HKU

De Bachelor of Fine Art leidt je op tot autonoom beeldend kunstenaar.

Beeldend werk

Ben je beeldend ingesteld, gedreven, nieuwsgierig, kijk je kritisch naar de wereld en zit je vol met ideeën? Misschien is de opleiding Fine Art dan iets voor jou.

Wat leer je?

Je leert jouw ideeën te ontwikkelen, te sturen en uiteraard om te zetten in beeldend werk. Dit kan zijn in de vorm van digitale media, schilderen, beeldhouwen, grafiek, tekenen, intermedia en alles daartussenin. Tijdens deze studie krijg je de vrijheid om jezelf te ontwikkelen in de richting die jij kiest. Ook leer je kritisch te kijken naar je eigen werk en naar dat van anderen. In het eerste jaar heb je veel klassikaal les, daarna wordt je studie steeds individueler.

Lees verder

Waarom Fine Art bij HKU?

De Bachelor of Fine Art van HKU biedt je veel kansen en vrijheden. Je stippelt zelf je studiepad uit en studeert individueel onder supervisie van professionals. Bovendien heeft HKU verschillende unieke werkplaatsen, waar jij jouw talenten kunt ontplooien. Denk aan werkplaatsen voor grafiek, boekdrukken, gips/keramiek, hout, metaal, foto en digitaal.

Je werkt zeer zelfstandig en dat betekent dat van de student een ondernemende houding verwacht wordt. Dat je de kansen grijpt om je te ontwikkelen.

Aanmelden en toelating

Om toegelaten te worden tot de Bachelor Fine Art moet je naast het juiste diploma ook artistieke aanleg hebben. Dit wordt getoetst tijdens een toelatingsdag.

Lees verder

Na je studie

Na je studie ben je beginnend beeldend kunstenaar. Het creatieve werkveld is voortdurend in ontwikkeling. Er ontstaan steeds nieuwe rollen, technieken en beroepsmatige activiteiten. In de praktijk blijken veel beeldend kunstenaars op meerdere terreinen actief.

Na het afsluiten van je bachelor in Fine Art kun je bij de HKU verder studeren aan het engelstalige MA programme Fine Art.

Lees verder

Bekijk eindexamenwerk!

In het vierde jaar studeer je af als beeldend kunstenaar met een eigen project.

Eindwerk 2018

Eindwerk 2017

Eindwerk 2016

Eindwerk 2015

Eindwerk 2014

Feiten

• Graad: Bachelor of Arts (CROHO-code 39110)


• Voltijdstudie van 4 jaar (240 ECTS)
 

• Selectie via toelatingstest

• Waar: HKU Beeldende Kunst

• Mogelijke vervolgstudie: Master of Arts in Fine Art

Studiekosten

Studie in Cijfers

Interview Jonathan

Jonathan Straatman studeerde in 2016 af bij HKU Fine Art. Het Utrechtse K.F. Hein Fonds selecteerde hem vervolgens voor het K.F. Hein Kunstparticipatieproject. Dit traject rondde hij af met de onthulling van een kunstwerk dat hij samen met asielzoekers maakte.

Lees verder

Interview Marleen

'Ik denk niet dat je kunstenaar kunt worden, maar dat je het bent.'

Lees verder

Etalage

• Caz Egelie en Fadenka van der Sloot winnen in 2018 de laatste Jan Zumbrink Prijs.

• Rachel van Vliet wint Dooyewaard Stipendium 2018 tijdens Exposure.

• Negen genomineerden Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2017 afkomstig van HKU, Janine van Oene (Fine Art 2014) wint de prijs.

• Studenten Sam Hersbach en Lieve Rutte winnen de Jan Zumbrink Prijs 2017.

Nuni Weisz wint in 2017 de Jan Naaijkensprijs en het Stokroos Stipendium.

• Jonathan Straatman (Fine Art 2016) werkt voor het K.F. Hein Kunstparticipatieproject 2017 samen met VluchtelingenWerk West- en Midden Nederland.

Liselot Veenendaal wint Dooyewaard Stipendium 2016-2017.

• Britt Dorenbosch wint K.F. Hein Kunststipendium 2016 en exposeert in 2017 in Centraal Museum met haar tentoonstelling 'Thuis'.

Meer nieuws en winnaars vind je hier.