Leven Lang Leren en Flexibel Onderwijs

Het Programma Leven Lang Leren en Flexibel Onderwijs van HKU helpt bij het ontwikkelen van passend onderwijs voor creatieve professionals.

Dit doen we

Het Programma Leven Lang Leren en Flexibel Onderwijs ondersteunt bij het ontwikkelen van onderwijs voor creatieve professionals in alle fasen van hun loopbaan.

Onderwijsaanbod ontwikkelen

'Leven lang leren' is een belangrijk thema bij de vernieuwing van het onderwijs van HKU. HKU wil niet alleen plek bieden aan voltijd-hbo-studenten, maar ook ruimte bieden aan werkende (creatieve) professionals. Dit kan door flexibel en divers onderwijs aan te bieden.

Samen met de schools werken onderwijskundig ontwerpers van het programma aan een gevarieerd onderwijsaanbod voor de verschillende doelgroepen van HKU. Ze adviseren of begeleiden docenten en docententeams bij vernieuwingen in het onderwijsprogramma. Ook dragen ze bij aan beleid op deze thema’s, bijvoorbeeld over minoren.

In zogenoemde Learning Communities ontwikkelt en deelt het programma kennis op het gebied van leven lang leren, flexibilisering en onderwijsinnovatie. Die Learning Communities bestaan uit professionals uit het werkveld, docenten, alumni, leden van de examencommissie, de onderwijsorganisatie en het management.

Kennis ontwikkelen en delen in Learning Communities

Bekijk hieronder de twee Learning Communities.
 • De Learning Community Flexibel onderwijs onderzoekt hoe studenten zelf vorm kunnen geven aan hun studiepad. Deelnemers aan deze community bedenken concepten, testen prototypes en werken vanuit hun eigen onderzoeksvraag aan oplossingen.

  Onderwerpen van onderzoek zijn bijvoorbeeld:
  • Het denken in leeruitkomsten in plaats van leerdoelen
  • Aandacht voor studentenwelzijn
  • Het bedienen van een grote diversiteit aan doelgroepen
  • De samenstelling van een evenwichtig minorenportfolio
  Deelnemen?
  Neem contact op met Siete Sirag
  siete.sirag@hku.nl
 • De Learning Community Blended en Online Learning onderzoekt manieren waarop technologie en digitale middelen het onderwijs kunnen verrijken en flexibiliseren. Deze vraag is nog urgenter geworden na de coronacrisis. In de snelheid waarmee de afgelopen tijd is omgeschakeld naar online leren is er weinig ruimte geweest voor reflectie, kennisdeling en verdieping. In deze community willen we daarmee met een diverse groep medewerkers aan de slag. Juist ook met collega’s die zich misschien nog niet helemaal prettig voelen in het online lesgeven.

  Programmaleider
  Erik van Zoelen
  Erik.vanzoelen@hku.nl

Het Programma is ook verantwoordelijk voor de HKU Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (Inclusief de Basis Kwalificatie Examinering) en de Senior Kwalificatie Examinering (SKE).

Wie zijn we

 • Margit Arts- programmamanager en onderwijskundig ontwerper
  Siete Sirag - onderwijskundig ontwerper
  Thijs Davids - onderwijskundig ontwerper
  Babette van Rhede van der Kloot - onderwijskundig ontwerper
  Hanneke van der Lende - onderwijskundig ontwerper
  Lotte Timmermans - community manager Utrecht Creative Community

Contact

Programma Leven Lang Leren en Onderwijsinnovatie

E-mail: levenlangleren@hku.nl
Telefoon: +31 (0)30-209 16 53