) en aan jouw rol in je toekomstige werkveld.

Naar het buitenland

Dat kan! In de praktijk loopt ongeveer één vijfde van de studenten stage in het buitenland, zowel in Europa als in de VS en Azië. Je bent zelf verantwoordelijk voor het organiseren en het praktische regelwerk dat bij zo'n stage komt kijken. Hierbij kun je wel gebruikmaken van de kennis en contacten van HKU.

Meer informatie en contact

Je bent van harte welkom op onze Open Dagen. Ook kun je contact opnemen met tutoren Elsje Dicke of Claudia van den Hoeven: 030-2091909.

Wat je leert op een rij

  • Je legt een zo breed mogelijke basis op het gebied van geluid en klank. Je ontwikkelt muzikaal inzicht en leert de opbouw van verschillende soorten muziek en klank ontleden.
  • Je krijgt les in productietechnologie (studio en live audio), hardware (sensoren e.d.), systeemontwerp (muzieksoftware e.d.), etcetera: de technische kanten van audio design.
  • Je krijgt lessen die je helpen bij het bedenken van creatieve oplossingen: o.a. conceptontwikkeling en het doen van onderzoek.
  • Je wordt getraind als ondernemer: je leert bijvoorbeeld hoe je je moet presenteren, hoe je begrijpelijk over je werk kunt schrijven en hoe het werkveld in elkaar zit.