Over HKU Games

Bij HKU Games staat de kunst van games centraal. Games vormen de meest complexe, engagerende en moderne kunstvorm die er is. Eén die zonder speler niet bestaat. Games hebben enorme veranderkracht en maken impact op individu, werkveld en samenleving.HKU Games

De opleidingen van HKU Games zijn als enige in Nederland geworteld in een kunstacademie. Dat zie je terug in ons onderwijs, waar de basis wordt gevormd door traditionele maakprocessen en mensgericht ontwerpmethodes: player-centered design. Dit ontwerpproces is gericht op de ervaring, het opwekken van emoties en het stimuleren van reflectie.

Bij HKU Games leer je games te ontwerpen. Je kunt ervoor kiezen je te richten op het ontwerpen van de gameplay, de interactieve visuals of juist het programmeren van games. Bij ons kun je volop dingen uitproberen en leren door te doen. Je volgt zoveel mogelijk je eigen richting en krijgt alle ruimte om je talenten te ontdekken en ontwikkelen. Hiervoor werk je met professionele game engines en de nieuwste ontwikkelsoftware. Uiteindelijke doel is games te maken die raken. Of dat nu Arthouse, Indie, AAA, of Applied Games zijn. Bij ons kan dat allemaal. Zolang ze maar betekenis hebben en betekenis geven.

Verbonden met het werkveld

De bachelorstudies van HKU Games hebben een goede naam in het werkveld, waarmee we continu in verbinding staan. Zo werken onze docenten ook als designers in de creatieve industrie. En werken onze studenten en alumni aan projecten van bedrijven als Guerrilla Games, Vertigo Games, CoolGames, Naughty Dog, &Ranj, Sokpop, Nixxes, Unity, Ubisoft, CD projekt RED, Capcom, Epic Games, Paladin Studios en Marvel Studios.

Maar mogelijk werk je ook met het Rijksmuseum, met een omroep, met de overheid, culturele instellingen of andere non-profitorganisaties.

Samenwerken vinden we belangrijk

De vraag naar game ontwerpers groeit sterk. Er is ook steeds meer behoefte aan specialistische ontwerpers die met andere disciplines kunnen samenwerken. Bij het maken van een game komen veel vakgebieden samen. Je werkt bij ons dan ook vaak in teams en leert hoe je met elkaar tot het beste resultaat komt.

HKU Games werkt op het gebied van onderwijs en onderzoek onder andere nauw samen met andere onderwijsinstellingen, zoals de Universiteit Utrecht. Ook onderhouden we contact met buitenlandse onderwijs- en onderzoeksorganisaties, bijvoorbeeld in Zwitserland, India, Zuid-Korea en Japan. De game-industrie is erg internationaal. Daarom stimuleren we studenten om in het buitenland te studeren of stage te lopen. Of ze werken samen met buitenlandse studenten aan projecten.

Studies

HKU Games staat aan de wieg van de Nederlandse game industrie. Begin jaren negentig was HKU de eerste instelling wereldwijd die een voltijd opleiding Interaction Design introduceerde, waaruit in de daaropvolgende decennia onze voltijd game opleidingen zijn voortgevloeid. Sindsdien zijn duizenden ontwerpers van interactieve ervaringen bij HKU afgestudeerd. Waarvan velen een plek hebben gecreëerd dan wel hebben gevonden in de Nederlandse game industrie.

Ons onderwijs is vernieuwend en inspirerend. Naast het opdoen van basisvaardigheden als programmeren, visueel design, game design en organiseren lopen studenten stage en krijgen ze de kans ervaring op te doen met de businesskant van het werkveld. Vanzelfsprekend spelen ook de technologische ontwikkelingen een rol. Hierin leren we je nieuwe technologie snel eigen te maken. Tot slot leer je bij ons ook zelfstandig te werken en regie te nemen: zo word je een wendbare professionals in een snel veranderend werkveld.

Studies

Werkplaatsen

Goed materiaal vinden we belangrijk. Daarom hebben alle HKU-locaties professionele werkplaatsen. Hier kun je als student aan de slag onder begeleiding van een medewerker.

De mensen van HKU Games

Hieronder vind je de studieleiders van HKU Games. Wil je contact opnemen? De e-mailadressen van docenten en medewerkers van HKU zijn altijd: voornaam.tussenvoegselachternaam@hku.nl.
  • Viktor Wijnen
  • Richard van Tol
    Karen Groeneveld
    Ramon Verberne
    Niels Keetels